Το Κοινό των Ηπειρωτών για την υποστελέχωση και την ανάγκη κινήτρων προσέλκυσης γιατρών στα νοσοκομεία της Ηπείρου

Το Κοινό των Ηπειρωτών για την υποστελέχωση και την ανάγκη κινήτρων προσέλκυσης γιατρών στα νοσοκομεία της Ηπείρου


Τα νοσοκομεία της Ηπείρου αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης, τα οποία απειλούν την εύρυθμη λειτουργία τους και τα οποία προσεγγίζονται από την κυβέρνηση με λήψη αποσπασματικών μέτρων. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Ε.Ι.Ν.Η., «η συνεχής επίκληση έκτακτων αναγκών για τη διαχείριση της υποστελέχωσης των νοσοκομείων είναι αντιεπιστημονική και επικίνδυνη τακτική, δημιουργώντας κινδύνους για ασθενείς και γιατρούς». Παράλληλα, οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας και Φιλιατών προκαλούν υπερφόρτωση στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, με ότι αυτό συνεπάγεται σε ασθενείς και προσωπικό και η οποία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή της, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έλαβε ομόφωνα απόφαση για την παροχή οικονομικής επιδότησης σε νεοπροσλαμβανόμενους ιατρούς που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία της περιοχής. Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, δήλωσε σχετικά: «Η υγεία δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι. Είναι ο γιατρός που επιλέγει να υπηρετήσει στην Περιφέρειά μας και ο πολίτης που πρέπει να αισθάνεται ασφαλής στον τόπο του».
Με την απόφαση αυτή, μια ακόμη Περιφέρεια της χώρας αναγνωρίζει το κρίσιμο πρόβλημα της υποστελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων και, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, προχωρά σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αντιθέτως στην Ήπειρο, ενημερωθήκαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την 12/8/2025, ότι η «Νομοθεσία απαγορεύει στους Ο.Τ.Α β’ βαθμού» να παρέχουν ανάλογη στήριξη, που προφανώς δεν ισχύει. Όπως επίσης δεν ισχύει ότι ο ρόλος των Περιφερειών στη στήριξη της δημόσιας υγείας περιορίζεται μόνο στην αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και στην προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού.

Η επιδοματική πολιτική, αν και δεν αποτελεί μόνιμη λύση στα ζητήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων σε ιατρούς και νοσηλευτές, μπορεί να λειτουργήσει ως μεταβατικό μέτρο έως ότου η κεντρική διοίκηση αναλάβει γενναίες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Καλούμε την Περιφέρεια Ηπείρου να επανεξετάσει σε επείγουσα βάση το από το 2024 αίτημά μας για παροχή κινήτρων προσέλκυσης ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της περιοχής με ιεράρχηση αναγκών, καθώς το πρόβλημα της υποστελέχωσης κάθε μέρα γίνεται οξύτερο και δεν υφίσταται προοπτική βελτίωσης της διαμορφωθείσας κατάστασης.

Σελίδες

Advertise & Backlinks on thespro.gr

Publish guest posts or dofollow backlinks on a trusted Greek news website (DA 35 / DR 33, 38K+ monthly visits).

Fast publication, real traffic, transparent metrics.

Contact: info@thespro.gr

📈 Looking for Greek guest post sites or backlinks for SEO? — thespro.gr is open for sponsored content, guest posts & link insertions.
Learn more →

© 2025 thespro.gr — Media & SEO Collaborations | Domain Authority 35 · Domain Rating 33

Από το Blogger.