Θρήνος με την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη

Θρήνος με την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη


Στις 23:24 έφθασε το πρώτο σήμα στις αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές για την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στην περιοχή Ευαγγελισμού Λάρισας του Δήμου Τεμπών. Μία εμπορική αμαξοστοιχία και επιβατική της Hellenic Train που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη είχαν συγκρουστεί για άγνωστους λόγους.
Τα τρία πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν και πήραν φωτιά. Κάποια βαγόνια , δύο σύμφωνα με μαρτυρίες ,αιωρήθηκαν και τελικά έπεσαν στη ρεματιά . Είχαν μεταβληθεί σε άμορφη μάζα. Στις 03:00 δόθηκε ο πρώτος επίσημος απολογισμός. Τουλάχιστον 36 νεκροί και 66 τραυματίες. Οι 60 από αυτούς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και οι 6 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Τέθηκαν σε συναγερμό αμέσως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και Κατερίνης, το Γεννηματάς και Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, νοσοκομεία της Αθήνας και τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Από την πρώτη στιγμή εκφράστηκαν βάσιμοι φόβοι πώς ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Επί τόπου εστάλησαν γερανοφόρα προκειμένου να ανασυρθούν και ερευνηθούν τα βαγόνια. Άλλωστε πολλοί τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών είναι και παιδιά - Στις δυο αμαξοστοιχίες επέβαιναν 350 επιβάτες και 20 άτομα προσωπικό.
Στα νοσοκομεία Λάρισας νοσηλεύονται συνολικά 60 τραυματίες εκ των οποίων 6 σοβαρά. Επίσης προσήλθαν με ΙΧ μέσα ελαφρά τραυματίες πέντε άτομα στο ΓΝ Κατερίνης, πέντε στο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης και 15 στο ΑΧΕΠΑ.
Στις 11.24 επιβάτης της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ο οποίος είχε απεγκλωβιστεί, πήρε το 112 και ειδοποίησε για τη σφοδρή σύγκρουση. Μεταξύ των τραυματιών είναι και παιδιά. Στις δύο αμαξοστοιχίες επέβαιναν 350 επιβάτες και 20 άτομα προσωπικό.
Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης συντρίμμια και από τις δύο αμαξοστοιχίες είχαν εκτοξευτεί σε μεγάλη απόσταση.
Από τη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Στο σημείο επιχειρούν 15 οχήματα, τρεις ομάδες ΕΜΑΚ (Λάρισα, Λαμία, Θεσσαλονίκη) και 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ (Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων). Στο σημείο της σύγκρουσης φθάνει και το κινητό κέντρο επιχειρήσεων Όλυμπος.
Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Βαγγέλης Τουρνάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο αρχηγός και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αρχηγός Κώστας Σκούμας και οι επιτελείς. Ενημερώνεται συνεχώς ο Πρωθυπουργός. Λόγω των έκτακτων γεγονότων στη Λάρισα, η σημερινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αναβάλλεται.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης και ο εκπρόσωπος της Hellenic Train
Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και ο ο εκπρόσωπος της Hellenic Train.
Πραγματοποιείται προανάκριση η οποία όταν περατωθεί θα ενημερωθεί ο εισαγγελέας προκειμένου να αποφασίσει περαιτέρω κινήσεις.
Η 1η Στρατιά και οι μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας ενεργοποιήθηκαν και εισήλθαν σε πρωτόκολλο συναγερμού όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων μεγάλων δυστυχημάτων.

36 επιβεβαιωμένοι νεκροί, 85 τραυματίες
Σε 36 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί εξαιτίας της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά το βράδυ χθες Τρίτη στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, ενώ στα νοσοκομεία έχουν διακομιστεί 85 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, τον πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με πέντε λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.
Από αυτούς τους 194 επιβάτες, οι 26 διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και άλλοι 36 στο νοσοκομείο Γεννηματάς.
Με έκτο λεωφορείο 20 άτομα μεταφέρθηκαν στη Λάρισα.
Επιπλέον, 5 επιβάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κατερίνης, εκ των οποίων 3 είναι καλά στην υγεία τους και αποχώρησαν, ενώ 2, ελαφρά τραυματίες, παρέμειναν για νοσηλεία.
Στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών συνεχίζουν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και της ελληνικής αστυνομίας.
Θρήνος με την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη Θρήνος με την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 01, 2023 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Πρόεδρος μηχανοδηγών ΟΣΕ :
    «Δεν λειτουργεί τίποτα. Γίνονται όλα χειροκίνητα, από ανθρώπινο παράγοντα. Είμαστε στο manual, σ' όλο το Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Ούτε οι ενδείξεις λειτουργούν στα φωτοσήματα λειτουργούν, ούτε ο έλεγχος κυκλοφορίας λειτουργεί. Αν αυτά λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα βλέπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση 500 μ. - 1 χλμ.... Δεν λειτουργεί, είναι κενό. Μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε...»
    Πριν 1 χρόνο ο υπεύθυνος ασφαλείας της TRAINOSE παραιτήθηκε λόγω της ελλιπούς συντήρησης του δικτύου. Να παραιτηθούν όλοι οι αρμόδιοι ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες

Από το Blogger.