Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα | Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία

Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα | Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή 25 Ιουνίου 2023, από τις 7 το πρωί όταν και άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, οι ψηφοφόροι για τις βουλευτικές εκλογές.
Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται έως τις 19:00 το απόγευμα στα εκλογικά κέντρα όπου ανήκουν, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα θα παραμείνουν ανοικτές οι κάλπες. Πάντως αν υπάρχει πολλή κίνηση σε κάποιο εκλογικό τμήμα, έχει την δυνατότητα ο δικαστικός αντιπρόσωπος να παρατείνει για εύλογο χρονικό διάστημα την ψηφοφορία.
Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023. Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες.
Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εν αντιθέσει με εκείνες της 21ης Μαΐου 2023 που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα θα ενσωματώσει στο ποσοστό που θα λάβει, τα ποσοστά των κομμάτων - συνδυασμών που θα μείνουν εκτός Βουλής, μη συμπληρώνοντας το απαραίτητο για την είσοδο στο Κοινοβούλιο ποσοστό του 3%, λαμβάνοντας έτσι κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες.
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, ΔΕΝ βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Εξάλλου, εντός των παραβάν των εκλογικών τμημάτων δεν θα υπάρχει στυλό.
Επίσης οι σημερινές εκλογές θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια, τα οποία τυπώθηκαν βάσει όσων ορίζει ο ισχύων νόμος. Ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και για οποιοδήποτε λόγο παρέμειναν στην κυριότητα των ψηφοφόρων καθίστανται άκυρα και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν.
Παράλληλα συνιστάται σε όλους τους ψηφοφόρους που ενδεχομένως έχουν αμφιβολίες για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν, ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

Όλοι οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Επίσης, η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν.4954/2022 (Α’136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.
Είναι αυτονόητο ότι οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.). Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν: α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.
Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα | Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα | Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 25, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-up

Σελίδες