ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 6ΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 6ΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΩΣ ΕΔΩ! ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ!


Εκδόθηκε κυριολεκτικά κατά παραγγελία της εργοδοσίας, αφού επεκτείνει την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε μια σειρά κλάδους μεταξύ των οποίων βιομηχανικούς και το εμπόριο.

Η εργοδοσία μπορεί να επιβάλει 6ήμερη εργασία με τη δικαιολογία του αυξημένου φόρτου εργασίας. Δηλαδή οι συμβάσεις μας πάνε περίπατο με βάση τις ανάγκες για κέρδος της επιχείρησης!

Δίνεται δώρο μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους βιομηχάνους με το πρόσχημα της προετοιμασίας του εργαζόμενου για την ανάληψη της εργασίας και την αποχώρηση από αυτή! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν μισή ώρα νωρίτερα στη δουλειά και να φεύγουν μισή ώρα αργότερα κι αυτό το διάστημα να μη θεωρείται χρόνος εργασίας.

Χαρίζονται μέχρι 3 μέρες το μήνα στην εργοδοσία για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όσες ώρες θέλει, αφού μέχρι 3 μονά χτυπήματα της κάρτας (δηλαδή χωρίς να χτυπηθούν είτε στην έναρξη είτε στη λήξη της βάρδιας) δεν επιφέρουν κανένα πρόστιμο! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν για 3 μέρες το μήνα χωρίς κανείς να ξέρει πόσες ώρες εργάστηκαν!

Δεν δηλώνεται καθόλου ωράριο σε όσους εργαζόμενους χαρακτηρίζονται ως "διευθυντικά στελέχη". Για τον χαρακτηρισμό αυτό όμως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό και αντικειμενικό κριτήριο (π.χ. ιδιαίτερα αυξημένες αποδοχές). Δηλαδή θα μπορούν να χαρακτηρίζονται "διευθυντές" και να δουλεύουν με ανοιχτό ωράριο ακόμη και εργαζόμενοι με μερική απασχόληση!

Η ευθύνη για το σωστό χτύπημα της κάρτας μετακυλίεται στον εργαζόμενο. Δηλαδή ο εργαζόμενος που θα δουλεύει απλήρωτος εκτός ωραρίου θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί και πειθαρχικά!

Το διάλειμμα δε θεωρείται χρόνος εργασίας και παρατείνει το ωράριο.

Με άλλα λόγια, ένας εργαζόμενος που δουλεύει 8ωρος στις ιχθυοκαλλιέργειες θα μπορεί να δουλεύει απλήρωτα: 1 ώρα για την προετοιμασία ανάληψης εργασίας + ½ ώρα αφού το διάλειμμα βγαίνει εκτός ωραρίου + τουλάχιστον άλλη 1 ώρα γιατί "ξέχασε" να χτυπήσει κάρτα= 2 ½ ώρες την ημέρα. Και αυτό χωρίς να μετριέται ο χρόνος που χάνεται από και προς την εργασία.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο τις περιόδους γιορτών, εκπτώσεων ή τουρισμού θα μετατρέπονται από 5ήμεροι σε 6ήμεροι! Οι εργαζόμενοι στα s/m, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό θα δουν το ήδη « ξεχειλωμένο » ωράριο τους, την ήδη υπάρχουσα ευελιξία να παίρνει ακόμη πιο οξυμένα χαρακτηριστικά και μάλιστα και με τη βούλα.

Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν:

Στο αίσχος των 13 ωρών δουλειάς σε πολλαπλούς εργοδότες!

Στα 10ωρα με την ελπίδα να δοθούν κάποτε στο μέλλον ρεπό!

Στην "κατά παραγγελία απασχόληση" όπου ο εργαζόμενος θα είναι σε ετοιμότητα εργασίας χωρίς να πληρώνεται και σε περίπτωση που τον ειδοποιήσει ο εργοδότης θα πρέπει μέσα σε 24 ώρες να πάει για δουλειά!

Στη δοκιμαστική περίοδο για όλους(!) που μπορεί να διακοπεί όποτε θέλει ο εργοδότης, απολύοντας ακόμα και εγκύους ή άλλες κατηγορίες εργαζομένων που μέχρι σήμερα προστατεύονταν έστω και τυπικά.

Στην απλήρωτη υπερωρία 1 ώρα την ημέρα που βαφτίστηκε υπερεργασία!

Αυτή είναι η "ανάπτυξη" των λίγων, οι "ρεαλιστικές και σύγχρονες" συνθήκες εργασίας.

Από τη μία, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν όπως, όποτε και με ό,τι μισθό θέλει η εργοδοσία, έχοντας να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια, τη φοροληστεία, την Υγεία με τιμοκατάλογο, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, το κόστος για τα πολεμικά σχέδια και τις ανάγκες εφοπλιστών και βιομηχάνων.

Από την άλλη, η εργοδοσία να έχει λυμένα χέρια σε σχέση με τον μισθό, τον εργάσιμο χρόνο και τα δικαιώματα των εργαζομένων για να αυξάνει το κέρδος της.

Να πώς βγαίνουν τα δισ. κερδών που ανακοινώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις! Με τις όλο και περισσότερες ώρες την ημέρα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτα και το αποτέλεσμα της εργασίας τους, ο τεράστιος πλούτος που παράγεται, μπαίνει στις τσέπες μια χούφτας παράσιτων!

Αυτή είναι και η καρδιά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης: Ο απλήρωτος χρόνος εργασίας των εργαζομένων!

Για αυτό και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, όλα τα κόμματα, από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τον Βελόπουλο και τη Νέα Αριστερά, έχουν τεράστια ευθύνη! Ψήφισαν και στήριξαν όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τον διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε "ενεργό" και "μη ενεργό". Βάφτισαν "προοδευτική" την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που μάλιστα χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης! Είναι όλοι τους συνένοχοι!

Το Εργατικό κέντρο αναδεικνύει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα, με την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας, την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης, υπάρχουν αντικειμενικά οι δυνατότητες οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερα, ακόμα και να καταργηθούν βαριές και μονότονες εργασίες.

Εμπόδιο σε αυτό μπαίνει το ότι τα εργοστάσια, τα λιμάνια, όλα τα μέσα παραγωγής είναι στα χέρια μιας χούφτας εκατομμυριούχων, που έχουν μόνο κίνητρο να μεγαλώνουν το κέρδος τους, με τον ιδρώτα ακόμα και το αίμα των εργατών!

Σε κάθε κλάδο και σε κάθε επιχείρηση να σημάνει συναγερμός!

Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε και αυτόν το νόμο κουρέλι όπως κάναμε με πολλές διατάξεις του ν. Χατζηδάκη, όπως έχει ήδη συμβεί με τους κατασταλτικούς νόμους για τις διαδηλώσεις και τις απεργίες. Η μαχητική, διεκδικητική απάντηση μπορεί να δοθεί από την εργατική τάξη και τα συνδικάτα, και στο Νομό μας, συντονισμένα κι αποφασιστικά.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΜΑΧΗΣ!

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και τα σωματεία του, θα ρίξουν όλες τις δυνάμεις τους εκεί που πραγματικά ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στην οργάνωση του αγώνα και της αντεπίθεσης των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους ενάντια και σε αυτό το νέο αντεργατικό έκτρωμα, ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή – αντεργατική απόφαση που στρέφεται ενάντια στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα, στο λαό συνολικά.
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 6ΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 6ΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες