Ομιλία προέδρου ΕΣ Ηγουμενίτσας στην απεργιακή συγκέντρωση την 22/11/2023

Ομιλία προέδρου ΕΣ Ηγουμενίτσας στην απεργιακή συγκέντρωση την 22/11/2023


Συνάδελφοι

η κυβέρνηση με έναν νόμο – έκτρωμα, μας γυρίζει ξανά στο παρελθόν των «αντικειμενικών κριτηρίων», φορτώνοντας στους επαγγελματίες εικονικά εισοδήματα, επιβάλλοντας στην ουσία έναν νέο κεφαλικό φόρο.

Πετάνε στο καλάθι των αχρήστων το ότι στην εποχή της ψηφιοποίησης, η Εφορία έχει πλήρη εικόνα των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων του καθένα.

Τι χρειάζεται, λοιπόν, η σύνδεση των ταμειακών με τα POS και την Εφορία, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και όλα αυτά τα νέα ψηφιακά που ετοιμάζουν, τη στιγμή που ισοπεδώνουν τους πάντες με έναν άδικο, οριζόντιο φόρο;

Η κυβέρνηση που έκανε σημαία της την προστασία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων – της περίφημης μεσαίας τάξης – προχωράει στην πεπατημένη των προηγούμενων, που εδώ και δεκατρία χρόνια οικονομικής κρίσης, βάλλουν εναντίον μας.

Όπως κάθε κυβέρνηση που υπηρετεί τους στόχους των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών, έτσι και η παρούσα, αφού άφησε να περάσουν οι εκλογές, ασκεί τώρα δίωξη στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε όλους, όχι μόνο στους εμπόρους!

Αυτή τη φορά σκαρφίστηκαν το «ελάχιστο ετήσιο εισόδημα».

Γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν το έχουμε, όπως γνωρίζουν και τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας των επιχειρήσεων, που λόγω του καθημερινού τζίρου, ένας επαγγελματίας μπορεί να έχει χρήματα για να καλύψει κάποιες άμεσες ανάγκες, αλλά δεν σημαίνει πως αυτά είναι δικά του χρήματα. Μπορεί να μην καλύπτει μια δόση δανείου, ένα ενοίκιο, μια υποχρέωση σε κάποιον προμηθευτή, στην Εφορία ή στο Ασφαλιστικό Ταμείο.

Θέτουν, καταρχάς, ως δεδομένο το εισόδημα του βασικού μισθού του ιδιωτικού τομέα.

Τιμωρούν τα χρόνια που κάποιος δραστηριοποιείται σε κάποιο επάγγελμα, φτάνοντας να προσαυξάνουν το ελάχιστο εισόδημα ως και 30%, αν εργάζεται πάνω από 12 χρόνια.

Γιατί, εξάλλου, να είναι τόσα χρόνια στο επάγγελμα, ενώ θα μπορούσε να κλείσει;

Τιμωρούν την προσφορά εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας, προσαυξάνοντας κι άλλο το εικονικό εισόδημα κατά 10%.

Τιμωρούν όποιον εμφανίζει κέρδη πάνω από τον μέσο όρο κερδών του ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.

Είναι ψέμα που αναπαράγεται από τα ΜΜΕ, λοιπόν, πως το ελάχιστο εισόδημα θα είναι 10.920€.

Δεν συμμετέχουμε σε καμιά δημόσια διαβούλευση. Από τη μια είναι ένας νόμος που θα επιταχύνει το να αφήσουν πολλοί τα επαγγέλματά τους κι από την άλλη η αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε και να τον ανατρέψουμε.

Δεν χρειάζονται επιχειρήματα. Γνωρίζουν πολύ καλά πόσα χρέη έχουν συσσωρευτεί στους επαγγελματίες τα τελευταία χρόνια κι ότι δεν υπάρχει κανένα ελάχιστο εισόδημα.

Είναι οι ίδιοι, που τον καιρό της πανδημίας, κρατούσαν τις επιχειρήσεις μας κλειστές για μήνες κι επέτρεπαν στα Super Markets να πουλάνε τα είδη μας.

Είναι οι ίδιοι που αδιαφόρησαν για τις δεκάδες προτάσεις που τους κατατέθηκαν για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων.

Ακολουθούν το ίδιο σχέδιο για τη εξόντωσή μας, όπως κι όλοι οι προηγούμενοι.

Μας στοχοποιούν ως φοροφυγάδες. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες πόσους φόρους πληρώνουν; οι εφοπλιστές; οι όμιλοι και οι πολυεθνικές; πόσα δεκάδες δισεκατομμύρια χρωστάνε οι μεγαλοεπενδυτές - μεγαλομέτοχοι που «βάρεσαν κανόνι» και δεν εκποιήθηκαν οι περιουσίες τους;

Γνωρίζετε ότι μόνο από τον ΦΠΑ που εξαιρούνται οι εφοπλιστές για την τροφοδοσία των πλοίων, το κράτος χάνει 5 δις € το χρόνο; και είναι μια από τις 58 φοροαπαλλαγές που έχουν.

Όταν η κυβέρνηση δεν φορολογεί τον πλούτο, πάντα θα ψάχνει τρόπους να «ξύνει τον πάτο του βαρελιού».

Έχουν βάλει τα ΜΜΕ να καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό, αναπαράγοντας πως τα φορολογικά βάρη τα σηκώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Ναι, είναι άδικο απαντούμε.

Τα φορολογικά βάρη πρέπει να σηκώσουν οι έχοντες και σε αυτούς δεν ανήκουμε εμείς.

Είναι οι πολυεθνικές και οι μεγάλες επιχειρήσεις, αυτές που σε όποιον τομέα έχουν επικρατήσει, αισχροκερδούν σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών, θησαυρίζοντας. Αυτό, πια, «το ξέρει η τσέπη» του καθένα μας στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια.

Η κυβέρνηση που δεν φορολογεί τα εισοδήματα, αλλά την κατανάλωση, διατηρώντας τον ΦΠΑ στο εξωπραγματικό 24% που έχει γίνει το βασικό κρατικό έσοδο, μας κουνάει το δάχτυλο.

Η κυβέρνηση που, δήθεν, προσπαθεί να περιορίσει την ακρίβεια και την ίδια στιγμή διατηρεί τον φόρο στα καύσιμα σε εξωπραγματικά επίπεδα.

Και κυρίως, η κυβέρνηση που «σπάει αβγά», μέσα από τη σιγουριά των δημοσκοπήσεων και το ότι βρίσκεται στην αρχή της δεύτερης θητείας της.

Όμως, τα εκκαθαριστικά που θα έρχονται κάθε χρόνο και οι μηνιαίες δόσεις θα θυμίζουν στον καθένα μας, ποιος του ρουφάει το μεδούλι.

Ως τότε, απαιτούνται από κάτω προς τα πάνω, από τους πρωτοβάθμιους επαγγελματικούς κι επιστημονικούς συλλόγους, συνεχείς κινητοποιήσεις κάθε μορφής, ως την απόσυρση ή την ανατροπή του νόμου.

Διεκδικούμε:

την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου

την υψηλή φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων

αφορολόγητο όριο στις 12.000€, προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε προστατευόμενο μέλος

μεγάλη μείωση του ΦΠΑ

άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Σήμερα ας είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων ως τη δικαίωση του αγώνα μας.


Ομιλία προέδρου ΕΣ Ηγουμενίτσας στην απεργιακή συγκέντρωση την 22/11/2023 Ομιλία προέδρου ΕΣ Ηγουμενίτσας στην απεργιακή συγκέντρωση την 22/11/2023 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.