Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας




Μπαίνουν οι τελικές υπογραφές ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας


Σήμερα, 20 Οκτωβρίου ο Μητσοτάκης βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα για να υπογράψει την τελευταία πράξη πώλησης του λιμανιού.
Ο κόπος του εργαζόμενου λαού περνά στα χέρια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Μόνο ο λαός μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια τους. Και θα το κάνει όσος καιρός κι αν χρειαστεί.
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τα παράλια της Θεσπρωτίας πουλήθηκαν σε τιμή ευκαιρίας, όπως το εμπορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Καβάλας και του Αστακού, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα φωτογραφηθούν χαρούμενοι για την αρπαγή της περιουσίας του λαού για να μας κάνουν για μία ακόμη φορά γνωστό πώς η ανάπτυξη του καπιταλισμού είναι εδώ.
Δεν λησμονούμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε από την μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011 με απαίτηση της τρόικας, στη συνέχεια μεγαλούργησε και ενίσχυσε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του με τη δημιουργία ενός καταλόγου με ακίνητα προς πώληση, όχι μόνο “στρατηγικής σημασίας” (λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι), αλλά και λαϊκή περιουσία σε όλη τη χώρα “μικρότερης εμβέλειας”, όπως το Ειρηνοδικείο της Παραμυθιάς, τα νοσοκομεία, κ.ά.
Με την εποπτεία και την καθοδήγηση του ΔΝΤ και της ΕΕ το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα καλοακονισμένο πολυεργαλείο που ροκανίζει το δημόσιο πλούτο στο όνομα της αξιοποίησης προς όφελος του κεφαλαίου και οδηγεί τη δημόσια περιουσία στα χέρια των λίγων και εκλεκτών. Αεροδρόμια, δρόμοι, νοσοκομεία, το Ελληνικό, περιοχές σπουδαίας οικολογικής αξίας (όπως ο Ερημίτης), περιέχονται σε έναν κατάλογο ακινήτων – προς μεταβίβαση – ισοπεδώνοντας το δημόσιο πλούτο προς όφελος ντόπιων και ξένων συμφερόντων.
Το πέρασμα του λιμανιού στα χέρια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου δεν είναι απλά η πώληση ενός ακόμη περιφερειακού λιμανιού της χώρας. Είναι κάτι πιο μεγάλο, σε συνδυασμό με την πώληση της Εγνατίας Οδού, η οποία βοηθά στην προώθηση των κερδών του κεφάλαιο από την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Άμεσος στόχος τους, να μετατραπεί το στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο λιμάνι της Ηγουμενίτσα σε δεύτερο Πειραιά, με όποιες αρνητικές επιπτώσεις έχει αυτό για το λαό.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 που ξεκίνησε το μπάζωμα στο όνομα πάντα της ανάπτυξης, φορείς της πόλης παρουσίαζαν το έργο διαλαλώντας πως “αυτή η πόλη θα αναπτυχθεί και ο λαός της θα φάει με χρυσά κουτάλια”. Δήμος, Νομαρχία, Εμπορικό Επιμελητήριο, συναινούσαν και είχαν την αντίληψη ότι “θα δουλέψει ο κόσμος στα έργα του λιμανιού” (το ζήσαμε και με την Ολυμπιάδα του 2004).
Όμως το λιμάνι, δηλαδή ο ΟΛΗΓ, όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε και λειτουργεί για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και των παρατρεχάμενων αυλικών.
Τίποτα δεν κέρδισε η Ηγουμενίτσα και ο λαός της από τη λειτουργία το λιμανιού. Μόνο τον καπνό από τα φουγάρα… Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με μεγάλη της χαρά και τυμπανοκρουσίες εξαργυρώνει τις μνημονιακές επιταγές και χαρίζει το λιμάνι, με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα συστημικά κόμματα να συναινούν. Οι δικοί μας τοπικοί άρχοντες όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έκαναν το παραμικρό για αυτό το δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει το λιμάνι, παρά μόνον βόλευαν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα. Φοβούμενοι ότι ό κόσμος θα τους πάρει με τις πέτρες, όταν κληθεί να πληρώνει εισιτήριο για να πάει στο Δρέπανο (αυτό σημαίνει “ανάπτυξη” για το κεφάλαιο), θυμήθηκαν να “αγωνιστούν” για να μην πουληθεί η παράκτια ζώνη, μόνο. Το λιμάνι καλώς… ας ξεπουληθεί…!!!
Πρόσφατες είναι οι εξαγγελίες στα προγράμματά των συνδυασμών τους (ηττημένων και νικητών σήμερα), στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όπου άλλοι έκαναν “γαργάρα” το ξεπούλημα του λιμανιού κι άλλοι είναι με την “ανάπτυξη του τόπου”!
Μόνο ο λαός μπορεί να μπλοκάρει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και να επιβάλει εργατικό και κοινωνικό έλεγχο!!!
Η εργατική τάξη κι η νεολαία, το Εργατικό κέντρο, τα εργατικά σωματεία κι οι συλλογικότητες θα πρέπει να κινητοποιηθούν, γιατί ο αγώνας του λαού της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου θα σταματήσει και θ’ ακυρώσει τις υπογραφές. Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε…!!!



Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο Αγωνιστικό Μέτωπο
Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 21, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.