Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις περιοχές Natura της Ηπείρου | Δείτε τις περιοχές στη Θεσπρωτία

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις περιοχές Natura της Ηπείρου | Δείτε τις περιοχές στη Θεσπρωτία


Κυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το κείμενο για την προστασία των περιοχών Natura που από το 2012 απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, όπως αυτή για την λίμνη και το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Το κείμενο που κυρώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θέτει συγκεκριμένους στόχους για δεκάδες περιοχές του δικτύου μεταξύ των οποίων και αρκετές της Ηπείρου.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται το γνωστικό υπόβαθρο για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για το κομμάτι του φυσικού μας πλούτου που πρέπει να προστατευθεί. Παράλληλα «κλείνει» ένα σημαντικό κενό έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας και γίνεται πιο ουσιαστική η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων στις περιοχές αυτές.
Αυτό το θεσμικό κείμενο, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ1807Β/23) είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής εργασίας ειδικών επιστημόνων από ελληνικά πανεπιστήμια και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που έγινε στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος LIFE-IP 4 Natura.
Πρόκειται για τον καθορισμό των «στόχων διατήρησης» σημαντικών οικοτόπων και απειλούμενων ειδών, περιοχών που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000, ενώ ακολουθούν μέσα στην άνοιξη και οι στόχοι διατήρησης για την ορνιθοπανίδα (οι υπόλοιπες 183 περιοχές του δικτύου Natura).
Τι είναι οι στόχοι διατήρησης; Όπως ερμηνεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» κάθε μία από τις περιοχές που επελέγησαν για να συγκροτήσουν το δίκτυο Natura 2000 της Ελλάδας πριν από μια 25ετία, επελέγη για κάποιον συγκεκριμένο λόγο: είτε γιατί σε αυτή βρίσκεται κάποιο απειλούμενο είδος της χλωρίδας ή της πανίδας είτε επειδή φιλοξενεί έναν πολύ σημαντικό οικότοπο (ή και τα δύο μαζί). Το… μόνιμο πρόβλημα της χώρας, που οδήγησε και στην καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2019, ήταν ότι δεν έκανε πολλά, εκτός από τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών και τη θέσπιση κάποιων οριζόντιων μέτρων. Αυτό που ζήτησε η κοινοτική νομοθεσία το 2006 και έπρεπε να έχουμε κάνει έως το 2012 είναι να θεσπίσουμε συγκεκριμένους στόχους για τη διατήρηση (ή βελτίωση, αν η κατάστασή τους δεν είναι ικανοποιητική) των προστατευτέων αντικειμένων στις περιοχές Natura και να καθορίσουμε συγκεκριμένα μέτρα για να επιτύχουμε τους στόχους αυτούς.

Οι περιοχές της Ηπείρου
Οι περιοχές της Ηπείρου που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ και για τις οποίες καθορίστηκαν «στόχοι διατήρησης» οικοτόπων και απειλούμενων ειδών είναι οι ακόλουθες:
-Εκβολές- Δέλτα Καλαμά
-Έλος Καλοδίκι
-Λίμνη «Λιμνοπούλα»
-Στενά Καλαμά
-Εκβολές Αχέροντα, από Γλώσσα έως Αλωνάκι και Στενά Αχέροντα
-Εθνικός Δρυμός Πίνδου –Βάλια Κάλντα και ευρύτερη περιοχή
-Κορυφές Όρους Γράμμος
-Αμβρακικός κόλπος, Δέλτα Λούρου και Αράχθου –Πέτρα, Μύτικας, Κάτω ρους Αράχθου, Καμπή Φιλιππιάδας
-Όρη Αθαμάνων –Νεράιδα.
-Εθνικός Δρυμός Βίκου- Αώου
-Κορυφές Όρους Σμόλικας
-Κεντρικό Τμήμα Ζαγορίου
-Λίμνη Ιωαννίνων
-Περιοχή Μετσόβου –Ανήλιο, Κατάρα.
-Όρος Λάκμος
-Όρος Μιτσικέλι
-Παράκτια θαλάσσια ζώνη από Πάργα έως Ακρωτήριο Άγιος Θωμάς.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις περιοχές Natura της Ηπείρου | Δείτε τις περιοχές στη Θεσπρωτία Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις περιοχές Natura της Ηπείρου | Δείτε τις περιοχές στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 28, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.