Στην τελική ευθεία για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας

 Στην τελική ευθεία για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας
                               



Αύριο, στις 11 το πρωί, ενθρονίζεται ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας Σεραπίων και αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Παραμυθιά θα είναι παρόντες, κατά την τελετή της ενθρόνισης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Συνοδικοί Αρχιερείς, οι Μητροπολίτες της Ηπείρου, καθώς και άλλοι Μητροπολίτες και Βοηθοί Επίσκοποι, όπως και πλήθος λαού.

ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Στην πλατεία της κωμόπολης, όπως ορίζεται από τον Κώδικα Εθιμοτυπίας, μπροστά από το Μητροπολιτικά Ναό Παραμυθιάς, θα υποδεχτούν το νέο Μητροπολίτη ο Μακαριώτατος, ο Τοποτηρητής, Αρχιερείς, Ιερείς, Διάκονοι, Μοναχοί και Μοναχές, ο δήμαρχος, οι υπόλοιπες τοπικές αρχές και ο λαός.

Ο νέος Ποιμενάρχης θα περιβληθεί τον μανδύα και ο Τοποτηρητής θα του εγχειρίσει την ποιμαντορική ράβδο. Από τις Ένοπλες Δυνάμεις στον νέο Μητροπολίτη θα αποδοθούν οι καθιερωμένες τιμές (ισοδυναμούν με αυτές εν ενεργεία υπουργού).

Στον προκαθορισμένο τόπο θα προσφωνηθεί ο νέος Μητροπολίτης από τον Δήμαρχο και ακολούθως θα υπάρξει αντιφώνησή του.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ

Κατόπιν θα κατευθυνθεί εν πομπή προς το Μητροπολιτικό Ναό. Με την είσοδο του νέου Μητροπολίτου στο ναό χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες ψάλλεται το “Άξιον εστι”. Θα εισέλθει στο Ιερό Βήμα, όπου θα ασπαστεί την Αγία τράπεζα και και θα ενδυθεί Επιτραχήλιο και Ωμοφόριο.

Στη συνέχεια θα ευλογήσει το λαό από τη μέση του ναού, θα ανέλθει στον αρχιερατικό θρόνο, θα διαβαστούν εκ του άμβωνος η προβλεπόμενη Συνοδική Εγκύκλιος και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Ο Μητροπολίτης εκφωνεί: “Ευλογητός ο Θεός ημών…”και οι χοροί ψάλλουν: “Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών…”, “Ότε καταβάς τας γλώσσας συνέχεε…”, “Πάντα χορηγεί το Πνεύμα το Άγιον…”, το απολυτίκιο του Αγίου, το όνομα του οποίο έχει ο ενθρονιζόμενος Μητροπολίτης, “Τη Υπερμάχω…” ή άλλο Θεοτόκιο.

Ακολουθεί αίτηση από τον διάκονο, ο Μητροπολίτης εκφωνεί “Επάκουσον ημών ο Θεός…” και διαβάζει ο ίδιος ο ενθρονιζόμενος την ευχή της ενθρόνισης.

Κάνει και την απόλυση (“Ο εν είδει πυρίνων γλωσσών…”) και πριν το “Δι΄ ευχών” ακολουθούν οι προσφωνήσεις (όχι ομιλίες) του Αρχιεπισκόπου, του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού και των Τοπικών Αρχών, καθώς και ο ενθρονιστήριος λόγος του Αρχιερέα.

Αφού τελειώσει ο ενθρονιστήριος λόγος ψάλλεται η “Φήμη” του νέου Μητροπολίτου: “Σεραπίωνος του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλαιτών, Γηρομερίου και Πάργας, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Θεσπρωτίας, ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου, πολλά τα έτη”.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟ ΤΟΥ

Σύμφωνα με τα διαδικαστικά, την ίδια ημέρα ή την επόμενη ο νέος Μητροπολίτης επισκέπτεται τον προκάτοχό του, εφόσον είναι εν ζωή (όπως συμβαίνει στη Μητρόπολη Παραμυθίας), προκειμένου να πάρει την ευχή του.

Την ίδια ημέρα ή την επόμενη τελεί τρισάγιο και καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων της Πόλης, που ενθρονίστηκε.

Την Κυριακή τελεί την πρώτη του λειτουργία και θα δεχτεί τις ευχές των πιστών κατά την προσφορά του αντιδώρου.

Τις επόμενες ημέρες επισκέπτεται ιεραρχικά τις αρχές του τόπου, ανταποδίδοντας την τιμή για τη συμμετοχή τους στην τελετή της ενθρόνισης.

Στην τελική ευθεία για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας  Στην τελική ευθεία για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.