Για «ανθρωπιστική κρίση» λόγω CoViD-19 κάνει λόγο η Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

Για «ανθρωπιστική κρίση» λόγω CoViD-19 κάνει λόγο η Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία



«Στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες βρίσκεται η Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία με την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού», σημειώνει σε ανοιχτή της επιστολή ομάδα ομογενών επιστημόνων, μέλη της Ελληνικής μειονότητας, που ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την επιστολή, «η απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης να μην επιβάλλει αυστηρά μέτρα περιορισμού λόγω της επικείμενης προεκλογικής περιόδου, έχει ως αποτέλεσμα η πανδημία να καλπάζει στη γείτονα χώρα. Ο βασικός δείκτης διασποράς R0 έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ το 1.5 και το πενιχρών δυνατοτήτων σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια της απόλυτης κατάρρευσης».

Όπως αναφέρουν, στις περιοχές που διαβιούν οι Έλληνες μειονοτικοί ο δείκτης αυτός είναι ελάχιστα μικρότερος, αλλά εκτιμάται ότι περίπου 3.000 Έλληνες πολίτες που ζουν μόνιμα σε περιοχές του Αργυροκάστρου, των Αγίων Σαράντα και της Χειμάρρας, θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη, την οποία αδυνατεί να τους παρέχει το Αλβανικό κράτος στα νοσοκομεία αναφοράς στα Τίρανα, όπου η κατάσταση είναι πλέον τραγική.

Με την ανοιχτή τους επιστολή οι Βορειοηπειρώτες επιστήμονες, ζητούν να αρθούν οι περιορισμοί και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που ισχύουν σήμερα στα τελωνεία Κακαβιάς και Μαυροματίου, ώστε να μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες να εισέρχονται και να αναζητούν ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα.

Στις προτάσεις που καταθέτουν, περιλαμβάνονται επίσης η έκκληση για μετάβαση κλιμακίων του ΕΟΔΥ στα χωριά της Νοτίου Αλβανίας, ώστε να γίνει προσπάθεια δειγματοληπτικής καταγραφής της διασποράς στις κοινότητες των Ελλήνων, η έκκληση προς Ιδρύματα αλλά και κρατικούς Φορείς για άμεσο εξοπλισμό δύο τοπικών ιατρικών κέντρων αναφοράς COVID19 σε Αργυρόκαστρο και Αγίους Σαράντα, η απλοποίηση της διαδικασίας διαμετακομιδής μέσω Κακαβιάς στο ΕΣΥ και η οργάνωση του εμβολιασμού της κοινότητας των Ελλήνων της Αλβανίας καθώς διαθέτουν ΑΜΚΑ στην Ελλάδα, με τη δημιουργία Κέντρων Εμβολιασμού στις διασυνοριακές διαβάσεις της Κακαβιάς στα Ιωάννινα και του Μαυροματίου στη Θεσπρωτία.

Ολόκληρη την ανοιχτή επιστολή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Σύνταξη Βάσω Γκόρου
Για «ανθρωπιστική κρίση» λόγω CoViD-19 κάνει λόγο η Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία Για «ανθρωπιστική κρίση» λόγω CoViD-19 κάνει λόγο η Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 03, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.