Ο Δήμαρχος Σουλίου στην Attica Green Expo (+ΦΩΤΟ)
Στο πλαίσιο της Attica Green Expo, της μεγαλύτερης θεσμικής συνάντησης για το περιβάλλον, την πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία στην Ελλάδα, είχα την τιμή να συμμετάσχω στο Eco Panel με θέμα «Ορεινός Τουρισμός: Ο Ρόλος των Ορεινών Προορισμών στη Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Κατά την τοποθέτησή μου ανέδειξα τις μεγάλες δυνατότητες του Δήμου Σουλίου να αποτελέσει έναν αυτόνομο και ισχυρό προορισμό ορεινού και εναλλακτικού τουρισμού, αξιοποιώντας τον μοναδικό φυσικό πλούτο, την ιστορική μας κληρονομιά, τον Αχέροντα, τα Σουλιωτοχώρια, το Σχολείο Βούλγαρη, τα μονοπάτια, τις αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις και τα τοπικά μας προϊόντα.
Παρουσίασα επίσης τις σημαντικές πρωτοβουλίες που υλοποιεί ο Δήμος, παρά τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει, για την προσέλκυση επισκεπτών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, με έμφαση στις ήπιες μορφές τουρισμού και στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψα να αναφερθώ στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί δήμοι της χώρας και ιδιαίτερα ο Δήμος Σουλίου. Έθεσα το ζήτημα της ελλιπούς κρατικής στήριξης σε υποδομές και χρηματοδοτικά εργαλεία, την ανάγκη για ουσιαστική προβολή των ορεινών προορισμών, αλλά και το διαχρονικό ιδιοκτησιακό πρόβλημα του Σουλίου, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την αξιοποίηση, την προστασία και την αναπτυξιακή προοπτική της ιστορικής περιοχής.
Η βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απαιτείται ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο, επαρκείς πόροι και πολιτική βούληση, ώστε οι ορεινές κοινότητες να παραμείνουν ζωντανές, παραγωγικές και ελκυστικές για τις επόμενες γενιές.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, να σχεδιάζουμε και να εργαζόμαστε για έναν Δήμο Σουλίου που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, θα προστατεύει την ταυτότητά του και θα δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους κατοίκους του.
Ο Δήμαρχος Σουλίου
Αθανάσιος Ζ. Ντάνης

