Αυλαία στην 60ή Biennale της Βενετίας από τον Θεσπρωτό μουσικό Σπύρο – Ράκη Νικολάου

Αυλαία στην 60ή Biennale της Βενετίας από τον Θεσπρωτό μουσικό Σπύρο – Ράκη Νικολάου


Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου το Περίπτερο της Ελλάδας στην 60ή Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia με χαιρετισμούς από τον Υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα, την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου, τον επιμελητή της ελληνικής εκπροσώπησης Πάνο Γιαννικόπουλο και την ομάδα καλλιτεχνών αποτελούμενη από τους δημιουργούς Θανάση Δεληγιάννη και Γιάννη Μιχαλόπουλου και τους συνδημιουργούς την Έλια Καλογιάννη, τον Γιώργο Κυβερνήτη, τον Κώστα Χαϊκάλη και τον Φώτη Σαγώνα.


Την αυλαία της Ελληνικής συμμετοχής άνοιξε ο Θεσπρωτός μουσικός Σπύρος – Ράκης Νικολάου ο οποίος με τον ήχο του παραδοσιακού κλαρίνου συνόδευσε την ερμηνεύτρια Νατάσα Τσακηρίδου στον Λιούλιο και τη Μαυριδερούλα, παραδοσιακά τραγούδια των πανηγυριών, γιορτάζοντας τα εγκαίνια της ελληνικής συμμετοχής στην 60ή Μπιενάλε με το έργο Ξηρόμερο/Dryland.

Το Ξηρόμερο/Dryland είναι ένα διαμεσικό συλλογικό έργο σε σύλληψη των Θανάση Δεληγιάννη και Γιάννη Μιχαλόπουλου με συνδημιουργούς την Έλια Καλογιάννη, τον Γιώργο Κυβερνήτη, τον Κώστα Χαϊκάλη και τον Φώτη Σαγώνα. 


Επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής είναι ο Πάνος Γιαννικόπουλος. 
Αποτελείται από ένα αγροτικό μηχάνημα άρδευσης το οποίο συντονίζει σε πραγματικό χρόνο τον ήχο, την κινούμενη εικόνα, και το φωτιστικό περιβάλλον της εγκατάστασης. Η ελληνική εκπροσώπηση εξετάζει την εμπειρία ενός πανηγυριού, παρακολουθώντας μια διαδρομή από την πλατεία του χωριού έως τις παρυφές του γεωργικού τοπίου που το περιβάλλει. Συγκεκριμένα, αντλεί έμπνευση από τα πανηγύρια της ηπειρωτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της περιοχής του Ξηρομέρου στην Δυτική Ελλάδα, που δανείζει τον τίτλο στο έργο.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 24 Νοεμβρίου 2024.
Η υλοποίηση του έργου και η έκθεσή του στη Βενετία έχει ως κύριο χρηματοδότη το ΥΠΠΟ.Αυλαία στην 60ή Biennale της Βενετίας από τον Θεσπρωτό μουσικό Σπύρο – Ράκη Νικολάου Αυλαία στην 60ή Biennale της Βενετίας από τον Θεσπρωτό μουσικό Σπύρο – Ράκη Νικολάου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 21, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες