Οικονομικό νομοσχέδιο: Τα 8 μέτρα στήριξης που νομοθετεί η κυβέρνηση για αύξηση μισθών και μείωση φόρων

Οικονομικό νομοσχέδιο: Τα 8 μέτρα στήριξης που νομοθετεί η κυβέρνηση για αύξηση μισθών και μείωση φόρων


Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα και σε αυτό θα ενσωματωθούν όλες οι δεσμεύσεις που θα ξετυλιχθούν σε εύρος τετραετίας

Oλες οι φοροελαφρύνσεις και παροχές του 2024 που ενισχύουν το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων θα προνομοθετηθούν πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής, ώστε να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα από την κυβέρνηση στήριξης των πολιτών, σε μία περίοδο που η ακρίβεια ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και ένα μήνυμα τήρησης των προεκλογικών υποσχέσεων.

Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο πρώτο τη τάξει υπουργείο στις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης εβδομάδας θα ενσωματωθούν όλες οι δεσμεύσεις που θα ξετυλιχθούν σε εύρος τετραετίας.

Από την πλευρά του ο νέος ΥΠΟΙΚ, Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι το πρώτο νομοσχέδιο εκπληρώνει όλες τις βασικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επεσήμανε ότι έτσι δίνεται μία απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Τα μέτρα που θα νομοθετηθούν για να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2024 είναι τα εξής:

1. Νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους
Το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους το οποίο θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).
Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις αποδοχές περίπου 600.000-700.000 υπαλλήλων. Το νέο μισθολόγιο του δημοσίου έχει καθαρό ετήσιο κόστος 500 εκατ. ευρώ, με έμφαση των αυξήσεων σε ειδικές θέσεις και χαμηλόμισθους.

2. Αύξηση του αφορολόγητου
Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Με τα νέα δεδομένα, το αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ.
Ετσι, προκύπτει ετήσιο όφελος 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 77 εκατ. ευρώ

3. Αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Αύξηση από 1-1-2024 κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα διαμορφωθεί στα 216 ευρώ από 200 ευρώ που είναι σήμερα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Ειδικότερα, όσοι παίρνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ, ενώ όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ από 1.1.2024.
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 250.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό ανέρχεται σήμερα σε 200 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα και για κάθε ανήλικο κατά 50 ευρώ το μήνα. Το ετήσιο κόστος είναι 49 εκατ. ευρώ.

4. Αύξηση επιδόματος μητρότητας
Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τους 4 μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

5. Απαλλαγή πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη
Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως.
Με αυτόν τον τρόπο, 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται πως αρχικά οι συνταξιούχοι είχαν είτε μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα (όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ από το 2016) ή μειωμένη 10% (όσοι συνέχιζαν να το λαμβάνουν μέχρι την πλήρη κατάργησή του, στο τέλος του 2019). Πλέον όλοι θα έχουν απαλλαγή και μηδενική συμμετοχή.

6. Youth pass
Youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής το 2024.
Δικαιούχοι του Youth Pass θα είναι, κάθε χρόνο, οι νέοι που θα συμπληρώνουν την ηλικία των 18 και 19 ετών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 200.000 ετησίως.
Το voucher των 150 ευρώ, θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου, καθώς και σε μεταφορές. Θα είναι μια ψηφιακή χρεωστική κάρτα, όπως το Freedom Pass, την οποία ο δικαιούχος θα επιδεικνύει στην επιχείρηση-οργανισμό ώστε να «σκανάρεται».

7. Μείωση του ΕΝΦΙΑ
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με το κόστος να εκτιμάται περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής να είναι το 2024, με βάση τα ασφαλιστήρια του 2023.
Οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για ολόκληρο το 2023 θα δουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ενώ όσοι ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στο φόρο ακινήτων το 2025.
Σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο καθώς η ασφάλιση του ακινήτου έναντι φυσικών καταστροφών είναι υποχρεωτική.
Σε απόλυτα ποσά η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερη όσο υψηλότερος είναι ο φόρος. Για παράδειγμα, αν φορολογούμενος που καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ ασφαλίσει τη κατοικία του θα γλiτώσει 30 ευρώ, ενώ άλλος φορολογούμενος με ΕΝΦΙΑ 2.000 ευρώ θα έχει όφελος 200 ευρώ.

8. Αύξηση της οικογενειακής παροχής
Αύξηση της οικογενειακής παροχής για τους δημοσίους υπαλλήλους. Το επίδομα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τα τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.
Οικονομικό νομοσχέδιο: Τα 8 μέτρα στήριξης που νομοθετεί η κυβέρνηση για αύξηση μισθών και μείωση φόρων Οικονομικό νομοσχέδιο: Τα 8 μέτρα στήριξης που νομοθετεί η κυβέρνηση για αύξηση μισθών και μείωση φόρων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-up

Σελίδες