Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών

Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών


Σε προεκλογική περίοδο μπαίνει η χώρα μας, έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια προεκλογική περίοδος που μπορεί να παραταθεί ακόμη και ως τα μέσα του καλοκαιριού αν και εφόσον χρειαστεί να στηθούν εκ νέου κάλπες.
«Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξ' αρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου. Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του για τη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής, αν και εφόσον δεν προκύψει «λευκός καπνός» σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει το κοινοβουλευτικό έργο της μέχρι τις αρχές της Μ. Εβδομάδας, κλείνοντας και τις τελευταίες εκκρεμότητες της γαλάζιας διακυβέρνησης. 
Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου ενώ, η διάλυσή της τοποθετείται χρονικά στο διάστημα 22 με 28 Απριλίου με Προεδρικό Διάταγμα, κατά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα για το χρονικά περιθώρια προσφυγής στις κάλπες.
Στην περίπτωση που η κάλπη της 21ης Μαΐου δεν βγάλει κυβέρνηση, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. 
Αυτό θα γίνει από το πρωί της επομένης των εκλογών, δηλαδή στις 22 Μαΐου.
Όλη αυτή η διαδικασία, μέχρι και τη στιγμή που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, θα διαρκέσει 10 ημέρες, έως τις 31 Μαΐου.
Οι βουλευτές που θα εκλεγούν στην πρώτη κάλπη θα ορκιστούν και αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία τις 2 Ιουλίου.
Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 28, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.