ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣΝα μην εφαρμοστεί η 6ημερη και η 7ημερη εργασία στην βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών.

Ως εδώ! Να ανακληθεί εδώ και τώρα η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με την οποία η κυβέρνηση προχωρά από την 1η Ιουλίου στην πλήρη εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου Γεωργιάδη. Η εγκύκλιος αυτή αποτελεί «πολεμικό ανακοινωθέν» ενάντια στους εργαζομένους και στον κλάδο μας και τα δικαιώματά τους και εκδόθηκε κυριολεκτικά κατά παραγγελία της εργοδοσίας.

Η ψηφιακή κάρτα της κυβέρνησης που κατά τα άλλα ήρθε για να χτυπήσει την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία επιβεβαιώνει την θέση των ταξικών συνδικάτων, ότι είναι το καλύτερο εργαλείο για τους βιομήχανους και εργοδότες ώστε να υφαρπάξουν επιπλέον εργασία και μάλιστα απλήρωτη.

Δίνεται δώρο μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους βιομήχανους με το πρόσχημα της προετοιμασίας του εργαζόμενου για την ανάληψη της εργασίας και την αποχώρηση από αυτή! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν μισή ώρα νωρίτερα στη δουλειά και να φεύγουν μισή ώρα αργότερα, κι αυτό το διάστημα να μην θεωρείται χρόνος εργασίας.

Χαρίζονται μέχρι 3 μέρες τον μήνα στην εργοδοσία για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όσες ώρες θέλει, καθώς όπως αναφέρει η εγκύκλιος «είναι σκόπιμο να γίνονται αποδεκτά μέχρι 3 μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο, στην οποία περίπτωση, η σχετική διαπίστωση από την Επιθεώρηση Εργασίας θα συνεπάγεται σύσταση και όχι επιβολή προστίμου». Δηλαδή ο εργαζόμενος θα δουλεύει όσες ώρες θέλει ο εργοδότης του, γιατί ήταν δήθεν αμελής και «ξέχασε» να χτυπήσει την κάρτα.

Δεν δηλώνεται καθόλου ωράριο σε όσους εργαζόμενους χαρακτηρίζονται ως «διευθυντικά στελέχη». Για τον χαρακτηρισμό αυτό όμως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό και αντικειμενικό κριτήριο (π.χ. ιδιαίτερα αυξημένες αποδοχές) και μπορούν να βαφτιστούν «διευθυντές» ακόμα και εργαζόμενοι με μερική απασχόληση!

Η ευθύνη για το σωστό χτύπημα της κάρτας μετακυλίεται στον εργαζόμενο. Μάλιστα, έχουν τέτοιο θράσος που γράφουν πως μπορεί «να υφίσταται σχετική πρόβλεψη περί υποχρέωσης τήρησης του ωραρίου από τους εργαζόμενους στο πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου της επιχείρησης». Δηλαδή ο εργαζόμενος που θα δουλεύει απλήρωτος εκτός ωραρίου θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί και πειθαρχικά!

Με την «ευέλικτη προσέλευση» που μπορεί να φτάσει μέχρι και 2 ώρες, δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να καλύπτει τα ίχνη της υποδηλωμένης εργασίας και να μεταβάλλει συνεχώς το ωράριο των εργαζομένων.

Το διάλειμμα δεν θεωρείται χρόνος εργασίας και παρατείνει το ωράριο.

Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας να καταχωρούν τις αλλαγές των ωραρίων και τις υπερωρίες στο «ΕΡΓΑΝΗ» μετά την πραγματοποίησή τους και όχι πριν την ανάληψη της εργασίας, όπως ισχύει σήμερα.

Καμία κανονιστική διάταξη δεν έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής για να ισχύσουν τα πρόστιμα (10.500 ευρώ) που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση αν οι εργοδότες παραβιάζουν τις διατάξεις για την ψηφιακή κάρτα!

Ετσι λοιπόν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την «επιστροφή στην κανονικότητα» και τη «βελτίωση των εργασιακών συνθηκών». Στην ουσία λένε στους εργαζόμενους πως αν δεν σας φτάνει ο μισθός πρέπει να δουλεύετε όλη μέρα και μάλιστα να μην πληρώνεστε για όλες τις ώρες! Η αιτία όμως που δεν μπορούμε να βγάλουμε τον μήνα δεν είναι ότι δουλεύουμε λίγες ώρες τη μέρα, ούτε λίγες μέρες τη βδομάδα, αλλά ότι μας ξεζουμίζουν οι χαμηλοί μισθοί, η φοροληστεία, οι ανατιμήσεις, η πανάκριβη Ενέργεια, η εμπορευματοποίηση των πάντων, κι όλα για τα κέρδη των καπιταλιστών!

Η αισχρή εγκύκλιος της κυβέρνησης θα πάρει απάντηση καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 04, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες