Φοροδιαφυγή: «Αιμορραγία» 3,2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ - Νέα όπλα ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ

Φοροδιαφυγή: «Αιμορραγία» 3,2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ - Νέα όπλα ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ


Ενισχύει το οπλοστάσιο του το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τη μείωση της φοροδιαφυγής που θα επιτρέψει να μειωθούν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές. O δρόμος θα είναι μακρύς και δυσβατος, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Κομισιόν για το φορολογικό κενό όπου, παρά τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα, βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ με τη Ρουμανία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 36,7% και τη Μάλτα στη δεύτερη θέση με 25,7%.


Οι απώλειες εσόδων από ΦΠΑ διαμορφώθηκαν στο 17,8% ή 3,2 δις ευρώ από 21% που ήταν το 2020. Σε σχέση με το 2017, η βελτίωση είναι μεγάλη καθώς τότε οι απώλειες ΦΠΑ σε ετήσια βάση ήταν της τάξεως των 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ενώ στην Ευρώπη το «κενό ΦΠΑ» μειώθηκε κατά 40% από τα 99,3 δισ. το 2020 σε 60,6 δισ. ευρώ το 2021, η μείωση στην Ελλάδα ήταν μόλις 5,7% αφού, σε απόλυτα μεγέθη, οι απώλειες δυνητικών εσόδων ΦΠΑ μειώθηκαν σε 3,231 δισ. ευρώ, από 3,426 δισ. ευρώ το 2020.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της φοροδιαφυγής με νέα ψηφιακά εργαλεία ,την επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και καθολική χρήση των mydata όπου θα πρέπει να δηλώνονται όλα.

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Kωστής Χατζηδάκης «Σκοπός είναι να αναθεωρηθεί όλο το φορολογικό σύστημα, να γίνει πιο δίκαιο και αποτελεσματικό».
Φοροδιαφυγή: «Αιμορραγία» 3,2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ - Νέα όπλα ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ Φοροδιαφυγή: «Αιμορραγία» 3,2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ - Νέα όπλα ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.