Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Ηγουμενίτσας κου Αντώνη Μπέζα για τις καταστροφικές πλημμύρες

Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Ηγουμενίτσας κου Αντώνη Μπέζα για τις καταστροφικές πλημμύρες


Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Αντώνης Μπέζας, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το μέγεθος της καταστροφής και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας.
Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελούν πλέον αναγκαία έργα υποδομής αφού η αστάθεια που παρατηρείται στο κλίμα τα τελευταία χρόνια δημιουργεί όλο και περισσότερο ακραία φαινόμενα που δεν εντάσσονται σε αυτό που ονομάζουμε «κλιματική μεταβλητότητα». Τα ισχυρά αυτά φαινόμενα απαιτούν την επιτακτική βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας των Δήμων μας.
Πολύ περισσότερο του Δήμου Ηγουμενίτσας, που ούτως ή άλλως είχε πάντα προβλήματα στον αστικό ιστό της πόλης αλλά και σε περιοχές όπως το Μαυρούδι, τη Νέα Σελεύκεια την Πλαταριά, τα Σύβοτα και την Πέρδικα. Οι εικόνες από τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και καλλιέργειες από πλημμύρες, παλιότερα και πρόσφατα, είναι εικόνες που πρέπει να εργαστούμε για να μην υπάρξουν ξανά!
Η στερεότυπη λύση που συνήθως δίνεται είναι η εκπόνηση μελετών και η κατασκευή μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων στην πεδινή ή την παράκτια περιοχή της λεκάνης απορροής, όπως τα έργα στα ρέματα Ξηροποτάμου ή Γκούρας. Κατά γενική ομολογία αυτά του είδους τα έργα είναι πολύ υψηλού κόστους, «σέρνονται» αρκετά χρόνια για να «ωριμάσουν» και πολύ περισσότερα για να υλοποιηθούν.
Η σύγχρονη άποψη για την αντιμετώπιση των πλημμυρών είναι να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα και συμπληρωματικές γρήγορες επεμβάσεις (σε ψηλότερα υψόμετρα), μικρού σχετικά κόστους που μπορούν πιο εύκολα να χρηματοδοτηθούν. Ένας «έξυπνος» δηλαδή σχεδιασμός που θα βασίζεται και σε μικρά έργα κατανεμημένα σε επιλεγμένες θέσεις στη συνολική λεκάνη απορροής.
Στόχος αυτών των μικρών παρεμβάσεων είναι η καθυστέρηση της ροής σε ορισμένες διαδρομές, η διευκόλυνση της ροής σε άλλες διαδρομές, η συγκράτηση των φερτών υλικών, η σταθεροποίηση της κοίτης και των πρανών σε τμήματα του ρέματος και η ομαλοποίηση της ροής σε άλλα τμήματα με την απομάκρυνση εμποδίων. Η υιοθέτηση τέτοιων λύσεων μπορεί να φέρει πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα απ’ ότι τα μεγάλα έργα διευθέτησης.
Μια άλλη επίσης πολύ χρήσιμη πρακτική είναι η σύναψη συμβάσεων με «εξωτερικούς» εργολάβους ανά Δημοτική Ενότητα, για τους καθαρισμούς των ρεμάτων και των φρεατίων, ούτως ώστε να υπάρχουν συνεχώς ενεργές συμβάσεις που θα επιτρέπουν την έγκαιρη και συστηματική προληπτική δράση και όχι ενέργειες μόνο την περίοδο που συμβαίνουν οι πλημμύρες.
Όλα αυτά όμως χρειάζονται γνώση, εμπειρία, μέθοδο και αποτελεσματικότητα. Εμείς μπορούμε!».
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Ηγουμενίτσας κου Αντώνη Μπέζα για τις καταστροφικές πλημμύρες Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Ηγουμενίτσας κου Αντώνη Μπέζα για τις καταστροφικές πλημμύρες Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.