Τα esports κοιτάζουν νέους ορίζοντες

Τα esports κοιτάζουν νέους ορίζοντες


Όταν οι αθλητικές διοργανώσεις μειώνονται, για παράδειγμα στις περιόδους όπου υπάρχουν μεγάλες γιορτές όπως τα Χριστούγεννα, το ενδιαφέρον για εναλλακτικές λύσεις διασκέδασης αυξάνεται. Ο κόσμος προσπαθεί να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο του και αυτό ισχύει περισσότερο για τους ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό. Σε αντίθεση με όσα γνωρίζαμε στο παρελθόν, πλέον οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν είναι πολλές και η κυριότερη αθλητική δραστηριότητα του αιώνα που διανύουμε έχει όνομα: esports.

Αυτό πιστεύει κι ο Φλαβιέν Ζιλονσό, ο CEO της εταιρείας PandaScore, η οποία παρέχει τις πλέον ολοκληρωμένες υπηρεσίες δεδομένων για τους σπουδαιότερους τίτλους των παιχνιδιών esports, μεταξύ των οποίων τα League of Legends, Valorant, Dota 2, Counter-Strike: Global Offensive και Call of Duty. Ο Ζιλονσό έχει κάθε λόγο να μιλάει για την επόμενη ημέρα του αθλήματος, το οποίο λατρεύουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.

Για τον CEO της PandaScore, το ενδιαφέρον για τα esports έχει αρχίσει να αυξάνεται γεωμετρικά, καθώς το κοινό εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με αυτά. Είναι ένα άθλημα το οποίο υποχρεωτικά στηρίζεται σε δεδομένα, που αλλάζουν μάλιστα πολύ γρήγορα. Αυτό για έναν νέο φίλο των esports μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα, καθώς υπάρχει ένας συνδυασμός που είναι δύσκολο να αφομοιωθεί σε πραγματικό χρόνο: η ανάλυση των δεδομένων με την ξενοιασιά της απόλαυσης του θεάματος.

Ο Ζιλονσό υποστηρίζει ότι τα esports πρέπει πλέον να ξεφύγουν από την παραδοσιακή μορφή τους και να κοιτάξουν προς νέους ορίζοντες, προκειμένου να πρωτοπορήσουν στην καινοτομία. Ο CEO της PandaScore εξηγεί ότι οι θεατές είναι γνώστες της τεχνολογίας, απαιτούν προϊόντα υψηλής ποιότητας και δεν φοβούνται να δουν νέα πράγματα: «Αυτή τη στιγμή τα esports είναι πολύ δημοφιλή σε συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες, αλλά υπάρχει ο «υπόλοιπος κόσμος» που αναζητά μία εναλλακτική πρόταση, που θα τον βοηθήσει να γεμίσει το κενό από άλλες δραστηριότητες διασκέδασης, όπως είναι τα online καζίνο ή τα σπορ». Κατά τον Ζιλονσό, ο «υπόλοιπος κόσμος» απλώς δεν έχει γνωρίζει ακόμη τις δυνατότητες που προσφέρουν τα esports, ενώ πολλές φορές δεν ξέρει καν ότι πρόκειται για ένα άθλημα με τρομερές προοπτικές.


«Όταν μιλάς με φίλους των esports, μιλάς σε ένα διαφορετικό τύπο ανθρώπων» αναφέρει ο Ζιλονσό: «Για όλους τους άλλους όμως, πρέπει να μιλήσεις με έναν τρόπο που θα κτίσει σιγά-σιγά την εικόνα. Ο σημερινός φίλος του σπορ γνωρίζει και δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο θιασώτης των esports απλώς απαιτεί περισσότερη αλληλεπίδραση σε πραγματικό χρόνο».

Ο Ζιλονσό εννοεί απλώς ότι πρέπει το άθλημα να μη γίνεται βαρετό: «Έχω μιλήσει ακόμη και με στελέχη του Πρωταθλήματος League of Legends και θεωρούν ότι μερικά παιχνίδια είναι βαρετά. Το ίδιο θεωρούν και οι φίλαθλοι. Σε αυτά τα παιχνίδια απλώς παύουν να παρακολουθούν και κάνουν κάτι άλλο εκείνη την ώρα. Μπορεί να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μιλούν με τους φίλους τους ή παίζουν οι ίδιοι κάποιο παιχνίδι».

Ο CEO της PandaScore έφερε σαν παράδειγμα καινοτομίας την πρόσφατη αγορά των NFTs: «Μου φαίνεται εξαιρετικά φυσιολογικό για τους gamers να αγκαλιάσουν αυτό το concept. Ακόμη και σε αυτόν τον τομέα, με ανησυχεί ότι υπάρχουν περισσότερα παραδείγματα NFTs, που αφορούν τον παραδοσιακό αθλητισμό ή τα fantasy sports από εκείνα που αφορούν στα esport. Αυτό για εμένα σημαίνει ότι τα esports έχουν μείνει πίσω και σε αυτόν τον τομέα. Πρόσφατα είδαμε βέβαια τα skin του CS:GO που ενθουσίασαν τους φίλους του παιχνιδιού, αλλά στην ουσία πρόκειται για κάτι με αισθητικό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα είναι NFT, πολύ πριν εμφανιστούν τα NFTs».

«Όταν όμως αυτά τα skins μπόρεσαν να αποτελέσουν ένα είδος upgrade, όπως για παράδειγμα να προσφέρουν εξτρά αξία στον κάτοχό τους προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στο παιχνίδι, άλλαξε όλη η ροή του παιχνιδιού. Όταν η ιδιοκτήτρια εταιρεία του CS:GO, Valve, αποφάσισε να επιτρέψει την ανταλλαγή αυτών των αντικειμένων, το ενδιαφέρον αυξήθηκε κατακόρυφα και ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ένας χώρος αγοραπωλησιών. Για τους χρήστες των esports, αυτό ήταν μία καινοτομία που χρειαζόταν η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών: τα skins είναι για αρκετούς από αυτούς πιο σημαντικά ακόμη κι από upgrades που υπάρχουν μέσα στο εκάστοτε παιχνίδι. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αυξήσεις το ενδιαφέρον του κοινού και να δώσεις νέα διάσταση στη διασκέδαση».
Τα esports κοιτάζουν νέους ορίζοντες Τα esports κοιτάζουν νέους ορίζοντες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 16, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.