ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - Γράφει ο Βαφειάδης Αναστάσιος

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - Γράφει ο Βαφειάδης Αναστάσιος


Η Θεσπρωτία πλέον μπαίνει πολύ δυναμικά στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και έχει να προσφέρει ένα μεγάλο “μενού” στις υπαίθριες δραστηριότητες.

Έτσι ανάμεσα στις Πεζοπορίες, Ορεινή Ποδηλασία, Οχήματα Παντός Εδάφους, Rafting, Kayak κ.α., προστίθεται και το River Trekking.

Το γραφείο Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Compass Outdoor Adventures με δικά του έξοδα, ασφάλισε την διαδρομή από τους Μύλους Σουλίου μέχρι το γεφύρι του Ντάλλα (σμίξη με τον ποταμό Αχέροντα), και το River Trekking στην Θεσπρωτία είναι εφικτό.

Λίγα λόγια για το River Trekking:

Η Διάσχιση Ποταμών, η αλλιώς Ποταμοπορεία, ή στην Αγγλική Ορολογία River Trekking, είναι η διάσχιση ενός ποταμού με τα πόδια (σε συνθήκες στάθμης νερού που αυτό είναι εφικτό ) χωρίς πλωτά μέσα (βάρκα ράφτινγκ, κανό,καγιάκ κλπ) καθώς και με ή χωρίς την υποστήριξη τεχνικών μέσων (σχοινιών, ζωνών κατάβασης κλπ).

Στις περισσότερες διασχίσεις ποταμών, καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας, δεν χρειάζεται η χρήση της ζώνης κατάβασης (μποντριέ), αλλά σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που είναι αδύνατον ένα πέρασμα από την κοίτη του ποταμού ή ακόμα και από τις όχθες του, τότε χρησιμοποιείται ο τεχνικός εξοπλισμός, τόσο σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο.

Στην Διάσχιση ποταμών θα χρειαστεί: να περπατήσουμε σε υπαίθριο μονοπάτι, να περπατήσουμε δίπλα στην όχθη του ποταμού, να περπατήσουμε μέσα στο ποτάμι, να κολυμπήσουμε στο ποτάμι, να περάσουμε από ξύλινα ή πέτρινα γεφύρια κλπ.

Η Διάσχιση Ποταμών είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να γίνει από τέλος Απριλίου ως και αρχές Νοεμβρίου (ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν), και σε μερικές περιπτώσεις μερικά ποτάμια δεν έχουν τόσο υψηλό βαθμό δυσκολίας τον χειμώνα, καθώς η στάθμη τους επιτρέπει να γίνει η δραστηριότητα όλο τον χρόνο.

Βασικό κριτήριο για την συμμετοχή στην δραστηριότητα της Διάσχισης Ποταμών είναι η γνώση κολύμβησης , καθώς και φυσική κατάσταση τέτοια που να επιτρέπει την ολοκλήρωση μια εύκολης πεζοπορίας δέκα χιλιομέτρων.

Η δραστηριότητα απευθύνεται και σε παιδιά αλλά σε συγκεκριμένα ποτάμια.

Η συγκεκριμένη διαδρομή έχει σημεία (τα οποία ασφαλίσαμε) όπου είναι απαραίτητη η ζώνη κατάβασης, συνεπώς έχει και χαρακτηριστικά Canyoning (Διάσχιση Φαραγγιών)

Σε κάθε περίπτωση όμως όποιος δεν έχει γνώσεις από River Trekking να μην πάει χωρίς οδηγό, και τα ελάχιστα άτομα συμμετοχής να μην είναι κάτω από 3.

Να τονίσω πως ενώ από την αριστερή όχθη του ποταμού (ρέμα) Τσαγγαριώτη υπάρχει (ψηλά) το μονοπάτι που κατεβαίνει από την Σαμονίδα μέχρι το γεφύρι του Ντάλλα, η πρόσβαση σε αυτό είναι δύσκολη, συνεπώς η έξοδος διαφυγής σε έκτακτο περιστατικό ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας.

Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 5,3 χλμ, από τα οποία τα 3,55χλμ είναι στον Τσαγγαριώτη και τα υπόλοιπα στον Αχέροντα μέχρι την πρώτη έξοδο στην δεξιά όχθη. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης με μια στάση είναι περίπου 5 ώρες.

Η θερμοκρασία του νερού είναι ανεκτή το καλοκαίρι, αλλά η παρατεταμένη παραμονή στο νερό απαιτεί στολή νεοπρέν 3 χιλιοστά…

Παρόλο που είναι αυτονόητο,, το αναφέρω, ότι πρέπει να φέρεται μαζί σας φαρμακείο, εξοπλισμένο για τις ανάγκες τις δραστηριότητας, και να έχετε ενημερώσει κάποιον δικό σας τι ώρα ξεκινάτε την δραστηριότητα και την εκτιμώμενη ώρα που θα τελειώσετε. Τα κινητά δεν έχουν σήμα σε παραπάνω από την μισή διαδρομή.

Every Day Adventures, Make Life Better…..

















ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - Γράφει ο Βαφειάδης Αναστάσιος ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - Γράφει ο Βαφειάδης Αναστάσιος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 14, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.