ΕΞΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ

ΕΞΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ


Οι Βορειοηπειρώτες ομογενείς που έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα και κατοικούν μόνιμα στο Δήμο Ηγουμενίτσας, αποτελούν μια σημαντική συνιστώσα της τοπικής κοινωνίας, που με σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή έχουν δημιουργήσει οικογένειες και περιουσίες στην ευρύτερη περιοχή. Για το Συνδυασμό «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» αποτελούν ισότιμους συνδημότες και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και ιστορίας της περιοχής μας.
Αλλά και οι ομογενείς από την Βόρεια Ήπειρο που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Δήμου και δεν κατοικούν μόνιμα σε αυτόν, διατηρούν ισχυρούς οικογενειακούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την περιοχή μας και συνιστούν μια κατηγορία συνδημοτών, που πρέπει να ακούσουμε και να συναντηθούμε. Τους προηγούμενους μήνες είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με πολλούς συμπατριώτες από τις προαναφερθείσες κατηγορίες και να αναλύσουμε τα προβλήματα που τους απασχολούν, τα οποία είναι πολλά και μεγάλα, σχετίζονται με κρατικές πολιτικές και διακρατικές σχέσεις και εκφεύγουν του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Υπάρχουν όμως ζητήματα στα οποία ο Δήμος Ηγουμενίτσας μπορεί να παρέμβει, όπως:
1.Λειτουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης των ομογενών, στα πρότυπα της «Υπηρεσίας μιας Στάσης» στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι ομογενείς για να λαμβάνουν συμβουλές, βοήθεια και υποστήριξη για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες του Γραφείου θα προσφέρονται και επιτόπου, καθώς και με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.
2.Ισότιμη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων των Βορειοηπειρωτών στις ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Υποστήριξη ομογενειακών πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων, για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση των σκοπών τους.
3.Συμμετοχή εκπροσώπων των Βορειοηπειρωτών στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου, καθώς και σε άλλα συλλογικά όργανα στα οποία συζητούνται θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
4.Σε συνεργασία με τους Δήμους Φιλιατών και Φοινικαίων (Αλβανίας) να δημιουργηθεί ένας ενιαίος πολιτιστικός και κοινωνικός χώρος, μέσω της κοινής δράσης για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών διασυνοριακών προγραμμάτων της Ε.Ε. και άλλων διεθνών οργανισμών (INTERREG, EURO – MED, IPA ADRION, NEXT MED, INTERACT, URBACT, ESPON κ.α.) για την υλοποίηση έργων και δράσεων στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, των υποδομών μεταφορών – επικοινωνιών, της εκπαίδευσης, του πρωτογενούς τομέα, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας κ.α.
5.Διεκδίκηση για τη χάραξη του «μπλε διαδρόμου» (blue corridor) στην πραγματική παραθαλάσσια διαδρομή, που θα ενώνει την Αυλώνα, τη Χειμάρρα, τους Αγίους Σαράντα, την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα. Είναι μια απαίτηση αναπτυξιακή για μια περιοχή με πολλά προβλήματα, αλλά και μεγάλες προοπτικές. Είναι ένα αίτημα που σχετίζεται με προφανείς εθνικούς λόγους. Είναι, εντέλει η σωστή λύση για ένα μεγάλο πρόγραμμα ευρωπαϊκής διάστασης και σημασίας.
6.Πίεση για την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου.
Τα προαναφερόμενα είναι μερικά από τα βασικά σημεία του προγράμματός μας, για την ομογένεια. Είμαστε σίγουροι ότι τυγχάνουν της ευρύτατης αποδοχής των μελών της, όπως επίσης είμαστε βέβαιοι ότι είναι απολύτως ρεαλιστικά και εφικτά. Το ότι δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οφείλεται καθαρά σε έλλειψη βούλησης. Εμείς και θέλουμε, αλλά σαφώς και μπορούμε να τα κάνουμε πράξη.
ΕΞΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΕΞΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 10, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.