Με επιτυχία η εκδήλωση της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μάη, στο «Πάνθεον» στην Ηγουμενίτσα, η εκδήλωση - συζήτηση της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, με θέμα «Σε έναν κόσμο που φλέγεται, ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής με το ΚΚΕ μπροστά». Ομιλητής ήταν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Την εκδήλωση άνοιξε η Χρυσηίδα Γεωργίου, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσπρωτίας, αναδεικνύοντας ότι η πολιτική δραστηριότητα του Κόμματος έχει στόχο να συζητηθούν πλατιά τα συμπεράσματα από τις εξελίξεις και τα καθήκοντα που προκύπτουν για τον λαό και τη νεολαία. Στο άνοιγμα έγινε επίσης αναφορά στην έκθεση ζωγραφικής που φιλοξενούνταν στον χώρο, με έργα μαθητών δημοτικού σχολείου και κρατουμένων των φυλακών Κέρκυρας.
Στην ομιλία του, ο Νίκος Σοφιανός στάθηκε στη δυνατότητα η αγωνιστική πείρα που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο διάστημα να γίνει πιο σταθερό βήμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, στον δρόμο της ανατροπής. Τόνισε ότι ο κόσμος που πάλεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την πολιτική της, μέσα από εργατικές, λαϊκές, νεανικές και αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, δεν πρέπει να εξαπατηθεί ξανά από τα διλήμματα της «κυβερνησιμότητας», τα σενάρια για τον δήθεν «ικανό αντίπαλο» και τις αναπαλαιωμένες λύσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ανέδειξε τον ρόλο της βάσης της Σούδας, των άλλων βάσεων, του αεροδρομίου της Ελευσίνας, των φρεγατών, των πυραυλικών συστημάτων και των αεροπλάνων που εντάσσονται στους σχεδιασμούς αυτούς, καθώς και τη στήριξη στο καθεστώς Ζελένσκι με χρήμα, όπλα και παραχωρήσεις.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο περιστατικό με το πυρπολικό στη Λευκάδα, λίγα μόλις μίλια από τις ακτές της Ηπείρου και της Θεσπρωτίας, σημειώνοντας ότι τέτοια γεγονότα δείχνουν πως ο πόλεμος δεν είναι «μακριά», αλλά ακουμπά άμεσα και την περιοχή. Υπογράμμισε την ανάγκη να βγει η Ελλάδα από το μακελειό, να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες βάσεις, να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα και συστοιχίες, να μη βρίσκεται κανένας στρατευμένος έξω από τα σύνορα.
Ο Ν. Σοφιανός ανέδειξε ότι η πολεμική οικονομία σημαίνει νέες θυσίες για τον λαό, ένταση της εκμετάλλευσης, περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια και κοινωνικές δομές. Τόνισε την ανάγκη για μέτρα ανακούφισης του λαϊκού εισοδήματος, όπως κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ειδικού φόρου σε Ενέργεια και καύσιμα, αυξήσεις στους μισθούς με Συλλογικές Συμβάσεις, αφορολόγητο πετρέλαιο και εγγυημένες τιμές για τους αγρότες.
Απαντώντας στο ερώτημα «τι θα γίνει απέναντι στον Μητσοτάκη», υπογράμμισε ότι δεν αρκεί να ηττηθεί ο Μητσοτάκης, αλλά πρέπει να ηττηθεί και η πολιτική που υλοποίησε. Η απάντηση δεν βρίσκεται σε σενάρια κυβερνητικής εναλλαγής, αλλά στην οργάνωση, στη λαϊκή ανυπακοή, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στον δρόμο της ανατροπής, με στρατηγικό περιεχόμενο τον σοσιαλισμό.
Μετά την ομιλία ακολούθησε ζωντανή συζήτηση με πολλές ερωτήσεις για την πολεμική εμπλοκή, τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη σοσιαλιστική προοπτική και την ανάγκη να δυναμώσει η πολιτική συμπόρευση με το ΚΚΕ μέσα από τους καθημερινούς αγώνες.
Ηγουμενίτσα,
21/05/2026
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

