Πιερρακάκης: Φέρνει ψηφιακές εξετάσεις και εξ αποστάσεως μαθήματα

Πιερρακάκης: Φέρνει ψηφιακές εξετάσεις και εξ αποστάσεως μαθήματα


Με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης επιδιώκει να απαντήσει στις καταλήψεις και στις κινητοποιήσεις φοιτητών, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μεταξύ των όσων προβλέπονται είναι η διεξαγωγή ηλεκτρονικών εξετάσεων, αλλά και η τηλεκπαίδευση.

Το φοιτητικό κίνημα δείχνει αποφασισμένο να παρατείνει τις καταλήψεις μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξεταστική περίοδο. Ήδη, εκατοντάδες σχολές σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται υπό κατάληψη, με πληθώρα συλλόγων φοιτητών και καθηγητών να αντιδρούν στο νομοσχέδιο.

Πιερρακάκης: Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τα ΑΕΙ

Στην εγκύκλιο, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «προβλέπονται «οι εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγησης».

Συμπληρώνεται, ότι «η εκπαιδευτική διαδικασία δύναται να διεξάγεται με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις: σε ανωτέρα βία ή έκτακτες συνθήκες, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή η χρήση των υποδομών του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του».

Ακόμα, προβλέπεται ότι «η διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων, γραπτών και προφορικών, είναι επιτρεπτή και μέσω ηλεκτρονικών μέσων (ψηφιακή εξεταστική) δυνάμει ρητής διάταξης νόμου, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του Α.Ε.Ι. για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας».

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Πιερακάκης ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα ώστε να συζητηθεί το πώς θα γίνουν αυτές και αν υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός.

Τι λένε φοιτητικές παρατάξεις και πρυτάνεις

Η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, Χρύσα Λεμπέση δήλωσε στην ΕΡΤ: «Ο μόνος που φταίει ή θα φταίει, αν χαθεί η εξεταστική θα είναι η κυβέρνηση, η οποία επέλεξε να φέρει το νομοσχέδιο μέσα στην εξεταστική και να το ανακοινώσει Χριστούγεννα που δεν ήμασταν στις σχολές, μπορεί τώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο και να σταματήσουν τα πάντα».

Ο γραμματέας της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Σωτηρίου Κυριαζής αναφέρει πως: «Υπάρχουν κάποιες ομάδες οι οποίες ευαγγελίζονται το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και την ίδια στιγμή στις πλάτες χιλιάδων φοιτητών που αγωνιούν για την εξεταστική τους διοργανώνουν open bar djsets και γλέντια. Υπάρχουν ήδη ιδρύματα που έχουν ανακοινώσει ότι αν δεν λήξουν οι εξεταστικές μέχρι 30 του μήνα τότε αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

Παράλληλα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, αναφέρει πως: «υπάρχουν φοιτητικές ομάδες που δεν σέβονται το νόμο ούτε το σύνταγμα, πάρα πολλοί σιωπούν και υπάρχουν και ένοχες σιωπές . Αυτοί που σήμερα βάζουν αλυσίδες, είναι οι καλύτεροι υποστηρικτές των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Πιερρακάκης: Φέρνει ψηφιακές εξετάσεις και εξ αποστάσεως μαθήματα Πιερρακάκης: Φέρνει ψηφιακές εξετάσεις και εξ αποστάσεως μαθήματα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες