Αντώνης Μπέζας: Να επιστραφούν τα σημαντικά αρχαιολογικά μας ευρήματα στη Θεσπρωτία

Αντώνης Μπέζας: Να επιστραφούν τα σημαντικά αρχαιολογικά μας ευρήματα στη Θεσπρωτία


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων παρουσιάζεται όλο το διάστημα του καλοκαιριού η ψηφιακή εγκατάσταση «Σμιλεύοντας τον χρόνο». Η πρωτότυπη αυτή αφηγηματική προβολή διάρκειας 6 λεπτών (τεχνολογία projection mapping) αναφέρεται σε μία από τις τρείς μαρμάρινες ρωμαϊκές σαρκοφάγους του 2ου έως αρχές του 3ου αι. μ.Χ. που βρέθηκε στη ρωμαϊκή έπαυλη στο Λαδοχώρι της Ηγουμενίτσας και επικεντρώνεται στην πολυπρόσωπη ανάγλυφη παράσταση με τα «Λύτρα του Έκτορα» (ραψωδία Ω της Ιλιάδας).
Πολύ ωραία δράση, όμως εμείς, σαν τοπική κοινωνία πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία προς το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η συγκεκριμένη ρωμαϊκή σαρκοφάγος του Λαδοχωρίου και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Θεσπρωτίας που βρίσκονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων, αποτελούν έργα τέχνης θεμελιώδη για την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα του τόπου μας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός Θεσπρωτίας.
Στην Ηγουμενίτσα λειτουργεί εδώ και χρόνια ένα υπέροχο Αρχαιολογικό Μουσείο, ασφαλές και προσβάσιμο και με επαρκές επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να τα φιλοξενήσει και να τα αναδείξει.
Αντώνης Μπέζας: Να επιστραφούν τα σημαντικά αρχαιολογικά μας ευρήματα στη Θεσπρωτία Αντώνης Μπέζας: Να επιστραφούν τα σημαντικά αρχαιολογικά μας ευρήματα στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 05, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.