Στην εποχή του streaming

Στην εποχή του streaming


Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία όχι απλώς έχει εισβάλλει στις ζωές μας, αλλά έχει διαμορφώσει και σε τεράστιο βαθμό τις συνήθειες μας. Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου αξιοποιεί το διαδίκτυο για να ξεκινήσει κάποια επαγγελματική δραστηριότητα, ενώ μέσα στην τελευταία διετία το streaming έγινε ένας από τους κυρίαρχους και πιο δημοφιλείς τρόπους διασκέδασης.

Με τον όρο «live streaming», εννοούμε τη «διαδικασία κατά την οποία μεταδίδεται ένα βίντεο ή ένας ήχος την ίδια στιγμή που συμβαίνει». Με άλλα λόγια, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ένα οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός ή την αγαπημένη του σειρά μέσω του διαδικτύου την ίδια ώρα που αυτό το γεγονός διεξάγεται. Πρόκειται για μια αναδυόμενη τάση, που ειδικά τα τελευταία χρόνια χαίρει τεράστιας αποδοχής από τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα μεγάλο ποσοστό έχει γυρίσει την πλάτη του στον παραδοσιακό τρόπο θέασης και απολαμβάνει την επιλογή του streaming. Προς επίρρωση της παραπάνω άποψης, το streaming αυξήθηκε διεθνώς κατά 21% από τα τέλη του 2020 ως τα τέλη του 2021, ενώ σχεδόν το 50% δηλώνει ότι παρακολουθεί λιγότερες ώρες τηλεόραση.

Στο παιχνίδι του live streaming έχουν μπει δυναμικά και οι εταιρείες, καθώς αξιοποιούν τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Youtube και το Instagram για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Αναλυτικότερα, οι εταιρείες αρχίζουν και δημιουργούν έντονο οπτικοακουστικό περιεχόμενο, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τόσο τη σχέση διάδρασης με το κοινό όσο και την αποδοχή του προϊόντος τους. Ο χρήστης έχει την άμεση δυνατότητα να παρακολουθήσει μέσω βίντεο τι μπορεί να αγοράσει. Σε αυτή την προσπάθεια, έρχονται ικανοί «influencers», άτομα δηλαδή με πολλούς ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να συμβάλλουν στη διαφήμιση των εκάστοτε προϊόντων.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως και τα ζωντανά streams σε συνέδρια και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα. Αυτή η τάση των επιχειρήσεων στα τεχνολογικά μέσα έφερε και την άνθιση του «zoom». Το πολύ διαδεδομένο λογισμικό τηλεδιασκέψεων επιτρέπει τη σύνδεση ως και 100 ατόμων, μέσω του οποίου μπορούν να ανταλλάσσουν ελεύθερα και εντελώς δωρεάν πλούσιο ηχητικό και οπτικό περιεχόμενο.

Πετυχημένη διαδικτυακή πλατφόρμα εν έτει 2022 ισοδυναμεί με το άκουσμα του ονόματος «Tik Tok». Μέσω του Tik Tok, ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει βίντεο συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, αλληλοεπιδρώντας έντονα με το κοινό. Σήμερα, μετράει δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Στο ίδιο μήκος των πετυχημένων διαδικτυακών πλατφορμών κινείται και η πλατφόρμα Reddit. Πρόκειται για μια αμερικανική ιστοσελίδα, η οποία παρέχει την ευκαιρία στα μέλη της να υποβάλλουν περιεχόμενο, όπως εικόνες ή βίντεο, ενώ παράλληλα μπορούν να έχουν ενεργή συμμετοχή και σε δημοσκοπήσεις.


Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε πως η πλατφόρμα «Twitch» κάνει πραγματικά πάταγο στο διαδικτυακό κόσμο. Μέσω του Twitch, οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση διαγωνισμούς ηλεκτρονικών αθλημάτων, όπως επίσης και μουσικό και δημιουργικό περιεχόμενο. Βασικός της άξονας είναι η ζωντανή μετάδοση βιντεοπαιχνιδιών, ενώ όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες προσφέρονται είτε ζωντανά είτε μέσω video on demand. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αξιοποίησαν τις πλατφόρμες για να εξελίξουν την επαγγελματική τους πορεία και τελικά κατάφεραν να διαπρέψουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Sebastian Huber, ο οποίος μέσω των stream στο Twitch, απογείωσε την καριέρα του, ενώ ο ίδιος τονίζει συνεχώς τη σημασία των διαδικτυακών πλατφορμών στην επικοινωνία με τον κόσμο.

Από αυτή τη λίστα δεν μπορεί να λείπει το Netflix. Αποτελεί, ίσως, τη πιο δημοφιλή πλατφόρμα παγκοσμίως, προσφέροντας αμέτρητες επιλογές σειρών και ταινιών. Διαθέτει πρωτότυπο και διαδραστικό περιεχόμενο, ενώ ίσως το σημαντικότερο από όλα είναι πως ο θεατής έχει την ευκαιρία να απολαύσει το περιεχόμενο που θέλει τη στιγμή που θέλει.

Για τους λάτρεις του σινεμά, η διαδικτυακή πλατφόρμα «cinobo» αποτελεί, αναμφισβήτητα, μια καθημερινή και αγαπημένη τους συνήθεια. Μια πλατφόρμα που εξειδικεύεται στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, ενώ την ίδια στιγμή μεταδίδει μέσω streaming πάρα πολλές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το streaming, επομένως, ήρθε να ταράξει συθέμελα όλα όσα γνωρίζαμε πριν από μερικές δεκαετίες. Ήρθε να προκαλέσει ραγδαίες αλλαγές τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας, όσο και σε επίπεδο διασκέδασης, αλλά και συνολικά στο επαγγελματικό γίγνεσθαι.
Στην εποχή του streaming Στην εποχή του streaming Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.