«Χρυσάφι» το λίτρο το λάδι Διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο η τιμή του ελαιόλαδου - Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

«Χρυσάφι» το λίτρο το λάδι
Διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο η τιμή του ελαιόλαδου - Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Στα 8,5 ευρώ από τα 4,5 εκτοξεύτηκε η χονδρική τιμή του ελαιόλαδου μέσα στο καλοκαίρι, με τους ελαιοπαραγωγούς να εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέες αυξήσεις από το Φθινόπωρο. Άγνωστο είναι επίσης πως θα επηρεάσει τις τιμές η νέα σοδειά που αναμένεται από τα μέσα φθινοπώρου έως τις αρχές του χειμώνα, ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, η τιμή ήταν στα 4-4,5 ευρώ. Τον Ιανουάριο πήγε γύρω στα 5 ευρώ και τώρα κυμαίνεται γύρω στα 8,5 ευρώ.

Η άνοδος της τιμής του λαδιού οφείλεται στο κενό που έχει προκύψει στη διεθνή αγορά. Δεν υπάρχει λάδι. Ακόμη και στην Ελλάδα το λάδι στις αποθήκες είναι ελάχιστο. Δεν υπάρχουν αποθέματα.Η Ισπανία, έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς η παραγωγή της μειώθηκε λόγω της ξηρασίας κατά 50%. Στην Ιταλία η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε επίπεδο αποθεμάτων, αλλά η τιμή αυτή τη στιγμή είναι 9-12 ευρώ στον παραγωγό και όλα δείχνουν ότι ενδέχεται να αυξηθεί.

Βεβαίως οι εξαιρετικά υψηλές τιμές προκαλούν ανησυχία και στους παραγωγούς, οι οποίοι φοβούνται μεγάλη πτώση της κατανάλωσης από εφέτος και για τα επόμενα χρόνια, αφού είναι δύσκολο κάποιος να αγοράζει και να καταναλώνει ελαιόλαδο με τιμή στο ράφι πάνω από 10 ευρώ. Αναγκαστικά θα στραφεί σε άλλου είδους έλαια, όπως τα σπορέλαια, οι μαργαρίνες ακόμη και τα ζωικά λίπη.

Χαρακτηριστικό ίσως της τάσης που διαμορφώνεται στην αγορά είναι το γεγονός ότι οι Ιταλοί έμποροι, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, έφθασαν στην αρχή της εβδομάδας να αγοράζουν από την Ηλεία έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έναντι 11,36 ευρώ. Όσο ακραίο κι αν είναι το παράδειγμα καταδεικνύει ακραίες εμπορικές συμπεριφορές, που δεν προμηνύουν τίποτα καλό για την σταθερότητα και της βιωσιμότητα της αγοράς.

Τον Ιανουάριο επώνυμο λάδι ήταν, και στο καλάθι του νοικοκυριού και εκτός καλαθιού, στα 5,55 ευρώ. Σήμερα, το ίδιο λάδι, στην ίδια αλυσίδα πωλείται 10,30 ευρώ. Με λίγα λόγια, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχει φθάσει το λάδι ακόμη 14 ευρώ.

Αυτό αναφέρουν εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων που παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών στις οργανωμένες αλυσίδες λιανεμπορίου.

Οι καταναλωτικές οργανώσεις εκτιμούν, μάλιστα, ότι «ο τενεκές λάδι από το χωριό», από 80-90 ευρώ που κόστιζε πέρυσι στον καταναλωτή, φέτος θα ξεπεράσει τα 150 ευρώ.
«Χρυσάφι» το λίτρο το λάδι Διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο η τιμή του ελαιόλαδου - Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές «Χρυσάφι» το λίτρο το λάδι Διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο η τιμή του ελαιόλαδου - Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 14, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες