«Όχι» του Περιφερειακού στα αιολικά της Λάκκας Σουλίου.. Από την Επιτροπή η γνωμοδότηση

«Όχι» του Περιφερειακού στα αιολικά της Λάκκας Σουλίου.. Από την Επιτροπή η γνωμοδότηση


Παρουσία δεκάδων κατοίκων από τα χωριά του Δήμου Ζηρού και της Λάκκας Σουλίου συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο και συζήτησε το μείζον θέμα των αιολικών πάρκων που σχεδιάζονται στα Θεσπρωτικά και τα Όρη του Σουλίου.

Πρόκειται για δύο από τα μεγαλύτερα πάρκα στη χώρα τα οποία έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Το θέμα τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από αίτημα της Λαικής Συσπείρωσης. Ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Πρέντζας, στην τοποθέτησή του ζήτησε από το σώμα να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα ουσιαστικής αποτροπής των έργων.

«Πρόκειται για δύο φαραωνικά έργα στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιβαλλοντικών μελετών η περιοχή θα σκάβατε για δύο χρόνια» σημείωσε ο κ. Πρέντζας συμπληρώνοντας ότι η απόφαση θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένη.

Ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Βασίλης Γοργόλης έκανε γνωστό ότι η εισήγηση από τις υπηρεσίες είναι αρνητική ενώ υποστήριξε ότι η γνωμοδότηση θα πρέπει να γίνει από την Επιτροπή και όχι από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανέφερε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει αποτυπώσει την θέση του από το 2020 για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική και προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει θετική γνωμοδότηση για αιολικά πάρκα σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων.

Στη βάση της απόφασης αυτής, σημείωσε, ήδη η Περιφέρεια έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για αρκετά τέτοια έργα.

Επανέλαβε ότι σε όλες τις περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψιν η στάση των τοπικών κοινωνιών και παρότρυνε τις εταιρείες που σχεδιάζουν ΑΠΕ να επιλέγουν για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών τους κάμπους!

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας αναφέρθηκε στην απόφαση του 2020 που είχε λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα έργα ΑΠΕ. Την απόφαση αυτή, υπογράμμισε ο κ. Ζάψας, οφείλουν να την ακολουθούν και να την αναφέρουν σε όλες τις αποφάσεις οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Εκ μέρους της παράταξης «Ήπειρος Όλον» τοποθετήθηκε ο κ. Χάρης Λιούρης ο οποίος αναφέρθηκε συνολικά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Ο κ. Κώστας Νουτσόπουλος επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Ήπειρος» σημείωσε ότι πρέπει να στηριχθεί η απόφαση του 2020 και να ληφθεί υπόψιν η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στη λειτουργία των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων.

Εκ μέρους των κατοίκων και της Επιτροπής Αγώνα τοποθετήθηκε ο δικηγόρος Δημήτρης Δράκος σημειώνοντας ότι η σημερινή ήταν η τελευταία ημέρα για την γνωμοδότηση. Το υπόμνημα που ήδη έχει συνταχθεί από την Επιτροπή και ειδικούς επιστήμονες που εργάστηκαν είναι δομημένο με πλήρη επιχειρηματολογία.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δωδώνης Τάσος Τόκας κατέθεσε τις διαφωνίες για τα συγκεκριμένα έργα ενώ υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν επιφέρει καμία μείωση στο ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν κι άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Εν κατακλείδι το Περιφερειακό Συμβούλιο εμμένει στην απόφαση του 2020 και στη βάση αυτή θα διαβιβάσει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και το υπόμνημα της Επιτροπής Αγώνα ώστε να γνωμοδοτήσει για τα δύο έργα. Η εισήγηση είναι αρνητική και θα επιδιωχθεί η καλύτερη τεκμηρίωση ώστε η γνωμοδότηση να έχει ουσιαστικά χαρακτηριστικά.
«Όχι» του Περιφερειακού στα αιολικά της Λάκκας Σουλίου.. Από την Επιτροπή η γνωμοδότηση «Όχι» του Περιφερειακού στα αιολικά της Λάκκας Σουλίου.. Από την Επιτροπή η γνωμοδότηση Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.