Μέχρι την άλλη Παρασκευή 7 Ιουλίου η προθεσμία για αιτήσεις Σχεδίων Βελτίωσης

Μέχρι την άλλη Παρασκευή 7 Ιουλίου η προθεσμία για αιτήσεις Σχεδίων Βελτίωσης


Νέα παράταση μιας εβδομάδας στην προθεσμία για υποβολή φακέλων στα Σχέδια Βελτίωσης ανακοινώνει τις επόμενες ώρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε μια από τις πρώτες αποφάσεις του νέου υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι πληροφορίες θέλουν τη σχετική προθεσμία να αφορά στο σύνολο των εν δυνάμει υποψηφίων, να είναι δηλαδή ολική και να δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε έναν αγρότη που πήρε σήμερα τη σχετική απόφαση να μπορεί να υποβάλει φάκελο.

Προς το παρόν έχουν γίνει 3.929 οριστικοποιήσεις με τη λήξη των αιτήσεων να έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου και εφόσον μείνουν ως έχουν τα πράγματα, τότε στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθεί η σχετικά μεγάλη μερίδα των υποψηφίων δικαιούχων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα κονδύλια των 230 εκατ. ευρώ (180 εκατ. ευρώ συν 50 εκατ. ευρώ υπερδέσμευση).

Σημειώνεται πως τα κονδύλια έχουν μοιραστεί ανά περιφέρεια με διαφορετικό τρόπο και έτσι η βάση της μοριοδότησης θα είναι διαφορετική.

Μετά από αυτήν την πρόσκληση, πλέον οι αγρότες έχουν να προσβλέπουν είτε σε έναν 2ο κύκλο αιτήσεων Αναπτυξιακού Νόμου για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, είτε σε νέα προκήρυξη Σχεδίων με βάση το ΠΑΑ 2023-2027. Βέβαια νέα Σχέδια είναι πολύ δύσκολο να βγουν πριν το 2025, σύμφωνα με τις διαχειριστικές αρχές.

Ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο εξόφλησης των δαπανών

Σε ενημέρωση των διαχειριστικών αρχών και ενόψει του κλεισίματος των αιτήσεων, αναφέρεται πως δεδομένου ότι η επιλεξιμότητα των επενδυτικών δαπανών ξεκινά μετά την οριστικοποίηση των αιτήσεων, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο εξόφλησης των δαπανών καθώς πλέον δεν είναι επιλέξιμη η καταβολή μετρητών απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε είδους δαπάνη για την οποία έχει εκδοθεί νόμιμο φορολογικό στοιχείο καθαρής αξίας μεγαλύτερης των πεντακοσίων (500) ευρώ προ ΦΠΑ, μπορεί να εξοφλείται μόνο με:

α) τη μεταφορά των ποσών από τον λογαριασμό του δικαιούχου προς εκείνον του προμηθευτή,

β) την έκδοση και παράδοση επιταγών του λογαριασμού του δικαιούχου, σε προμηθευτή και η εξόφληση τους μέσω τραπέζης και

γ) την αποδοχή από τον δικαιούχο συναλλαγματικών έκδοσης του προμηθευτή, και η εξόφληση τους στην τράπεζα με χρέωση του λογαριασμού του δικαιούχου.

Διευκρίνιση για προκαταβολές

Τέλος σημειώνεται ότι στην περίπτωση που οι προκαταβολές πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο προγενέστερο της οριστικής υποβολής της αίτησης στήριξης (δηλαδή πριν την ημερομηνία επιλεξιμότητας των δαπανών του δικαιούχου) γίνονται δεκτές με την προϋπόθεση ότι:

α) πραγματοποιήθηκαν μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης της δράσης και

β) δεν υπερβαίνουν το 15% της συνολικής δαπάνης του επενδυτικού αγαθού, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.Μέχρι την άλλη Παρασκευή 7 Ιουλίου η προθεσμία για αιτήσεις Σχεδίων Βελτίωσης Μέχρι την άλλη Παρασκευή 7 Ιουλίου η προθεσμία για αιτήσεις Σχεδίων Βελτίωσης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες