Απεργία των Δημοτικών Υπαλλήλων της Ηπείρου την Τρίτη 25 Ιουλίου

Απεργία των Δημοτικών Υπαλλήλων της Ηπείρου την Τρίτη 25 Ιουλίου


Εδώ και αρκετό καιρό, οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Ηπείρου παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγωνία τις εξελίξεις γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής.

 Σε επιστολή που υπογράφουν ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Α’ Βαθμού Ν. Πρέβεζας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Άρτας, αναφέρουν τα εξής: 

“Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες καθαριότητας στις οποίες δουλεύουμε είναι υποστελεχωμένες, μισο-ιδιωτικοποιημένες και ο λαός μας πληρώνει τα σκουπίδια που πετάει για χρυσάφι, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.
 Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της περιοχής για 1+1 χρόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου.
Η ανάγκη να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ είναι δεδομένη, και οι πρώτοι που πληρώνουν την τετραετή – σε κάποιες περιπτώσεις – καθυστέρηση της Περιφέρειας Ηπείρου να παραδώσει το έργο είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι.
 Οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής, όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου για την καθυστέρηση του έργου, αντίθετα άφηναν τα ανταποδοτικά να «φουσκώνουν» εξαιτίας των πολύωρων μεταφορών σκουπιδιών μέχρι τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί με ΣΔΙΤ, αποφέροντας τεράστια κέρδη στον επιχειρηματικό όμιλο (ΤΕΡΝΑ) που έχει αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία της.”


Και συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους: “Το ΔΣ του ΑΣΔΣΑ, όλοι οι Δήμαρχοι της Ηπείρου αντί να ζητήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διέθεσαν ήδη το προσωπικό από τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες τους για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, διευκολύνοντας στην πράξη την Περιφέρεια να παραδώσει το έργο στον ΦΟΔΣΑ, με ξεκάθαρη την πρόθεση στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθεί.

 Τώρα αντί να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια για την πρόσληψη προσωπικού, δίνουν ολόκληρη τη λειτουργία των ΣΜΑ στους εργολάβους.

Το μέλλον της διαχείρισης απορριμμάτων όπως περιγράφεται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων αλλά και μετά και το νόμο 5037/2023 (ΦΕΚ Α’ 78/28.03.2023) που οδηγεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού και των αποβλήτων – απορριμμάτων, είναι : ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες άρα ακόμα περισσότερα χαράτσια για τις ΜΕΒΑ και τους καφέ κάδους, για τα Πράσινα Σημεία, για τα Κέντρα Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής Στην Πηγή, τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποιήσης Υλικών.
 Σα να μην έφταναν αυτά προωθούν την καύση είτε των αποβλήτων, είτε του υπολείμματος, ώστε εμείς και τα παιδιά μας να αναπνέουμε τον καρκίνο για να βγάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκατομμύρια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λογαριασμός θα ανεβαίνει μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών, οι εργασιακές σχέσεις θα χειροτερεύουν μπροστά στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και θύματα… όπως πάντα η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία μας.

Απαιτούμε την αλλαγή του ΟΕΥ του ΦΟΔΣΑ ώστε να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας σύμφωνα με την εγκεκριμένη έκθεση τεκμηρίωσης παροχής ΥΓΟΣ ώστε να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα στάδια επεξεργασίας απορριμμάτων για τα οποία έχει ευθύνη ο ΦΟΔΣΑ

Απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τόσο στο ΦΟΔΣΑ όσο και σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου και να σταματήσει η διάθεση και μετακίνηση προσωπικού από τους Δήμους προς το ΦΟΔΣΑ.

Τα μέλη του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ που έρχονται 2 μήνες πριν τις εκλογές να εξοφλήσουν γραμμάτια στις μεγάλες επιχειρήσεις της διαχείρισης απορριμμάτων της περιοχής, πρέπει να ξέρουν ότι θα βρουν τους δημοτικούς υπαλλήλους, το λαό της Ηπείρου απέναντι σε κάθε σχεδιασμό περαιτέρω ιδιωτικοποίησης.”, συμπληρώνεται μέρος της ανακοίνωσης.Απεργία των Δημοτικών Υπαλλήλων της Ηπείρου την Τρίτη 25 Ιουλίου Απεργία των Δημοτικών Υπαλλήλων της Ηπείρου την Τρίτη 25 Ιουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 22, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες