Αυξημένα μέτρα προστασίας ελατοδασών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων από τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας

Αυξημένα μέτρα προστασίας ελατοδασών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων από τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας


Με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας απαγορεύεται σε όλη τη περιφέρεια της Π.Ε. Θεσπρωτίας,η υλοτομία κλάδων ή δενδρυλλίων ελάτης, κέδρου, κυπαρίσσου, πεύκης, για δέντρα Χριστουγέννων καθώς και η διακίνηση αυτών εντός της Π.Ε. Θεσπρωτίας, χωρίς τα νόμιμα δασονομικά έγγραφα.
Όπως αναφέρει η απόφαση, τα νομίμως μεταφερόμενα από άλλους Νομούς δενδρύλλια ελάτης, πεύκης κ.λπ. καλλωπιστικών κλάδων στην Π.Ε. Θεσπρωτίας θα πρέπει, πέραν από Δασονομικά έγγραφα (Δελτία Μεταφοράς), να φέρουν τα μεν δενδρύλλια ειδική μολυβδοσφραγίδα πλησίον της κορυφής τους και ει δυνατόν στα μεσογονάτια διαστήματα μεταξύ 2ου έως και 4ου σπονδύλου από τον επικόρυφο βλαστό και θα σφραγίζονται με δασική σφύρα στην επιφάνεια της τομής, οι δε καλλωπιστικοί κλάδοι θα είναι σε δέματα όπου το καθένα θα σφραγίζεται με μολυβδοσφύρα, στα δε δελτία μεταφοράς θα αναγράφεται το βάρος και ο αριθμός των δεμάτων από κάθε δασοπονικό είδος και ο αριθμός της μολυβδοσφύρας με την οποία σφραγίσθηκαν.
Τα παρανόμως μεταφερόμενα ή υλοτομημένα δενδρύλλια ή καλλωπιστικοί κλάδοι θα κατάσχονται και θα καταστρέφονται ενώ οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Επιπλέον, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία των ελατοδασών και των αναδασώσεων της Π.Ε. Θεσπρωτίας αλλά και για τον έλεγχο και παρακολούθηση της μεταφοράς δενδρυλλίων, που θα υλοτομηθούν σε άλλες περιφέρειες και με σκοπό τον αποκλεισμό κάθε λαθροϋλοτομίας ή λαθραίας διακίνησης αυτών, η Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας καθορίζει τομείς παρακολούθησης και επιτήρησης αυτών με κύρια αποστολή την αυξημένη ετοιμότητα όλου του δασικού προσωπικού κατά περιοχή, το οποίο θα βρίσκεται σε επιφυλακή κατά ομάδες δράσης και για το χρονικό διάστημα του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2021 (έως & 24 του μηνός), με την διενέργεια συστηματικών περιπολιών και ενεδρών στα ελατοδάση και σε κατάλληλες θέσεις οδικών δικτύων και μονοπατιών.
Τέλος, το Κ.Τ.Ε.Λ. Θεσπρωτίας καλείται να συστήσει στους οδηγούς και εισπράκτορες να μην επιτρέπουν την φόρτωση και μεταφορά δενδρυλλίων ελάτης – πεύκης κ.λ.π. καλλωπιστικών ειδών χωρίς συνοδεία δασονομικών εγγράφων.
Αυξημένα μέτρα προστασίας ελατοδασών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων από τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας Αυξημένα μέτρα προστασίας ελατοδασών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων από τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.