Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Μάκη Κιάμου στην "Πίτα του Ηπειρώτη 2023"

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Μάκη Κιάμου στην "Πίτα του Ηπειρώτη 2023"


Αξιότιμες Κυρίες,
Αξιότιμοι Κύριοι, Προσκεκλημένοι,
Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες,
Φίλες και φίλοι της Ηπείρου.
Καλώς ήρθατε και καλώς ανταμώσαμε σήμερα, στην κορυφαία εκδήλωση της Ηπειρωτικής Αποδημίας, στη μεγάλη μας γιορτή, την «Πίτα του Ηπειρώτη 2023».
Κυρίες και Κύριοι,
Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Γιώργος Δόσης.
Σας παρακαλώ στην μνήμη του να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή.
Σας ευχαριστώ.
Φίλες και Φίλοι,
Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια όπου η πανδημία μας υποχρέωσε να απέχουμε από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, έχουμε σήμερα την χαρά να βρισκόμαστε εδώ στο φιλόξενο χώρο του Σ.Ε.Φ., να ξαναζήσουμε τη μεγάλη αυτή γιορτή της Ηπειρωτικής Αποδημίας, η οποία πλέον έγινε θεσμός.
Με πίστη στα Ηπειρώτικα οράματα που διαπνέονται από τις αξίες του αλτρουισμού, της αγωνιστικότητας, του ανθρωπισμού και του ευεργετισμού, διοργανώσαμε και πάλι την τόσο σημαντική για όλους μας εκδήλωση.
Ο κορυφαίος αυτός θεσμός της Π.Σ.Ε. που ενώνει τους Ηπειρώτες, όπου γης, λειτούργησε τόσες δεκαετίες και καταξιώθηκε στη συνείδηση όλων μας, αποδεικνύει τη διαχρονικότητα των Ηπειρώτικων αξιών και την αλήθεια της παράδοσης.
Ιδανικά και ιδεώδη που απελευθέρωσαν το λαό μας, έθρεψαν και στοίχειωσαν το εθνικό μας πρόσωπο, οφείλουμε να τα μνημονεύουμε και να τα τιμούμε διαχρονικά.
Για τον λόγο αυτό, η φετινή «Πίτα του Ηπειρώτη 2023» είναι αφιερωμένη στην Ηπειρώτισσα γυναίκα που στο πρόσωπό της εντυπώνεται το μεγαλείο της ελληνικής προκοπής, του πατριωτισμού και της αγωνιστικής διάθεσης.
Τιμούμε, λοιπόν, σήμερα τη Γυναίκα της Ηπείρου, γιατί η προσφορά της στο πέρασμα των χρόνων, έγινε οικουμενικό σύμβολο.
Γυναίκα, σύζυγος, νοικοκυρά, αγωνίστρια, Σουλιώτισσα, ηρωίδα του Σέλτσου και των αιματοβαμμένων μαρτυρικών χωριών της Ηπείρου.
Έτσι λοιπόν, ολόκληρο το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της σημερινής εκδήλωσης, κυριαρχείται από τραγούδια που έχουν σχέση με τη Γυναίκα της Ηπείρου.
Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες,
Κυρίες και κύριοι,
Στην κορυφαία αυτή εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, την «Πίτα του Ηπειρώτη», δηλώνεται φανερά και κοινοποιείται σε όλους τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες η δράση και ο προγραμματισμός της δράσης της.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας πιστή στο καθήκον της, όπως απορρέει από το ίδιο το Καταστατικό της και καθοδηγούμενη από τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, προγραμματίζει, διεκδικεί και απαιτεί λύση των σημαντικότερων προβλημάτων της Ηπείρου και των απόδημων Ηπειρωτών.
Η επικοινωνία και η μετάβαση στη γενέτειρα, είναι πλέον πολύ δύσκολη, για πολλούς δε, ακατόρθωτη. Τα έξοδα μετακίνησης και ιδιαίτερα τα διόδια και η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου είναι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες.
Παράλληλα όμως πρέπει να αναφέρουμε, ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους και η ανεξέλεγκτη χορήγηση αδειών για την εγκατάσταση σε κάθε γωνιά και σε κάθε Ηπειρώτικο βουνό, ανεμογεννητριών που σε τελική ανάλυση όχι απλά αλλοιώνουν το τοπίο, αλλά καταστρέφουν στην κυριολεξία το μοναδικό της ηπειρώτικης ομορφιάς.
Τελευταία ανέκυψε και το πρόβλημα που απορρέει από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου και την επιχειρούμενη λιμνοποίηση της Κοιλάδας του Αχελώου. Πέραν και ανεξάρτητα από την αδειοδότηση, η Πανηπειρωτική με αίσθημα ευθύνης δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι αναγκαίος ο εθνικός και περιφερειακός ενεργειακός σχεδιασμός.
Δηλώνουμε αμετακίνητα ότι «τα Ηπειρώτικα χωριά πρέπει να ζήσουν». Επιβάλλονται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του μαρασμού της υπαίθρου. Η Πανηπειρωτική, απευθυνόμενη προς όλους τους φορείς, με υπευθυνότητα αλλά και αγωνιστικότητα, αναδεικνύει τα προβλήματα, υποβάλλει προτάσεις και αγωνίζεται για την επίλυσή τους.
Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες,
Φίλες και φίλοι της Ηπείρου.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, σας θέλει όλους και όλες κοντά της. Έχει μεγιστοποιήσει τη δράση της και έχει επεκταθεί ουσιαστικά η παρέμβασή της, σε τομείς που αφορούν την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της Ηπείρου και της Ηπειρωτικής Αποδημίας. Γι’ αυτό, είναι ανάγκη και καθήκον να είναι έντονη, δυναμική και καθολική η παρουσία κάθε Ηπειρώτη και Ηπειρώτισσας, στις δράσεις της Πανηπειρωτικής.
Παράλληλα, η επαφή, η γνωριμία, η σύμπνοια, η ενότητα και η συνεργασία των μελών των σωματείων και όλων των αποδήμων Ηπειρωτών, για τη διατήρηση και την καλλιέργεια της αλληλεγγύης μεταξύ τους, των πατροπαράδοτων ευγενών Ηπειρωτικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων και της αγάπης προς την γενέτειρα, απαιτεί, κοινή προσπάθεια, δράσεις και μεγαλύτερη συμμετοχή όλων μας.
Όλοι και όλες, λοιπόν, μαζί, κοντά στην Πανηπειρωτική μας, για την Ήπειρο της καρδιάς μας.
Αγαπητοί φίλοι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή σας στη σημερινή μεγαλειώδη γιορτή μας και εύχομαι σε όλους, ιδιαίτερα δε στην Ηπειρώτισσα γυναίκα, υγεία, προκοπή, τύχη, καλή, δημιουργική και ειρηνική χρονιά.
Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Μάκη Κιάμου στην "Πίτα του Ηπειρώτη 2023" Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Μάκη Κιάμου στην "Πίτα του Ηπειρώτη 2023" Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.