ΔΕΥΑΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (ΜΑΘΗΜΑ 5ον)

ΔΕΥΑΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (ΜΑΘΗΜΑ 5ον)


Συνεχίζοντας από προηγούμενο δημοσίευμα και απευθυνόμενος και πάλι σε όσους θέλουν να ενημερωθούν και να καταλάβουν πως λειτουργούν τις δημοτικές υπηρεσίες οι εκλεγμένοι και οι υπάλληλοι – διευθυντές υπηρεσιών γενικότερα, παραθέτω τα παρακάτω!!!
Στο τέλος του 1999 το Ράγιο και η Κεστρίνη (του πρώην Δήμου Σαγιάδας) ανεξαρτητοποιούνται από την ΔΕΥΑΗ, η οποία είχε μέχρι τότε την ευθύνη υδροδότησής τους και την διαχείριση του δικτύου τους, και προσκολλώνται στον Δήμο Σαγιάδας, όπου και ανήκαν άλλωστε. Συνεχίζουν όμως να υδροδοτούνται από την ΔΕΥΑΗ με καταβολή αντιτίμου του νερού. Στις αρχές 2000 μπαίνει ο κεντρικός υδρομετρητής και, στην σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ ΔΕΥΑΗ και Δήμου Σαγιάδας, η τιμή τελικά ορίζεται στις 60 δραχμές (ήτοι 0,18 ευρώ) για την συνολική κατανάλωση των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τον υδρομετρητή.
Για το 2007 ο πρώην Δήμος Σαγιάδας κατέβαλε το ποσόν των 41.308 ευρώ με χρέωση 0,36 ευρώ/κυβικό, με την τιμή να έχει διπλασιαστεί από το 2000, χωρίς όμως να έχει υπάρξει τροποποίηση της αρχικής σύμβασης.
Για το 2008 ο πρώην Δήμος Σαγιάδας κατέβαλε το ποσόν των 30.440 ευρώ με την παραπάνω χρέωση των 0,36 ευρώ/κυβικό.
Για το 2009 ο πρώην Δήμος Σαγιάδας κλήθηκε να καταβάλει το ποσόν των 42.467 ευρώ με χρέωση πλέον ανά κυβικό 0,50 ευρώ. (Δεν τα είχε καταβάλει μέχρι πρόσφατα).
Για το 2010 ο νυν Δήμος Φιλιατών κλήθηκε να καταβάλει, για τις κοινότητες αυτές του πρώην Δήμο Σαγιάδας, το ποσόν των 46.022 ευρώ με χρέωση 0,50 ευρώ/κυβικό. (Δεν τα είχε καταβάλει μέχρι πρόσφατα).
Για το 2011 ο νυν Δήμος Φιλιατών κλήθηκε να καταβάλει, για τις κοινότητες αυτές του πρώην Δήμο Σαγιάδας, το ποσόν των 72.131 ευρώ με χρέωση πλέον ανά κυβικό 0,60 ευρώ. (Δεν τα είχε καταβάλει μέχρι πρόσφατα).
Όλες οι παραπάνω αυξήσεις και ειδικά αυτές από 0,36 σε 0,50 και από 0,50 σε 0,60 μέσα σε δύο μόλις χρόνια έγιναν με μονομερείς αποφάσεις της ΔΕΥΑΗ και του Δήμου Ηγουμενίτσας, χωρίς από τον νόμο να έχουν τέτοιο δικαίωμα.
Η τιμή του νερού διπλασιάστηκε σχεδόν (70% επιπλέον και ήτοι από 0,36 σε 0,60) μέσα σε δύο μόλις χρόνια χωρίς αυτό να προκύπτει από έξοδα που έκανε η ΔΕΥΑΗ για την υδροδότηση των δύο αυτών κοινοτήτων και χωρίς να δικαιολογείται η ανταποδοτικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και κυρίως με παραβίαση μιας προϋπάρχουσας υφιστάμενης διμερούς συμφωνίας.
Δηλαδή τα έξοδα της ΔΕΥΑΗ αυξήθηκαν κατά 70% εντός 2 ετών για τις κοινότητες αυτές?
Σε τι οφείλεται η αύξηση αυτή? Στο ρεύμα? Ή στους βασιλικούς μισθούς της ΔΕΥΑΗ οι οποίοι ως γνωστό έπαψαν(?) κάποια στιγμή να υφίστανται?
Τα έσοδα από τις δύο αυτές κοινότητες σε χρονικό διάστημα ενός έτους είναι κατά μέσο όρο περίπου 20.000 ευρώ. Με τα έσοδα να διαμορφώνονται στο επίπεδο αυτό από πού θα προέλθουν τα επιπλέον τουλάχιστον 100.000 ευρώ για την τριετία αυτή, μόνο για να πληρωθεί η ΔΕΥΑΗ με τις παράλογες και ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ απαιτήσεις που προβάλει???
Από πού θα καλύψει ο Δήμος Φιλιατών τα επιπλέον έξοδα στα οποία υποβάλλεται για ηλεκτροδότηση αντλιοστασίων αλλά και την συντήρηση των δικτύων και για τους μισθούς των υδραυλικών που είναι δική του ευθύνη για τις κοινότητες αυτές???
Χώρια που το νερό το οποίο εκμεταλλεύεται, πολλά χρόνια τώρα ο Δήμος Ηγουμενίτσας και η ΔΕΥΑΗ είναι στα διοικητικά όρια του Δήμου Φιλιατών και θα έπρεπε ο Δήμος Φιλιατών να αποζημιώνεται για αυτό και όχι να πληρώνει παράλογα ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ποσά.
Από τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι:
Ο πρώην Δήμος Σαγιάδας όφειλε να πληρώνει στην ΔΕΥΑΗ 40.000 – 70.000 ευρώ το χρόνο για την ύδρευση Ραγίου - Κεστρίνης ενώ εισέπραττε περίπου 20.000, χωρίς να υπολογίσουμε ότι πλήρωνε ηλεκτρικό ρεύμα για τα αντλιοστάσια, υδραυλικούς, βλάβες ύδρευσης κλπ, και άρα αρκετά επιπλέον έξοδα!
Ότι η ΔΕΥΑΗ, χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη, κατέληξε στο ότι το κόστος του νερού, το οποίο προέρχεται από την γειτονική Σκέφαρη, η οποία ανήκει στον Δήμο Φιλιατών, κοστίζει 0,60 ευρώ το κυβικό στα λίγα σπίτια και τους σταύλους και ζητάει να καταβάλουν κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ το έτος ανά παροχή!

Ότι η ΔΕΥΑΗ δεν είναι σε θέση να στηρίξει την απαίτηση της αυτή χωρίς να δικαιολογεί κάποια έξοδα στα οποία υποβάλλεται, αφού δεν έκανε μελέτη για το κόστος συντήρησης του αγωγού και την ηλεκτροδότηση του αντλιοστασίου, για να διαπιστώσει πόσο αντιστοιχεί να πληρώσουν οι κάτοικοι! Σε άλλα έξοδα έτσι κι αλλιώς δεν υποβάλλεται αφού δεν έχει την συντήρηση του εσωτερικού δικτύου ούτε παρέχει κάποια άλλη υπηρεσία!!
Πως γίνεται η ΔΕΥΑΗ, και ο Δήμος Ηγουμενίτσας γενικότερα, να ανεβοκατεβάζει τις τιμές στις χρεώσεις τις ύδρευσης χωρίς να έρχεται σε συμφωνία και να υπογράφει συμβάσεις με τους ενδιαφερόμενους? Η λογική του ότι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας είναι για γέλια τουλάχιστον αφού κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν αποφασίζει από μόνο του για διμερείς συμφωνίες!!
Θα καταλάβουν ποτέ κάποιοι, αιρετοί και μη, ότι η ΥΔΡΕΥΣΗ είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ υπηρεσία και πρέπει να δικαιολογείται με αντίστοιχα έξοδα η τιμή που επιβάλλεται και όχι με τη λογική του τόσα μου λείπουν άρα τόσα θέλω και να εισπράξω με την οποία λειτουργεί η ΔΕΥΑΗ!!
Ευτυχώς πάντως που με ενέργειες της πρώην δημοτικής αρχής, αλλά και κατοίκων των δύο αυτών χωριών που έχουν σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης από την ΔΕΥΑΗ ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και ιδιαίτερα του νυν αντιδημάρχου Γκίκα Θωμά, το έργο προχωράει και η υδροδότηση θα γίνεται πλέον από τον Δήμο Φιλιατών και θα λυθεί ένα σημαντικό θέμα. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό θα επιλύσει και τις οικονομικές διαφορές που έχουν προκύψει και λογικά θα οδηγηθούν στη διαιτησία.
Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποτε τα 100.000 και τα 200.000 ευρώ οι τοπικοί μας άρχοντες τα έβλεπαν σαν «ψιλά για το καζίνο» και τα πλήρωναν για πλάκα αφού διαχειρίζονταν, κατά το δοκούν, εκατομμύρια ευρώ σκορπίζοντάς και υπονομεύοντας το μέλλον της χώρας. Αλλά και πάλι στην ΔΕΥΑΗ δεν θα τα πλήρωναν. Ήξεραν καλύτερους τρόπους να τα φάνε μονάχοι τους!!

Πως άλλωστε νομίζετε ότι έφτασε η χώρα αυτή στον πάτο!!!!!!
Κάποιοι την έσπρωξαν με χέρια και με πόδια!!!
Για το θέμα της ύδρευσης γενικότερα, αλλά και για το ποιοι πληρώνουν κανονικά και ποιοι βρίσκουν τρόπους να το αποφεύγουν, θα επανέλθω άλλη φορά!!!! Όπως άλλωστε και για την πολύφερνη η νύφη την ΔΕΥΑΗ!!!

Κωστάρας Σταύρος
ΔΕΥΑΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (ΜΑΘΗΜΑ 5ον) ΔΕΥΑΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (ΜΑΘΗΜΑ 5ον) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 02, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.