Εφορία: Ειδοποιητήρια σε χιλιάδες φορολογούμενους για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Εφορία: Ειδοποιητήρια σε χιλιάδες φορολογούμενους για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις
Δεν θα προχωρήσει στην προσυμπλήρωση των δηλώσεων για χιλιάδες φορολογούμενους η φορολογική διοίκηση καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν οι ίδιοι. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ περισσότεροι από 8.000 φορολογούμενοι ενημερώθηκαν πως μετά από μεταγενέστερες δικές τους ενέργειες ή νεότερα στοιχεία που εστάλησαν για αυτούς, ότι δεν εμπίπτουν πλέον στην προεκκαθάριση και πρέπει να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση οι ίδιοι μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Επίσης ενημερώθηκαν 13.637 φορολογούμενοι, για τους οποίους έχουν σταλεί νεότερα στοιχεία από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που μεταβάλλουν τη φορολογική τους υποχρέωση, για να επισκεφθούν ξανά την εφαρμογή και να δουν το νέο φορολογικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για φορολογούμενους με προσυμπληρωμένες δηλώσεις των οποίων οι δηλώσεις άλλαξαν μετά την αποστολή νέων στοιχείων και έχει προκύψει διαφορετικό αποτέλεσμα μετά τον συνυπολογισμό αυτών. Επί τους ουσίας, για τους ανωτέρω η φορολογική διοίκηση προχώρησε σε νέα επανακκαθάριση.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ αποστέλλει ειδοποιητήρια και σε χιλιάδες άλλους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν υποβάλλει δηλώσεις και εστάλησαν για αυτούς στοιχεία από δημόσιους / ιδιωτικούς φορείς, μετά την υποβολή της δήλωσής τους. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι τις 26 Ιουλίου χωρίς την καταβολή προστίμου.

Όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί 2.811.422 δηλώσεις φορολογούμενοι. 

Τα στοιχεία της εκκαθάρισης δείχνουν τα εξής:

- Το 49,29% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι μηδενικού φόρου και ανέρχονται σε 1.385.749.

- Για το 21,19% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 310 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 595.740 φορολογούμενοι με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 185,26 εκατ. ευρώ.

- Το 29,53% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 830.213 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,05 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.268 ευρώ, 30% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δείγμα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με την πρόσθετη επιβάρυνση να οφείλεται αποκλειστικά στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

- 78.650 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση. Από αυτές οι 56.021 καλούνται να πληρώσουν φόρο και συγκεκριμένα 10.665 ευρώ κατά μέσο όρο. Οι μηδενικές αποτελούν το 22,65% του συνόλου, ενώ επιστροφή δικαιούνται 4.596 επιχειρήσεις. Το ποσό που θα λάβουν ανέρχεται σε 15.858 ευρώ κατά μέσο όρο η κάθε μία.
Εφορία: Ειδοποιητήρια σε χιλιάδες φορολογούμενους για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις Εφορία: Ειδοποιητήρια σε χιλιάδες φορολογούμενους για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες