Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αποκτά βάση στα Ιωάννινα

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αποκτά βάση στα Ιωάννινα

Η αρχή έγινε με την υποδοχή των Πλασμάτων την πόλη μας, που ενθουσίασε κάθε λογής κόσμου, σηματοδοτώντας μία αλλαγή στην αντιμετώπιση της σύγχρονης τέχνης, καθώς και κάνοντας την αρχή της αποκέντρωσης από τις μεγαλουπόλεις των μεγάλων πολιτιστικών δρώμενων.

 Τότε είχε εκφραστεί και η πρόθεση να αποκτήσει η Στέγη Ωνάση μία μόνιμη βάση στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πλέον είναι γεγονός η αγορά του κτιρίου, το οποίο έχει έρθει και επίσημα στην κυριότητα της Στέγης Ωνάση.

Το κτήριο είναι το διατηρητέο οίκημα στον οδό Τζαβέλα 9, απέναντι από το Ιπποκράτειο Ιατρικό Κέντρο. Πρόκειται για την οικία Γκολέτση, ονομασία που δόθηκε λόγω του ότι αποτελούσε ιδιοκτησία των κληρονόμων του Κωνσταντίνου Γκολέτση, που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως έδρα του Γερμανικού ή του Αυστριακού Προξενείου.

Ένα κτίριο χτισμένο το 1900, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής με χρήση νεοκλασικών στοιχείων. Είναι διώροφο, με επικάλυψη στέγης, διαθέτει υπόγειο, ενώ σημείο αναφοράς αποτελεί και το πηγάδι στην αυλή του. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε έντονα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου. Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

Αυτό που προέχει για τους ανθρώπους της Στέγης, είναι σε πρώτη φάση η φροντίδα και διάσωση του κτηρίου και των στοιχείων που το περιβάλλουν, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητά του. Σε δεύτερη φάση θα συζητηθούν και οι τρόποι αξιοποίησης.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αποκτά βάση στα Ιωάννινα Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αποκτά βάση στα Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 22, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες