«Ο Έρωτας στο Ηπειρώτικο Δημοτικό Τραγούδι»

«Ο Έρωτας στο Ηπειρώτικο Δημοτικό Τραγούδι»


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, συμμετέχουσα στο 2ο Φεστιβάλ Περιφέρειας Αττικής «ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ», συνδιοργάνωσε με την Περιφέρεια Αττικής στις 23 Ιουνίου 2023 , στο «Αττικό Άλσος, θέατρο Κατίνα Παξινού», την εκδήλωση με θέμα: «Ο έρωτας στο Ηπειρώτικο Δημοτικό Τραγούδι».

Μουσική και χορός, συναίσθημα και πραγματικότητα σε μια αληθινή Ηπειρώτικη σύμμειξη, συνέθεσαν μια δυνατή Ηπειρώτικη Πολιτιστική Πανδαισία.

Αν και οι συνθήκες ήταν δύσκολες, προπαραμονή εκλογών, το θέατρο κατακλύστηκε από πλήθος Ηπειρωτών/σών και φίλων της Ηπείρου, που προσήλθαν και μετείχαν της όλης διαδικασίας.

Σε ένα πλούσιο 3ωρο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, σχεδόν από όλες τις περιοχές της Ηπείρου, άξιοι καλλιτέχνες, παλιοί και νέοι, έντυσαν με το τραγούδι εξαιρετικά και ποιοτικά τις σκέψεις, τις ευαισθησίες και τα συναισθήματά μας, και συνόδευσαν-οδήγησαν όσα χορευτικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΣΕ και συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αφιέρωμα στον Στυλιανό Μπέλλο. «Αυτός που χρωμάτισε μουσικά τον έρωτα, με τα “δόντια πυκνά και μαργαριταρένια”, και συμβόλισε με το τραγούδι του τον αποχωρισμό, “Αφήνω γεια μανούλα μου”. Μια καταξιωμένη μουσική μορφή με ουσιαστικό περιεχόμενο, ο Στυλιανός Μπέλλος, πρόσφατα έφυγε από κοντά μας. Ευλαβικό προσκύνημα. “Έξέφεξε η Ανατολή” που τόσο όμορφα και ερωτικά τραγούδησε».

Παρουσιάστηκαν χοροί που τα συνόδευαν τραγούδια από το Πωγώνι, το Ζαγόρι, τα Γιάννενα, τα Τζουμέρκα, τη Θεσπρωτία, τους Σαρακατσάνους, την Κόνιτσα, την Πρέβεζα και την Βόρεια Ήπειρο.

 Ταυτόχρονα γίνονταν προβολές βίντεο και παρουσιάσεις σε οθόνη MATRIX στη σκηνή, των προαναφερθέντων περιοχών και των συλλόγων που συμμετείχαν.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η Α΄ Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Μαρίκα Γκόνη. Τα κείμενα έγραψε ο Έφορος Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Χρήστος Τούμπουρος.

Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Βασίλης Γιαννακόπουλος που απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Αλεξίου.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕ Χρυσόστομος (Μάκης) Κιάμος-Χήτος στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους όσοι/ες συμμετείχαν στην εκδήλωση, χαιρέτησε και τόνισε την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η ΠΣΕ μαζί με όλους τους Ηπειρώτικους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Αδελφότητες, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά την Ηπειρώτικη παράδοση.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας θεωρεί υποχρέωση να ευχαριστήσει θερμά για την άψογη συνεργασία καταρχάς τους καλλιτέχνες μας:

• τον Ναπολέων Δάμο, τον Θοδωρή Γεωργόπουλο, τον Δημήτρη Κώτσικα, τον Τάσο Μαγκλάρα και τον Πετράκη Χαλκιά στο κλαρίνο
• τον Σάββα Σιάτρα, την Παγώνα Αθανασίου, τον Νίκο Καλαμίδα, και τον Αλέξανδρο Μανγκλάρα στο τραγούδι
• την κομπανία Τάσου Μαγκλάρα αποτελούμενη από τον Λουάν Χοσέ στο βιολί, τον Ηλία Μούτσο στο ντέφι και τον Νίκο Χαλκιά στο Λαούτο.
Τα χορευτικά μας:
• την Ένωση Ηπειρωτών Βύρωνα, την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, το Σύλλογο Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Παιανίας, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, την Αδελφότητα Αετόπετρας Δωδώνης Ηπείρου, την Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, την Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης, Μαραθώνα, Ραφήνας.
Τους χοροδιδασκάλους:
• τον Βασίλη Τσούνη, την Έφη Ρούτη, τον Νίκο Τριανταφύλλου, τον Σωκράτη Παππά, τον Νίκο Ζέκη.
Την χορωδία της Πανηπειρωτικής με τον μαέστρο της τον Βαγγέλη Κώτσου.
Το Πολυφωνικό Εργαστήρι της Πανηπειρωτικής με τον «κυραντζή» του τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη και το Πολυφωνικό σχήμα «Όμορφη Χειμάρα».
Τον Αλέξανδρο Μάτσικα για την επιμέλεια εκτύπωσης του προγράμματος που μοιράστηκε στο κοινό, αλλά και για τον ειδικό χειρισμό του στις δημόσιες σχέσεις των επισήμων και των μουσικών.
Την Αλίκη Χρυσοβέργη για την πολύτιμη βοήθειά της στις προβολές των βίντεο και των PowerPoints.
Τον Γιώργο Μάνη για τις εξαιρετικές φωτογραφίες του που ευγενικά μας παραχώρησε στο στήσιμο των PowerPoints. Η συνεισφορά του σε όλες τις εκδηλώσεις της ΠΣΕ είναι ουσιαστική.
Τη γενική καλλιτεχνική επιμέλεια και τον συντονισμό είχε ο Έφορος Πολιτισμού της ΠΣΕ Νίκος Ζέκης.
Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ
«Ο Έρωτας στο Ηπειρώτικο Δημοτικό Τραγούδι» «Ο Έρωτας στο Ηπειρώτικο Δημοτικό Τραγούδι» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 08, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.