Η Λ.Σ. σχετικά με τις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο Ηγουμενίτσας

Η Λ.Σ. σχετικά με τις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο Ηγουμενίτσας



Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας και στην διαδικασία των ερωτήσεων συζητήθηκε ακόμη μια φορά το θέμα της «χερσαίας ζώνης λιμένα» Ηγουμενίτσας. Αφορμή ήταν η ενημέρωση του Δημάρχου από τις επαφές του με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στην Αθήνα, αλλά και οι τελευταίες απαράδεκτες ενέργειες της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Η διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. πρόσφατα:
Αποφάσισε την μεταφορά χύδην αδρανών υλικών από το λιμάνι. Ο δήμος , το επιμελητήριο ΕΒΕ, αλλά και φορείς της πόλης εξέφρασαν την αντίθεση τους σε αυτήν την απόφαση.
Απείλησε να προσφύγει κατά της απόφασης του δήμου να δημοπρατήσει τα παραλιακά καταστήματα στο Δρέπανο, με σκοπό την ακύρωση της. Ενέργεια που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον δήμο , με τις λαϊκές ανάγκες αλλά και το λαϊκό αίσθημα που θεωρεί το Δρέπανο λαϊκή περιουσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ΟΛΟΙ οι εν ζωή πρώην Δήμαρχοι της πόλης αντιτάχθηκαν, με κοινή τους ανακοίνωση, σε αυτή την ενέργεια.
Προσέφυγε μαζί με την Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου στο Λιμεναρχείο με σκοπό να σταματήσουν το έργο κατασκευής του ποδηλατοδρόμου προς Δρέπανο, που κατασκευάζεται εδώ και δύο χρόνια. Έργο αναγκαίο για την άθληση, την αναψυχή αλλά και την εύκολη, οικολογική, ανέξοδη μετάβαση των κατοίκων στην λαϊκή παραλία της πόλης. Είναι τουλάχιστον αστείο να θεωρείται θάλασσα ο δρόμος (έχει κατασκευαστεί πριν 60 χρόνια), που ενώνει την πόλη με το Δρέπανο. Έτσι χαρακτηρίζεται και όλη η παραλία της πόλης που προέκυψε από επιχωματώσεις πριν από 50 χρόνια.

Η Λ.Σ. υπερψήφισε την απόφαση του Δ.Σ. ενάντια σε αυτές τις ενέργειες της διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Ωστόσο θέλουμε να επισημάνουμε ότι:
Όσο θα πλησιάζει η ώρα της πώλησης του 67% της ΟΛΗΓ Α.Ε, το θέμα της «χερσαίας ζώνης» θα μπαίνει συνέχεια στην επικαιρότητα. Οι υποψήφιοι αγοραστές ήδη κάνουν τους λογαριασμούς τους τι μεγιστοποιεί την κερδοφορία τους και τι όχι. Στον τοπικό τύπο έχει γραφτεί ότι υπάρχει πρόταση να καθορισθεί μετά την πώληση ,το τι θα παραχωρηθεί στον δήμο από την «χερσαία ζώνη».
Από τις ενέργειες αυτές της ΟΛΗΓ Α.Ε. πρέπει να βγουν τα ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα. Αν η σημερινή διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε., που είναι συντοπίτες μας γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην πόλη μας, αποφασίζει για την ζωή και την προοπτική της πόλης, περιφρονώντας τις αποφάσεις των τοπικών φορέων. Τότε τι συμπεριφορά μπορεί να περιμένουμε από ένα επιχειρηματικό όμιλο που οι μέτοχοι του πιθανόν να μην ξέρουν καν που βρίσκεται η Ηγουμενίτσα;

Είναι γνωστό ότι σκοπός μιας επιχείρησης είναι η αύξηση της κερδοφορίας της.

Αυτό καθορίζει όλες της τις ενέργειες και δράσεις της. Με αυτό το κριτήριο, αποφασίζει και η σημερινή διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. Έτσι ερμηνεύουμε την συμπεριφορά της, και όχι σε προσωπικές κόντρες της με την δημοτική και την περιφερειακή αρχή. Πιθανόν να υπάρχουν και τέτοιες πλευρές. Αλλά η διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. ως εντολοδόχος και εκτελεστής της κεντρικής εξουσίας και της κυβερνητικής πολιτικής, φροντίζει έγκαιρα και με οποιονδήποτε τρόπο να ενισχύσει την δύναμη και τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού προκειμένου να τον κάνει ποιο ελκυστικό κα ποιο κερδοφόρο στους επίδοξους επενδυτές και αυριανούς κυρίαρχους του Λιμανιού και του παραλιακού μετώπου. Προσπαθούν να ανεβάσουν τη τιμή πώλησης τονίζοντας ότι εκτός από το λιμάνι υπάρχει και η «προίκα» του παραλιακού μετώπου, τα λιμανάκια σε Σύβοτα και Πλαταριά. Για αυτό άλλωστε στα τεύχη δημοπράτησης του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνεται, εκτός από το λιμάνι, και όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου μας.

Όπως όλες οι Α.Ε., στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεων, και η ΟΛΗΓ κάνει κάποια έργα. Στη πλειοψηφία τους για την εξυπηρέτηση του λιμανιού. Χωρίς την λαϊκή ανοχή είναι δύσκολο να πορευτούν και οι σημερινοί και οι επίδοξοι νέοι αγοραστές. Για αυτό και μοιράζουν κάποια χρήματα, κατά το δοκούν, για να εξασφαλίσουν την λαϊκή συναίνεση. Δεν πρέπει να δείξουμε ανοχή στο έγκλημα που σχεδιάζεται.

Θα επισημάνουμε για μια ακόμα φορά. 
Η χρήση του λιμανιού θα καθορίσει και την χρήση του παραλιακού μετώπου. Άρα ο νέος ιδιοκτήτης του λιμανιού, ανάλογα με τα σχέδια που έχει για αυτό, θα καθορίσει και την χρήση της «χερσαίας ζώνης». Για αυτό και δεν λύνεται τόσα χρόνια αυτό το πρόβλημα. Για αυτό και ζούμε στην πόλη το παράλογο όλοι οι παραλιακοί δρόμοι θεωρούνται ακόμα, μετά από 50 χρόνια, θάλασσα και να αστυνομεύονται από το Λιμεναρχείο. Αυτό το θέμα μόνο νομοθετικά μπορεί να λυθεί. Όπως και να έχει δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό ότι ένας επιχειρηματικός όμιλος θα καθορίζει την ανάπτυξη, τις τύχες του λαού και τόπου, με βάση την πορεία της κερδοφορίας του.

Επισημάνθηκε από τον Δήμαρχο ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει σαν μπούσουλα του για τον καθορισμό της «χερσαίας ζώνης» την απόφαση της ΟΛΗΓ Α.Ε. του 2017. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι η δημοτική αρχή ταυτίστηκε με αυτή την απόφαση. Ο Δήμαρχος και η συντριπτική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, που συμφώνησε με την απόφαση της κυβέρνησης για την παραχώρηση του Λιμανιού σε ιδιώτες, διαμαρτύρονται τώρα που βλέπουν τις αρνητικές για τους κατοίκους εξελίξεις. Κι είναι πιθανόν αργότερα όταν θα έχει εδραιωθεί για τα καλά ο ιδιώτης και θα πνίγει στην κυριολεξία την πόλη και τους κατοίκους, θα έχει να λέει ότι δεν πουλήθηκε όπως θα το ήθελαν, με όρους και προϋποθέσεις, λες και δεν ξέρουν ότι τους κανόνες σε αυτό το παιχνίδι τους βάζει «ιδιωτική επιχειρηματικότητα» που όχι μόνο δεν δέχεται όρους, αλλά επιβάλει τους δικούς της με μοναδικό στόχο την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους.

Εδώ παζάρια δεν σηκώνει, αν η Δημοτική Αρχή και το Δ.Σ. Ηγουμενίτσας θέλουν να έχουν την συνείδηση τους καθαρή και να εναντιωθούν στην αρπαγή της λαϊκής περιουσίας, πρέπει να εκφράσουν ΤΩΡΑ την αντίθεση τους συνολικά στην παραχώρηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. σε ιδιώτες.

Πιστεύουμε ότι άμεσα πρέπει να συνεδριάσει το Δ.Σ. με αποκλειστικό θέμα την πώληση του λιμανιού και την παραχώρηση της «χερσαίας ζώνης».

Να επικαιροποιηθούν οι διεκδικήσεις του δήμου με καθαρές κουβέντες.

Να παρθούν μέτρα για την ενημέρωση των δημοτών μας, να συντονιστούμε με τους Μ.Φ. του τόπου και να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Τώρα πριν να είναι αργά. Τώρα πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης. Η αναμονή και ο καθησυχασμός που καλλιεργεί η δημοτική αρχή, λειτουργεί σε βάρος του λαού και του τόπου. Δεν γίνεται και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι να κερδίσουν από την πώληση του λιμανιού.

ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.
ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ

Ηγουμενίτσα 16/04/2021
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας
Η Λ.Σ. σχετικά με τις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο Ηγουμενίτσας Η Λ.Σ. σχετικά με τις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 17, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.