Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος που φέρεται να διεκδικεί την Μητρόπολη Παραμυθιάς

Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος που φέρεται να διεκδικεί την Μητρόπολη Παραμυθιάς


Ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος (κατά κόσμον Θεόδωρος Κουμαριανός) , γεννήθηκε στον Βόλο το 1953. Σπούδασε αρχικά στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και ακολούθως στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Στην συνέχεια διορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησία της Ελλάδας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

Εκλέχθηκε τον Οκτώβριο 1999 από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Παραιτήθηκε την 1η Μαρτίου 2005 μετά απο εμπλοκή του στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Ελεγχόταν για δήλωση ψευδούς κατοικίας, για δανεισμό 5.000€ στην τότε πρόεδρο πρωτοδικών Αντωνία Ηλία και για σχέσεις με τον εμπλεκόμενο αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη άλλα και με άλλους δικαστικούς λειτουργούς.

Πάντως όλες οι καταγγελίες που διερευνήθηκαν από την Ιερά Σύνοδο οδήγησαν είτε στην απαλλαγή των αρχιερέων είτε τις υποθέσεις στο αρχείο ελλείψει στοιχείων και αξιόπιστων μαρτύρων.

Για πολλούς τότε η παραίτηση του κ. Θεόκλητου θεωρήθηκε ως θυσία για να διασωθεί το κύρος της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Αρχιεπίσκοπου Χριστοδούλου και σύμφωνα με τους ίδιους, παραμένει μια εκκρεμότητα που πρέπει να διευθετηθεί.

Ο κ. Θεόκλητος αποκαταστάθηκε μερικώς με πρόταση του αείμνηστου Χριστόδουλου και εξελέγη με τον τιμητικό τίτλο τιτουλάριος μητροπολίτης Βρεσθένης.

Αργότερα ο αρχιεπίσκοπος Χριστοδούλος εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Θεόκλητος έκανε λάθος που παραιτήθηκε. Η δήλωση αυτή δημιούργησε την αίσθηση σε αρχιερείς πως η επιστροφή τού κ. Θεόκλητου σε κάποια Μητρόπολη, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να “διευθετηθεί”.

Απο τότε ο κ. Θεόκλητος διεκδίκησε 2 φορές Μητροπόλεις (σε Κομοτηνή και Λαγκαδά) χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, ενώ εχει εκδηλώσει και παλαιοτέρα το ενδιαφέρον του για την Μητρόπολή Παραμυθιάς.


Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος που φέρεται να διεκδικεί την Μητρόπολη Παραμυθιάς Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος που φέρεται να διεκδικεί την Μητρόπολη Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 10, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.