Παναγιωτης Νταής: Κατώτερη των περιστάσεων για ακόμη μια φορά η Δημοτική Αρχή

Παναγιωτης Νταής: Κατώτερη των περιστάσεων για ακόμη μια φορά η Δημοτική Αρχή



Με αφορμή τις διαμαρτυρίες πολλών συνδημοτών για την εγκατάσταση και λειτουργία καντίνας και ξαπλωστρών στην παραλία «Ελιά», συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, μετά από πρωτοβουλία του Συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση». Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες συμπολίτες να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, ενώ αρκετοί από αυτούς συμμετείχαν με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις.

Παρά την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να υποβαθμίσει και απαξιώσει την κινητοποίηση αυτή, βαφτίζοντάς της αυθαίρετα ως υποκινούμενη για προεκλογικές σκοπιμότητες, το σίγουρο είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται ένα κίνημα κοινωνικής διαμαρτυρίας για την κατάσταση στις παραλίες του Δήμου, αλλά και γενικότερα για το πρωτοφανές τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει ο Δήμος. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση πρέπει να τοποθετηθούν όλοι χωρίς υπεκφυγές και υπονοούμενα.
Ο Συνδυασμός «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» από την πρώτη στιγμή ζήτησε δημόσια να ερευνηθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές η καταγγελία των πολιτών, να ελεγχθεί η νομιμότητα της εγκατάστασης (συμφωνία με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση μίσθωσης, έκδοση των κατάλληλων αδειών κ.α.) και αν βρεθούν παρατυπίες να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
 Όλες οι υπηρεσίες το έπραξαν εκτός από το Δήμο Ηγουμενίτσας, ο οποίος κατά τη δήλωση των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής περιμένει τα πορίσματα των αυτοψιών, άλλων υπηρεσιών, ενώ ο ίδιος εδώ και δέκα ημέρες δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ, ο επικεφαλής του Συνδυασμού Παναγιώτης Νταής, στην παρέμβασή του ανέφερε ότι ακόμη και με μια απλή επίσκεψη στο χώρο διαπιστώνεται η μη τήρηση των όρων της σύμβασης παραχώρησης και της νομοθεσίας, οπότε πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα οι διατάξεις περί ανάκλησης της παραχώρησης, αζημίως για το δημόσιο, όπως προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση. Για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή κρυπτόμενη πίσω από νομικά τεχνάσματα και προσπαθώντας αναίσχυντα να μεταθέσει το βάρος της ευθύνης της σε άλλες υπηρεσίες, δεν προχώρησε στη λήψη της απόφασης για την προώθηση των διαδικασιών άμεσης ανάκλησης της άδειας. Ελπίζουμε ότι θα το πράξουν αυτό οι άλλοι συναρμόδιοι φορείς.

Ο Π. Νταής, επεσήμανε επίσης ότι πρέπει όλοι να αφουγκραστούν τον κοινωνικό αναβρασμό και να προωθηθούν δύο πρωτοβουλίες επανακαθορισμού των όρων χρήσης των παραλιών αρμοδιότητας Δήμου.
 Η πρώτη άμεση πρωτοβουλία είναι ο τακτικός έλεγχος καλής λειτουργίας και εκτέλεσης των συμβάσεων μίσθωσης χώρου για εγκατάσταση καντινών και ξαπλωστρών και θαλάσσιων παιγνιδιών, σε όλες τις παραλίες της αρμοδιότητας του Δήμου, προκειμένου να προλαμβάνονται περιπτώσεις παρεκκλίσεων.
 Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι ο επανακαθορισμός με αντικειμενικά κριτήρια των παραλιών, στις οποίες θα μπορεί να επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης του χώρου τους για παρόμοιες εγκαταστάσεις.

Οι παραλίες που θα επιλεγούν, θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος, το οποίο να επιτρέπει τη συνύπαρξη και συλλειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων, παράλληλα με την ακώλυτη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα. Στις λοιπές παραλίες που λόγω μεγέθους δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις σύμφωνα με τους περιορισμούς που θέτουν οι νόμοι και οι οικείες διατάξεις, να μην παραχωρείται η χρήση χώρου για το σκοπό αυτό.

Η προαναφερθείσα πρόταση εντάσσεται ήδη στο προεκλογικό μας πρόγραμμα και δεσμευόμαστε ότι θα αποτελέσει μια από τις προτεραιότητές μας, ως η επόμενη Δημοτική Αρχή. Τέλος, καλούμε την τοπική κοινωνία τους φορείς και τους ενεργούς πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κινητοποιήσεων για την παραλία Ελιά και σε άλλες περιπτώσεις όπως οι κανονισμοί χρήσης των πεζοδρόμων και το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Οι δημότες πρέπει να εκφράζονται και να ακούγονται. Και η φωνή και άποψή τους πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.


Παναγιωτης Νταής: Κατώτερη των περιστάσεων για ακόμη μια φορά η Δημοτική Αρχή Παναγιωτης Νταής: Κατώτερη των περιστάσεων για ακόμη μια φορά η Δημοτική Αρχή Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.