https://picasion.com/

Συνέντευξη με την Άννα Στεργίου: «Χρειάζεται να χτίσουμε τη Θεσπρωτία του 21ου αιώνα!»

Συνέντευξη με την Άννα Στεργίου: «Χρειάζεται να χτίσουμε τη Θεσπρωτία του 21ου αιώνα!»


Συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Αναστασίου, παρέθεσε η υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στο νομό Θεσπρωτίας κα Άννα Στεργίου:

-Γιατί αποφασίσατε να κατέβετε στον πολιτικό στίβο;
«Προέρχομαι από πολιτικοποιημένη οικογένεια – ο πατέρας μου ήταν στην ΕΔΑ και στη Νεολαία Λαμπράκη - κι ήμουν ως φοιτήτρια εκλεγμένη γενική γραμματέας στο ΔΣ των φοιτητών Κοινωνιολογίας Κρήτης. Ήταν εξαιρετικά τιμητική η πρόταση, που μου έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τον Αλέξη Τσίπρα και τους συμπατριώτες μου, που με πρότειναν. Το αποφάσισα γιατί είμαι 51 ετών και ξαναγυρίσαμε 50 χρόνια πίσω. Η Θεσπρωτία ερημώνει, η Ελλάδα βουλιάζει και δεν θέλω να κουνάω μαντίλι στο παιδί μου».

-Κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξε αποτελεσματική σε πολλά θέματα…
«Τη γελοιότητα του δήθεν επιτελικού κράτους την έζησαν σ’ όλο της το μεγαλείο με τον πλέον τραγικό τρόπο οικογένειες, που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στα Τέμπη. Τρεις και τέσσερις μέρες για να μαθευτούν τα ονόματα των επιβαινόντων στα τρένα. Σαν να μην τους έφτανε η στενοχώρια τους, τους ψέκασαν κιόλας».

-Ναι αλλά πριν απ΄αυτό;
«Τα σώματα ασφαλείας είχαν εντολή να κυνηγούν παππούδες και νεολαία για τις μάσκες, αντί για το οργανωμένο έγκλημα. Άνθρωποι έξω από ΜΕΘ πέθαιναν. Καταστράφηκαν επιχειρήσεις ενώ μας παραμύθιαζαν πως προετοιμάστηκαν δομές υγείας. Ζούμε την αποθέωση της προπαγάνδας. Ο Λιγνάδης έφυγε σαν κύριος με δυο κακουργήματα – βιασμούς παιδιών και στήθηκε ειδικό δικαστήριο για τον Νίκο Παππά, ο οποίος ζήτησε από καναλάρχες να πληρώσουν! Μιλάμε για δημοκρατία – παρωδία μ’ έναν πρωθυπουργό, που κρυφακούει, επιτελικό κράτος για κλάματα με το πρώτο χιόνι».

-Κάποιοι δεν βλέπουν με καλό μάτι ότι προέρχεστε από τον χώρο των αποδήμων.
«Οι Θεσπρωτοί είναι οι πιο κοσμοπολίτες Έλληνες λόγω έλλειψης επιλογής. Όσοι χτυπούν εμένα, άθελά τους πυροβολούν τα αδέλφια, τα παιδιά ή τα εγγόνιά τους, που έφυγαν, γιατί δεν είχαν μεροκάματο. Ποιος δεν θέλει να ζει στον πανέμορφο τόπο μας;».

-Ναι αλλά γνωρίζετε τα προβλήματα της Θεσπρωτίας;
«Φυσικά. Έχουμε σπίτι στην περιοχή, παντρεύτηκα Θεσπρωτό. Την έχω ταξιδέψει ως κόρη, ως νύφη, ως μαμά, ως δημοσιογράφος. Αλίμονο, αν περίμενα να τη γνωρίσω στην προεκλογική εκστρατεία. Η μεγάλη πληγή της μετανάστευσης μπορεί ν’ αποδειχτεί τελικά και το φάρμακό της. Τα επόμενα χρόνια ο ένας στους οκτώ εργαζόμενους, δηλαδή 1 δις άνθρωποι θα δουλεύουν μέσω υπολογιστή. Έρημα χωριά μπορούν να ζωντανέψουν. Η περιοχή μπορεί να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες αλλά υπάρχουν προβλήματα στο ψηφιακό σήμα».

-Ο κόσμος όμως, έχει σιχαθεί τους πολιτικούς…
«Ο Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε πως μόλις εκλεγεί η ΝΔ θα μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό. Ε, ζούμε το Φεστιβάλ Μακέτας. Παραγωγοί, αγροβιομηχανία, βαριά βιομηχανία στενάζουν. Έδωσαν κοψοχρονιά τη ΛΑΡΚΟ πάλι σε δικό τους άνθρωπο. Επανήλθαμε στην Κατοχή με ψηφιακά κουπόνια. Τα φούμαρα κι ο λαϊκισμός, όμως, είναι μακριά από μένα».

-Κι ο πολακισμός;
«Ο κόσμος περιμένει πρακτικές λύσεις σε καθημερινά αδιέξοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει δημοκρατικές αρχές κι όργανα. Δεν συμφωνούμε όλοι με όλους σε όλα. Ο Παύλος Πολάκης είναι παρορμητικός, έντιμος κι αποτελεσματικός κι η ΝΔ δικαίως τον φοβάται. Στην πολιτική υπάρχει πάντα το συναίσθημα αλλά την προσωπολατρία τη χαρίζουμε στη δεξιά παράταξη. Ωστόσο, κι η Δικαιοσύνη πρέπει να τιμά η ίδια τον θεσμικό της ρόλο, αντί να κάνει πολιτικές παρεμβάσεις».

-Γράψατε σε πρόσφατο άρθρο ότι ο ρόλος του βουλευτή δεν είναι να κάνει τον παπά ή τον νεκροθάφτη…
«Αν γυρνάς από μνημόσυνο σε μνημόσυνο για να εισπράξεις ψήφους, για μένα είναι λάθος, εφόσον δεν έχεις κάποια σύνδεση με τους ανθρώπους, που έχουν πένθος. Φυσικός χώρος του βουλευτή είναι η Βουλή, τα υπουργεία, οι πρεσβείες, ο τύπος, οι κομματικές κι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά. Επί ΝΔ - Μητσοτάκη, η Νίκη Κεραμέως απογύμνωσε εκπαιδευτικά τη Θεσπρωτία. Έβγαλε φωτογραφία χαμογελαστός μαζί της ο Βασίλης Γιόγιακας. Τι μήνυμα της έδωσε; Είμαστε παραμεθόριος περιοχή κι ο μοναδικός νομός της Ηπείρου χωρίς πανεπιστημιακό τμήμα. Τρεις φορές πληρώσαμε το λιμάνι και μας έδωσαν λεφτά για μία. Είναι πολιτική η διαφορά μου με τον Βασίλη Γιόγιακα όχι προσωπική. Στην Αριστερά, ο ψηφοφόρος δεν είναι πελάτης. Είναι πολίτης με αξιοπρέπεια. Εκπέμπουμε σε διαφορετικό μήκος κύματος κι έχουμε διαφορετικό μοντέλο πολιτικού και διακυβέρνησης στο μυαλό μας».

-Πως βλέπετε το γεγονός πως η Θεσπρωτία έγινε μονοεδρική;
«Οι Θεσπρωτοί ψηφίζουν πάντα κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη φυλλορροεί κι από κεντρώους και κεντροδεξιούς ψηφοφόρους κι από την ακροδεξιά πτέρυγά του. Πάνω από 1 στους 20 Θεσπρωτούς εγκατέλειψε τον τόπο του. Η Ήπειρος έχει πάνω από 1 εκατομμύριο απόδημους στο εξωτερικό. Πόσες επενδύσεις ήρθαν από απόδημους; Μία για τις γαρίδες; Είναι ντροπή. Οι Φιλιάτες αργοπεθαίνουν. Το εμπορευματικό κέντρο στην Παραμυθιά, που προχώρησε επί ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το ξέκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έμειναν 3.500 παραγωγοί στην Παραμυθιά χωρίς ρεύμα. Ο κόσμος παραμιλά, όταν πληρώνει καύσιμα ή ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ, όταν αγοράζει ζωοτροφές κι αγροτικά εφόδια ή αντικρίζει λογαριασμούς ρεύματος».

-Επομένως ποιες είναι οι πολιτικές σας προτεραιότητες για τον νομό;
«Υπάρχει κοστολογημένο πρόγραμμα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον πρόεδρό μας Αλέξη Τσίπρα, που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων πολιτών και των νέων παιδιών. Στόχος είναι να σωθούν 700.000 νοικοκυριά από τους πλειστηριασμούς με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ να μειωθούν οι λογαριασμοί, που έχουν γονατίσει κάθε νοικοκυριό, επιχείρηση ή μονάδα και ν΄αυξηθούν οι μισθοί. Στη Θεσπρωτία το μείζον πρόβλημα είναι η ανεργία και χρειάζονται ήπιες επενδύσεις. Επείγει η επαναφορά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό, η βελτίωση του νοσοκομείου Φιλιατών και των υποδομών (αγροτικών, τουριστικών, ψηφιακών, επαρχιακού δικτύου, προνοίας, καλλιτεχνικών/αθλητικών κ.ά.). Έχουν συζητηθεί σχέδια, πρακτικά υλοποιήσιμα από άποψη κόστους, για να ξεφύγουμε απ’ το τέλμα».

-Πολλοί μιλούν για ανάπτυξη αλλά δεν είναι τόσο εύκολο τελικά…
«Η ανάπτυξη έρχεται μέσα από συνδυαστικές πολιτικές και πρέπει να τους αγκαλιάζει όλους, δίχως να περιθωριοποιεί. Οι νέοι άνθρωποι καλούνται να επιλέξουν, αν θέλουν προοπτική στον τόπο τους ή θεσμική εκτροπή κι αναπτυξιακό χάλι. Με κλειστό το τελωνείο στο Μαυρομάτι, πολλές μέρες της εβδομάδας, άνθρωποι κι επιχειρήσεις τρέχουν στα Ιωάννινα. Πέρα από την Ηγουμενίτσα, τους Φιλιάτες και την Παραμυθιά έχουμε όμορφες παραλίες και ιστορία και τρόφιμο και υπέροχες ορεινές διαδρομές: Πέρδικα, Σύβοτα, Γίτανα, Αχέροντας, Σούλι, Σαγιάδα, Καλαμάς, Καλοδίκι κ.ά. Η Νέα Σελεύκεια και η Πέρδικα μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλοι έλξης Μικρασιατών. Χρειάζεται να χτίσουμε τη δική μας ταυτότητα στην αγροδιατροφή και τον τουρισμό: φυσιολατρικό, ποδηλατικό, θαλάσσιο, εκκλησιαστικό, ιστορικό κ.ά. και μέσα από κινηματογραφικές παραγωγές να χτίσουμε τη Θεσπρωτία του 21ου αιώνα. Χρειαζόμαστε αρδευτικά έργα και βελτιώσεις στις τουριστικές υποδομές, διότι έχουμε κλιματική αλλαγή. Αν εκλεγώ, θα καθιερωθεί: «Η Ώρα του Πολίτη» για να παίρνει ο κόσμος απαντήσεις. Αν φύγει το καθεστώς Μητσοτάκη η εικόνα της Θεσπρωτίας μπορεί με συγκεκριμένο πλάνο ν΄ αλλάξει. Μακριά απ΄ τη μοιρολατρία και πάντα με αξιοπρέπεια».
Συνέντευξη με την Άννα Στεργίου: «Χρειάζεται να χτίσουμε τη Θεσπρωτία του 21ου αιώνα!» Συνέντευξη με την Άννα Στεργίου: «Χρειάζεται να χτίσουμε τη Θεσπρωτία του 21ου αιώνα!» Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 05, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: