Dura lex, sed lex: Η περίπτωση του Δήμου Ηγουμενίτσας

Dura lex, sed lex: Η περίπτωση του Δήμου Ηγουμενίτσας


Με μια αναμενόμενη για πολλούς εξέλιξη, ο Δήμος Ηγουμενίτσας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σοβαρής πολιτικής κρίσης, αφού οι δεκατέσσερις Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι κηρύσσονται τελικά έκπτωτοι, μετά από διαπιστωτική πράξη, που εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου.
Η πράξη επιδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Δήμο Ηγουμενίτσας, και ανάμεσα στους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων που κηρύσσονται έκπτωτοι, περιλαμβάνονται και τρεις αντιδήμαρχοι της Δημοτικής Αρχής.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία προχώρησε σε έλεγχο μετά από καταγγελίες που είχαν γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο, διαπίστωσε ότι οι 14 αιρετοί είχαν οφειλές προς την ΔΕΥΑΗ που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ και δεν είχαν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί μέχρι τη δεύτερη ημέρα του Ιανουαρίου.
Αυτή η εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα του Δήμου Ηγουμενίτσας και αναδεικνύει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που διεξάγονται οι εκλογές.

Ο νόμος είναι λάθος
Το πρόβλημα που αναδεικνύεται από την περίπτωση αυτή, είναι ότι κατά την άποψή μας ο νόμος που επιτρέπει την κήρυξη έκπτωσης εκλεγμένων αιρετών λόγω οφειλών είναι λάθος. 
Θα έπρεπε να γίνει το ξεκαθάρισμα του ποιος χρωστάει και ποιος όχι, πριν από την διεξαγωγή των εκλογών.
Δεν μπορεί το επίσημο κράτος να τυπώνει ψηφοδέλτια με υποψηφίους που έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τη ψήφο μας και να έρχεται εκ των υστέρων να μας πει πως τελικά δεν έκαναν για υποψήφιοι. Αυτό είναι αντίθετο με τη δημοκρατική διαδικασία και την εκλογική δικαιοσύνη.
Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε το νόμο και να διασφαλίσουμε ότι οι εκλογές διεξάγονται με διαφάνεια και δικαιοσύνη. 
Σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα είναι σε χαμηλά επίπεδα, η ανάγκη για διαφάνεια, ειλικρίνεια και δικαιοσύνη είναι ακόμα πιο επείγουσα. 
Οι εκλογές πρέπει να είναι η διαδικασία μέσω της οποίας οι πολίτες εκφράζουν τη βούλησή τους με εμπιστοσύνη και πίστη στους υποψηφίους τους. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διασφάλισης ότι οι υποψήφιοι είναι άξιοι της εμπιστοσύνης μας, πριν ακόμα να βρεθούν στα εκλογικά ψηφοδέλτια.

Dura lex, sed lex (Σκληρός νόμος, αλλά νόμος)
Βέβαια, το γεγονός ότι εμείς θεωρούμε λάθος την ισχύουσα νομοθεσία, δεν απαλλάσσει τους εκλεγμένους συμβούλους από τις ευθύνες τους και την υποχρέωσή τους να συμμορφωθούν με αυτήν. 
Είτε ενημερώθηκαν εγκαίρως από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Ηγουμενίτσας (οι οποίες ελέγχονται ήδη εάν προέβησαν στον αυτεπάγγελτο έλεγχο, ως όφειλαν), είτε δεν είχαν ενημερωθεί, όπως ισχυρίζονται αρκετοί από αυτούς.
Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι άτομα που εκλέγονται για να εκπροσωπήσουν το λαό και να λάβουν αποφάσεις για την πόλη τους, δεν έχουν γνώση του νομικού πλαισίου στο οποίο λειτουργούν.
Η κατανόηση του νόμου είναι θεμελιώδης για την αποτελεσματική λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας. 
Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έχουν την ευθύνη να ενημερώνονται για τους νόμους και τους κανονισμούς που διέπουν τα καθήκοντά τους, καθώς και να τους τηρούν. 
Η έλλειψη αυτής της βασικής γνώσης οδηγεί σε αμφισβήτηση της ικανότητάς τους να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους με ευσυνείδητο τρόπο και με σεβασμό προς το νομικό σύστημα.

Προσφυγές κατά της απόφασης
Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι σύμβουλοι που κηρύχθηκαν έκπτωτοι λόγω οφειλών, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να αμφισβητήσουν την απόφαση που τους κήρυξε έκπτωτους. 
Η προσφυγή αυτή μπορεί να γίνει με την κατάθεση αιτήματος σε αρμόδιο δικαστήριο.
Κατά τη διάρκεια της προσφυγής, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα επιχειρήματά τους και τα στοιχεία τους προς υπεράσπιση. 
Το δικαστήριο θα εξετάσει τα επιχειρήματα και τα στοιχεία και θα λάβει απόφαση βάσει των νομικών διατάξεων και των παρουσιαζόμενων στοιχείων.
Κάθε προσφυγή εξετάζεται μεμονωμένα, με βάση τα νομικά κριτήρια και τα στοιχεία που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η προσφυγή αυτή δεν αποτελεί αυτόματη επαναφορά στη θέση τους για τους έκπτωτους συμβούλους. 
Dura lex, sed lex: Η περίπτωση του Δήμου Ηγουμενίτσας Dura lex, sed lex: Η περίπτωση του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.