Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο θα αυξηθούν πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο θα αυξηθούν πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο
Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται οι πάροχοι να ανακοινώσουν τα πράσινα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η μέση τιμή ρεύματος στα πράσινα τιμολόγια αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 13,1 λεπτά με 14,4 λεπτά/KWh από 10,97 λεπτά/KWh που είναι για τον μήνα Μάιο. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στη σημαντική άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος που καταγράφεται για τον μήνα Μάιο.

Πάντως οι τιμές των πράσινων τιμολογίων τον Ιούνιο αναμένεται να είναι ακριβότερες κατά 20% με 32% σε σχέση με αυτές του Μαΐου. Αυτή η εικόνα ενδέχεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού, Ιούλιο και Αύγουστο.

Η αύξηση των τιμών της χονδρεμπορικής δε θα επηρεάσει μόνο τα πράσινα τιμολόγια αλλά και την άλλη κατηγορία τιμολογίων δηλαδή τα κίτρινα, των οποίων η τιμή καθορίζεται επίσης με βάση την τιμή της χονδρεμπορικής ex post, δηλαδή η αύξηση των τιμών τον Μάιο θα επηρεάσει τα κίτρινα τιμολόγια του Μαΐου.

Συγκεκριμένα μέχρι στιγμή το Μάιο η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος φτάνει τα 79,36 ευρώ/MWh. Τον Απρίλιο η χονδρεμπορική αγορά είχε κλείσει στα 60,16 ευρώ/MWh, δηλαδή το Μάιο καταγράφεται αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής κατά 31,8%.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η ανοδική πορεία της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος έρχεται ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και της αύξησης της συμμετοχής του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου επίσης παρουσιάζει άνοδο διεθνώς.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο θα αυξηθούν πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο θα αυξηθούν πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 30, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες