Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας


Δεκαπέντε ημέρες χωρίς αντιδημάρχους – Τι συμβαίνει στη δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας;

Δεκαπέντε ημέρες χωρίς αντιδημάρχους – Τι συμβαίνει στη δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας;


Δεκαπέντε ημέρες έχουν περάσει από τη λήξη της παράτασης της θητείας των αντιδημάρχων και ο Δήμος Ηγουμενίτσας εξακολουθεί να βρίσκεται χωρίς νέα απόφαση ορισμού τους. Η παράταση που είχε δώσει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νταής έληξε στις 5 Ιουλίου. 
Σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουλίου, η νέα σύνθεση της δημοτικής αρχής εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη, με τη σιωπή της δημοτικής αρχής να προκαλεί ολοένα και περισσότερα ερωτήματα.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή καθυστέρηση σε μια από τις σημαντικότερες διοικητικές αποφάσεις που καλείται να λάβει κάθε δήμαρχος. 
Οι αντιδήμαρχοι δεν αποτελούν διακοσμητικά πρόσωπα. Είναι τα στελέχη που αναλαμβάνουν κρίσιμες αρμοδιότητες, συντονίζουν υπηρεσίες, λαμβάνουν αποφάσεις και αποτελούν το πρόσωπο της δημοτικής διοίκησης στην καθημερινότητα των πολιτών.

Τα ερωτήματα είναι πλέον αναπόφευκτα: τι εμποδίζει τον δήμαρχο να προχωρήσει στις ανακοινώσεις;
Δεν έχουν βρεθεί τα πρόσωπα; Υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες; Αναζητούνται πολιτικές ισορροπίες; 
Ή μήπως η δημοτική ομάδα εμφανίζει σημάδια εσωτερικής αστάθειας που δυσκολεύουν τη συγκρότηση του νέου σχήματος;
Όποια κι αν είναι η πραγματική αιτία, το αποτέλεσμα είναι ένα: ο Δήμος εκπέμπει εικόνα παρατεταμένης αβεβαιότητας. Και αυτή η εικόνα δεν τιμά μια δημοτική αρχή που διανύει ήδη το τρίτο έτος της θητείας της.

Η τοπική κοινωνία έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι θα αναλάβουν την ευθύνη των βασικών τομέων του Δήμου. Δεν είναι δυνατόν μια τόσο κρίσιμη απόφαση να παραμένει στον «αέρα» επί δεκαπέντε ημέρες χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση. Η σιωπή δεν αποτελεί απάντηση και, όσο παρατείνεται, τόσο ενισχύει την αίσθηση ότι η δημοτική αρχή αδυνατεί να καταλήξει ακόμη και στις πιο βασικές επιλογές της.
Η διοίκηση ενός Δήμου απαιτεί αποφασιστικότητα, σχέδιο και ταχύτητα στις αποφάσεις. Όταν ακόμη και η συγκρότηση του βασικού διοικητικού σχήματος καθυστερεί επί δύο και πλέον εβδομάδες, εύλογα γεννάται το ερώτημα αν η δυσκολία αφορά μόνο τα πρόσωπα ή αν αποτυπώνει ένα βαθύτερο πρόβλημα στη λειτουργία της δημοτικής αρχής.
Οι δημότες περιμένουν απαντήσεις. Κυρίως όμως περιμένουν αποφάσεις. Γιατί ένας Δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί επ' αόριστον με εκκρεμότητες σε τόσο κομβικά ζητήματα, ούτε η διοικητική αδράνεια μπορεί να θεωρείται φυσιολογική.

Σελίδες

Από το Blogger.
Επιστροφή στην κορυφή