Υδρογονάνθρακες: Εγκρίθηκε η πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα

Υδρογονάνθρακες: Εγκρίθηκε η πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα

Εγκρίθηκε η απόφαση περιβαλλοντικών όρων. Θα εκτελεστεί στη Δημοτική Ενότητα Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων

Επί της ουσίας η εν λόγω απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έρχεται μετά από τη διενέργεια των τελευταίων γεωτρήσεων πριν από 25 χρόνια. Τότε στο Καλπάκι στα Ιωάννινα είχε ρίξει γεωτρύπανο η Enterprise Oil και στον Πατραϊκό η Triton. Χωρίς αποτέλεσμα και οι δύο.

Πηγές της Energean τη χαρακτηρίζουν ορόσημο στο εθνικό σχέδιο που ανακοίνωσε την Άνοιξη του 2022 ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για την έρευνα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Μάλιστα η δημόσια διοίκηση κινήθηκε μέσα σε πέντε μήνες για την έκδοση της απόφασης από τότε που η Energean υπέβαλε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων στην περιοχή της γεώτρησης. Η εταιρεία θα προχωρήσει σε πρώτη φάση στην ενδελεχή μελέτη της ΑΕΠΟ και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στο σχεδιασμό του έργου της γεώτρησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτηθεί παράταση της συγκεκριμένης φάσης της ερευνητικής γεώτρησης, η οποία λήγει τον Απρίλιο του 2024. Τότε εκπνέει η συγκεκριμένη προθεσμία. Ο εκτιμώμενος, ανεπίσημα, χρόνος της πρώτης γεώτρησης τοποθετείται χρονικά προς το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως η Energean έχει εκκινήσει ταυτόχρονα και διαδικασίες εύρεσης εταίρου για τη γεώτρηση. Το κόστος ανέρχεται στα 35 με 40 εκατ. ευρώ και ο επιμερισμός του, λένε παράγοντες της αγοράς, θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα. Οι στόχοι επιτυχίας της γεώτρησης είναι στο 15%, ποσοστό υψηλό για χερσαίες έρευνες.

Υδρογονάνθρακες: Εγκρίθηκε η πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα Υδρογονάνθρακες: Εγκρίθηκε η πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.