Παραμυθιά: Ξανά επισκέψιμος ο πύργος της Κούλιας

 Παραμυθιά: Ξανά επισκέψιμος ο πύργος της Κούλιας

pirgos-koulia-paramythias-1

Ο Δήμος Σουλίου ενημερώνει ότι με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, μετά την τοποθέτηση Αρχαιολόγου με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, ο Πύργος Κούλια που βρίσκεται στην Παραμυθιά, θα παραμένει επισκέψιμος κατά τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 9:00 π.μ έως και 14:00 μ.μ. 
Ο χώρος θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις οδηγίες και τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού COVID-19”

O πύργος της Κούλιας
pirgos_koulia4
Ο ύψους 26 μέτρων πύργος, σημείο αναφοράς για την Παραμυθιά, μετά από τις εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης που πραγματοποίησε το 2014 ο Δήμος Σουλίου σε συνεργασία με την 8η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων και την ΔΚ Παραμυθιάς, ανακατασκευάστηκε μετα από δεκαετίες παρακμής.
Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν, αφορούν τόσο την αισθητική, με φωτισμό, καθαρισμό, επισκευές του εσωτερικού και των τριών ορόφων, όσο και την πρόσβαση, παραμένοντας ωστόσο το πρόβλημα της προσέγγισης λεωφορείων. Στο εσωτερικό έχουν τοποθετηθεί πίνακες της 8ης εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων που αναδεικνύουν το έργο της υπηρεσίας στο πέρασμα των χρόνων.
Η Κούλια χρονολογείται στο β’ μισό του 18ου αιώνα. Ανήκει στον τύπο της οχυρής πυργόμορφης κατοικίας και συνδέεται μορφολογικά και αρχιτεκτονικά με οχυρές κατοικίες, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα οχυρωματικής κατοικίας στη βορειοδυτική Ελλάδα και είναι το μοναδικό προπύργιο του κάστρου του Αγίου Δονάτου που έχει διασωθεί από τα αρκετά που υπήρχαν στην περιοχή. Χτισμένη σε περίοπτο σημείο η Κούλια εξασφάλιζε τη δυνατότητα στον εκάστοτε ιδιοκτήτη να ελέγχει ολόκληρο τον κάμπο της Παραμυθιάς και τη γύρω περιοχή.
Πρόκειται για πυργόσχημη κατασκευή, πενταόροφη, εξωτερικών διαστάσεων 7,80 Χ 7,67μ. Έχει τετράγωνη κάτοψη και το ύψος της φθάνει τα 26μ. Στεγάζεται με θόλο. που καλύπτεται με τετράρριχτη στέγη
Παραμυθιά: Ξανά επισκέψιμος ο πύργος της Κούλιας  Παραμυθιά: Ξανά επισκέψιμος ο πύργος της Κούλιας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.