Grua: Η πρώτη Συλλογικότητα Γυναικών στην Ηγουμενίτσα

 Grua: Η πρώτη Συλλογικότητα Γυναικών στην Ηγουμενίτσα

BeFunky-collage%2B-%2B2021-04-10T155556.549


ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, μαθήτριες, μητέρες, αγρότισσες, συνταξιούχες, μετανάστριες.

Πίσω από την κατηγορία «γυναίκες» μπορούμε να δούμε γυναίκες - θηλυκότητες με διαφορετικές ταυτότητες. Υπάρχουν στοιχεία διαφοροποίησης, ωστόσο υπάρχει σύγκλιση ως προς τον τρόπο που βιώνεται η εμπειρία των γυναικών μέσα στον κοινωνικό ιστό.

170976340_102352821975232_1463122578100542467_n

Η γυναικεία εκμετάλλευση ως απόρροια του καταπιεστικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος, κινείται σε ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει διαφορετικούς τρόπους και διαφορετικούς χώρους. Υποτίμηση και εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς μας με παραβιαστικές συμπεριφορές από τα αφεντικά. Βία και κακοποιήσεις τόσο στον «ιδιωτικό» χώρο (περιστατικά γυναικείας κακοποίησης αποκρύπτονται μέσα στο και καλά ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον) όσο και στον δημόσιο χώρο (σεξουαλικοποιημένες επιθέσεις από τους γυναικολόγους, παραβιαστικές συμπεριφορές στα μπαρ που βγαίνουμε και στο δρόμο που κυκλοφορούμε, έμφυλη διάκριση και εξουσιαστικές πρακτικές στο χώρο του πανεπιστημίου από τους καθηγητές) , βιασμοί από τα λεγόμενα «τέρατα», ποινικοποίηση των εκτρώσεων και άρνηση της αυτοδιάθεσης των σωμάτων μας. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωπες με συμπεριφορές που μας υποτιμούν και δημιουργούν μια αίσθηση κατωτερότητας συγκριτικά με την ανδρική υπεροχή, σε συνδυασμό με την ευθύνη που μας έχει αποδοθεί για την αναπαραγωγή της οικογένειας, την οικιακή εργασία και τις σεξουαλικές μας υποχρεώσεις απέναντι στους συζύγους.

171368033_102328125311035_732760365458268653_n

Όλα αυτά μας ωθούν στο να υπερασπιστούμε τις εαυτές μας με όσα μέσα διαθέτουμε και να συλλογικοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Ως γυναίκες που ζούμε στην πόλη της Ηγουμενίτσας θεωρούμε πως υπάρχει μια αναγκαιότητα να δημιουργηθεί μια ομάδα, η οποία θα κινείται απευθείας προς τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Έχουμε αντιληφθεί το κενό που υπάρχει στην πόλη μας ως προς την υποστήριξη και την αλληλεγγύη στα γυναικεία ζητήματα. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε σχέσεις ανάμεσα σε εμάς τις γυναίκες που βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την καθημερινή ακραία υποτίμηση και να στηρίξουμε τις αυτονομίες και τις επιθυμίες μας –που συνήθως υποχωρούν στο όνομα της πατριαρχικής κοινωνίας. Η συγκρότηση αυτής της συλλογικότητας γίνεται για να μας υπενθυμίζει ότι ο φεμινισμός δεν είναι ιδεολογία αλλά κοινωνική αναγκαιότητα και εμείς έχουμε την θέληση να δράσουμε εκτός των άλλων και στο πλαίσιο της αυτομόρφωσης και της ενίσχυσης της γυναικείας συνείδησης.

Σε μια εποχή που ακόμα υπάρχουν ανισότητες, #metoo που προτάσσει τον ατομικό και όχι τον συλλογικό δρόμο, βία και υποτίμηση της θηλυκότητας, που οι γυναίκες αναγκάζονται να ζουν καθημερινά σε έναν κόσμο εκμετάλλευσης, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσουμε στην ισότητα - ισονομία. Μπορούμε, όμως, να καταφέρουμε πολλά. Αρκεί όλες μαζί να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή και τη δύναμή μας.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΞΙΣΜΟ

Ακολυθήστε τη Συλλογικότητα στη σελίδα της στο facebook:
Grua: Η πρώτη Συλλογικότητα Γυναικών στην Ηγουμενίτσα  Grua: Η πρώτη Συλλογικότητα Γυναικών στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.