Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης: Επίσκεψη στο Γραικοχώρι

Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης: Επίσκεψη στο Γραικοχώρι



Αν το κέντρο της Ηγουμενίτσας θεωρείται η «καρδιά» της πόλης, το σίγουρο είναι ότι το Γραικοχώρι και η Νέα Σελεύκεια αποτελούν τους «πνεύμονες» της περιοχής, καθώς είναι τα δύο μεγαλύτερα και πιο πολυάνθρωπα προάστια της Ηγουμενίτσας, με ισχυρούς οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με αυτήν. Στο ίδιο πλαίσιο, αντιμετωπίζονται ενιαία, ως τμήματα του ευρύτερου οικιστικού συνόλου του αστικού κέντρου.

Η κάθε Κοινότητα βεβαίως έχει και τις δικές της ιδιαίτερες ανάγκες. Αυτά ακριβώς τα προβλήματα συζητήσαμε με τα μέλη του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» που είναι υποψήφιοι Σύμβουλοι στην Κοινότητα: τη Βούλα Μπέζα, τον Θανάση Κατσούλη, τη Σπυριδούλα Κίτσου – Παπατσάτση, την Αθηνά Καίσαρη- Ντάσιου και την Μαριάννα Ντέντη.

Παρουσία πολλών άλλων υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων του Συνδυασμού, η συζήτηση κατέληξε στα ακόλουθα κύρια σημεία:

1.Συνέχιση του προγράμματος ασφαλτόστρωσης των οδών που έχει αρχίσει με τους κεντρικούς δρόμους και στο δευτερεύον δίκτυο του χωριού.

2.Κατασκευή νέου δρόμου προς το Κοιμητήριο και τα πλησίον αυτού κτήματα, καθώς και προς τον παλαιό οικισμό Γραικοχωρίου. Βελτίωση της βατότητας του δρόμου προς το Γήπεδο.

3.Εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης για την κατασκευή ολοκληρωμένων πεζοδρομίων σε όλο το μήκος της οδού Πάργης και επέκταση του έργου στην οδό Αγίου Δημητρίου, έως το ύψος του κόμβου.

4.Επανεξέταση του θέματος της χρήσης του ΚΕΓΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι το κτήριο θα παραμείνει στην δικαιοδοσία του Δήμου και θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη πρωτίστως εκπαιδευτικών και προνοιακών αναγκών, όπως αποτυπώθηκε στην αρχική συμφωνία παραχώρησης.

5.Αλλαγή δικτύου ύδρευσης, το οποίο χρονολογείται από το 1970 και είναι κατασκευασμένο με παλιά και ξεπερασμένα υλικά.

6.Στο γενικότερο πλαίσιο της προστασίας και αξιοποίησης του αστικού δασυλλίου Ηγουμενίτσας, διασφάλιση επαρκούς καθαρισμού της πλευράς του, που γειτνιάζει με το Γραικοχώρι και ταυτόχρονα διευκόλυνση της πρόσβασης των κατοίκων του χωριού σε αυτό.

7.Ιδιαίτερη προσοχή στη μελέτη για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου της Ηγουμενίτσας, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία δικτύων απορροής ομβρίων υδάτων, στην παραρεμάτια περιοχή του ρέματος της οδού Γκούμανης. Είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν ανισόπεδες ή υπόγειες διαβάσεις πεζών και ποδηλάτων, ώστε να μην αποκοπεί η σύνδεση Γραικοχωρίου – Ηγουμενίτσας, με τα προαναφερόμενα μέσα, και ταυτόχρονα να τοποθετηθούν ηχοπετάσματα, προκειμένου να μειωθεί η ηχορύπανση.

8.Συνολική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Κοινοτικού Γραφείου, με την κατασκευή παιδικής χαράς στην δημοτική έκταση δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο, περαιτέρω αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού των παρακείμενων πλατειών και χώρων αθλοπαιδιών και αναψυχής, καθώς και λήψη μέτρων για την ασφαλή διέλευση του δρόμου από τα παιδιά στην περιοχή.

Οι οκτώ προαναφερόμενες προτάσεις, αποτελούν μόνο τη βάση του προγράμματός μας για το Γραικοχώρι. Μαζί με τις γενικές παρεμβάσεις που αφορούν το σύνολο του αστικού κέντρου, αλλά και την μέριμνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας (αποκομιδή απορριμάτων, επάρκεια ηλεκτροφωτισμού, κυκλοφοριακό κ.α.) θα αλλάξουν την μορφή και την εικόνα της περιοχής και θα βελτιώσουν αισθητά το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων της. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, θέλουμε να τα επιλύσουμε, έχουμε την εμπειρία, τις γνώσεις και την ικανότητα να το πετύχουμε.
Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης: Επίσκεψη στο Γραικοχώρι Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης: Επίσκεψη στο Γραικοχώρι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.