Συντάξεις: Νέο σενάριο για τους εγκλωβισμένους οφειλέτες του ΕΦΚΑ - Θα λαμβάνουν 30% έως 50% της σύνταξης

Συντάξεις: Νέο σενάριο για τους εγκλωβισμένους οφειλέτες του ΕΦΚΑ - Θα λαμβάνουν 30% έως 50% της σύνταξης




Στο στάδιο της ποσοτικοποίησης – κοστολόγησης βρίσκεται η διάταξη για τον απεγκλωβισμό των περίπου 20.000 οφειλετών ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών προκειμένου να ανοίξει η πόρτα προς τη συνταξιοδότησή τους.

Το νέο σενάριο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας προβλέπει την αύξηση των ορίων οφειλής προκειμένου οι εν λόγω οφειλέτες να συνταξιοδοτηθούν , καταβάλλοντας παράλληλα ένα ποσοστό της σύνταξής τους της τάξης του 30 % έως 50%.

Σήμερα, το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει δυνατότητα έκδοσης σύνταξης για οφειλές έως €20.000 (ή €6.000 για ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ) με μηνιαία παρακράτηση των οφειλών από την καταβαλλόμενη σύνταξη. Υπάρχουν, αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι με χρέη άνω των υφισταμένων ορίων, οι οποίοι παρότι έχουν συμπληρώσει τα προβλεπόμενα ηλικιακά όρια, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

Η ρύθμιση θα προβλέπει την αύξηση των ορίων στα 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 10.000 ευρώ για τους αγρότες , χωρίς να γίνεται παρακράτηση του συνόλου της σύνταξης έως ότου η οφειλή μειωθεί κάτω από το νέο όριο.

Δηλαδή, ο οφειλέτης θα λαμβάνει το 30%-50% της σύνταξής του ( δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί το ποσοστό) ενώ θα παρακρατείται το υπόλοιπο ποσοστό για την αποπληρωμή του υπερβάλλοντα ποσού.

« Κλειδί» για να ενεργοποιηθεί ο απεγκλωβισμός θα είναι ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη

Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου « οι ασφαλισμένοι με ανεξόφλητες οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ που υπερβαίνουν τα ανωτέρω όρια, και έως ένα ανώτατο πλαφόν, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με αυστηρό έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων προκειμένου να διαχωριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από αυτούς που πράγματι βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής.
Η κοινωνική ασφάλιση είναι υποχρεωτική και όχι εθελοντική. Επομένως, εάν κάποιος χρωστάει ένα υπέρογκο ποσό αυτό υπονοεί ότι δεν πλήρωνε εισφορές για δεκαετίες και, ουσιαστικά, χρησιμοποιούσε τις οφειλόμενες εισφορές ως κεφάλαιο κίνησης. Προφανώς, δεν θα επιβραβεύσουμε αυτή την πρακτική.

Η ρύθμιση που σχεδιάζουμε προβλέπει πως για οφειλές άνω των €20.000 (ή €6.000 για αγρότες) και έως το ανώτατο πλαφόν που θα ορίσουμε, θα εκδίδεται η σύνταξη αλλά θα καταβάλλεται μικρότερο ποσοστό της . Όταν η οφειλή μειωθεί στο αντίστοιχο όριο, θα ισχύει η υφιστάμενη διαδικασία, με συμψηφισμό της εναπομείνασας οφειλής με τμήμα της σύνταξης σε 60 μηνιαίες δόσεις. Η ρύθμιση θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή μόλις ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.»

Για παράδειγμα, αυτοαπασχολούμενος που χρωστάει 30.000 ευρώ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης πλέον μπορεί να λάβει την σύνταξη του με τη νέα ρύθμιση. Εάν η σύνταξη του είναι 800 ευρώ, θα λαμβάνει 240 εως 400 ευρώ το μήνα και θα παρακρατείται το υπόλοιπο ποσό μέχρι η οφειλή να πέσει κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ και στη συνέχεια να αποπληρωθεί σε 60 δόσεις.

Ο έλεγχος της περιουσίας θα γίνεται ακόμη και με άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για «στρατηγικό κακοπληρωτή», αλλά για επαγγελματία που βρέθηκε σε μια περίοδο αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, θα βγαίνει η συνταξιοδοτική απόφαση. 

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν καταθέσεις θα γίνεται απαιτητό να καλυφθεί ένα μέρος της οφειλής και στη συνέχεια θα παρέχεται το δικαίωμα να εντάσσεται στη ρύθμιση με την μηνιαία παρακράτηση.
Συντάξεις: Νέο σενάριο για τους εγκλωβισμένους οφειλέτες του ΕΦΚΑ - Θα λαμβάνουν 30% έως 50% της σύνταξης Συντάξεις: Νέο σενάριο για τους εγκλωβισμένους οφειλέτες του ΕΦΚΑ - Θα λαμβάνουν 30% έως 50% της σύνταξης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.