Τα κατά Πέτσα κονδύλια για την πυροπροστασία και τα ψίχουλα που φτάνουν στους Δήμους

Τα κατά Πέτσα κονδύλια για την πυροπροστασία και τα ψίχουλα που φτάνουν στους Δήμους


Πριν από μερικούς μήνες σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου ακούστηκε η έκφραση ότι «οι Δήμοι πετσόπληκτοι». Ο Στέλιος Πέτσας ήταν τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και με την τακτική που ακολουθούσε είχε καταφέρει να στρέψει εναντίον του πολλούς Δημάρχους.

Η σχέση του με την αυτοδιοίκηση ήταν ελάχιστη. Η σχέση του με την Ελλάδα –πλην Αττικής- ανύπαρκτη.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών μάλλον δεν κατάλαβε ποτέ ότι είναι διαφορετικές οι ανάγκες που έχει η Κηφισιά ή το Μαρούσι από αυτές που έχει η Άρτα και τα Τζουμέρκα.

Ο Στέλιος Πέτσας, παρότι δεν κατέχει πλέον την θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κατάφερε τις τελευταίες ημέρες να στρέψει και πάλι εναντίον του, μεγάλο αριθμό δημάρχων.

Και το έκανε με την δήλωση ότι ενίσχυσε τους Δήμους με το ποσό των 23,1 εκατομμυρίων για την πυροπροστασία. Και μετά τη δήλωση αυτή ήρθαν οι βαρύγδουπες αναλύσεις των αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης για τον… πακτωλό χρημάτων προς την αυτοδιοίκηση και έμμεσα τα ερωτηματικά αν οι δήμοι αξιοποιούν τα κονδύλια της πυροπροστασίας και με ποιο τρόπο.

Πως όμως έχουν τα πράγματα;

Η αυτοδιοίκηση συχνά- πυκνά μετατρέπεται σε αποδιοπομπαίο τράγο. Προφανώς έχει ευθύνες όμως δεν μπορεί να φορτώνεται όλα τα δεινά του κόσμου και κυρίως όλες τις αμαρτίες ενός σαθρού συστήματος για την προστασία του δασικού πλούτου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τον περασμένο Μάρτιο ενέκρινε όντως 23,1 εκατομμύρια για τους 332 δήμους της χώρας προκειμένου να μεριμνήσουν για την δασοπροστασία. Μέσος όρος λοιπόν 69. 698 ευρώ στον κάθε Δήμο.

Η αναλυτική κατανομή για τους Δήμους της Ηπείρου είναι η ακόλουθη:

-ΑΡΤΑΙΩΝ 70.000,00

-ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 30.000,00

-ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 40.000,00

-ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ 30.000,00

-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 60.000,00

-ΣΟΥΛΙΟΥ 42.000,00

-ΦΙΛΙΑΤΩΝ 50.000,00

-ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 55.000,00

-ΔΩΔΩΝΗΣ 50.000,00

-ΖΑΓΟΡΙΟΥ 55.000,00

-ΖΙΤΣΑΣ 55.000,00

-ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 70.000,00

-ΚΟΝΙΤΣΑΣ 50.000,00

-ΜΕΤΣΟΒΟΥ 50.000,00

-ΠΩΓΩΝΙΟΥ 60.000,00

-ΖΗΡΟΥ 35.000,00

-ΠΑΡΓΑΣ 30.000,00

-ΠΡΕΒΕΖΗΣ 40.000,00

Αναλυτικά η απόφαση του Υπουργείου ΕΔΩ

Με ποσά λοιπόν που κυμαίνονται από τριάντα χιλιάδες το μικρότερο μέχρι εβδομήντα χιλιάδες το μεγαλύτερο οι Δήμοι καλούνται να εκτελέσουν προγράμματα προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης, να απομακρύνουν υπολείμματα καθαρισμού, να εκτελέσουν έργα και εργασίες προληπτικού καθαρισμού στις ζώνες μίξης δασών και οικισμών, να συμβάλλουν στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, να υλοποιήσουν προληπτικά μέτρα για αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων, να προμηθευτούν εξοπλισμό, να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα και να καλύψουν τις δαπάνες μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων.

Ποια είναι η πραγματικότητα στην Ήπειρο;

Τα κονδύλια που δίνει το Υπουργείο και για τα οποία καμαρώνει ο κ. Πέτσας δεν αρκούν ούτε για τους καθαρισμούς και τις κοπές χόρτων και κλαδιών κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Στους Δήμους συστάθηκαν από το 2020 γραφεία πολιτικής προστασίας τα οποία είναι… απλώς γραφεία! Παρότι υπήρχε η δέσμευση για στελέχωσή της με προσωπικό μέσω προσλήψεων που θα γινόταν κεντρικά αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Τα μηχανήματα που διαθέτουν οι περισσότερες Δήμοι είναι εικοσαετίας και πλέον. Από την εποχή που εφαρμόστηκε το σχέδιο «Καποδίστριας» και το γενναίο πρόγραμμα στήριξης.

Σε Δήμους όπως είναι της Ηπείρου, με τεράστιες δασικές εκτάσεις και δάση, με δασικούς δρόμους εγκαταλειμμένους από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, με ατελείωτο επαρχιακό οδικό δίκτυο, πυροπροστασία από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο και με τα ψίχουλα του Υπουργείου δεν γίνεται…

Είναι μόνο για να καμαρώνει ο πρώην Υπουργός στους αθηναϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς..



Τα κατά Πέτσα κονδύλια για την πυροπροστασία και τα ψίχουλα που φτάνουν στους Δήμους Τα κατά Πέτσα κονδύλια για την πυροπροστασία και τα ψίχουλα που φτάνουν στους Δήμους Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.