Εκδήλωση Μνήμης στην Ελάτη Ζαγορίου

Εκδήλωση Μνήμης στην Ελάτη Ζαγορίου



Με τίτλο «80 χρόνια πριν – Εικόνες και μνήμες» ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελάτης Ζαγορίου πραγματοποιεί εκδήλωση, η οποία θα γίνει στην όμορφη πλατεία του χωριού. Το ολοκαύτωμα του χωριού σημάδεψε την τοπική κοινωνία, όπως και όλη την Ελλάδα, από την αγριότητα της Γερμανικής Μεραρχίας Εντελβάις στα χωριά του Ζαγορίου. 
Τα σπίτια της Ελάτης κάηκαν, οι κάτοικοι τρομοκρατήθηκαν και εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ πολλοί εξ αυτών θυμούνται τις μέρες της «κόλασης» που βίωσαν από το κάψιμο των σπιτιών.
 Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι Εικόνες και οι Μνήμες επανέρχονται μέσω των μαρτυριών, καθώς ένα ακόμη Μαρτυρικό Χωριό του Ζαγορίου καταστράφηκε, με τους κατοίκους να αφήνουν πίσω τους τα υπάρχοντά τους για να σωθούν.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ, του Σαββάτου, με τον σύλλογο να καλεί χωριανούς και Ηπειρώτες στα εγκαίνια της έκθεσης, όπου θα ακουστούν και οι αφηγήσεις των χωριανών που εκείνη την περίοδο βίωσαν την εκδίωξη από τα σπίτια τους.

Την ίδια μέρα, το Σάββατο, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σταύρος Νιάρχος» θα γίνουν και επίσημα τα εγκαίνια, από εκπρόσωπο του Δήμου Ζαγορίου.
 Η Έκθεση Φωτογραφίας θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 27 Αυγούστου και θα λειτουργεί από 11 το πρωί μέχρι 2 το μεσημέρι και από 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.


Εκδήλωση Μνήμης στην Ελάτη Ζαγορίου Εκδήλωση Μνήμης στην Ελάτη Ζαγορίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.