Ο Καταρροϊκός Πυρετός καταλύτης των αναδιαρθρώσεων στην κτηνοτροφική παραγωγή της Ηπείρου

Ο Καταρροϊκός Πυρετός καταλύτης των αναδιαρθρώσεων στην κτηνοτροφική παραγωγή της Ηπείρου
 

Ένα νέο επεισόδιο στην πορεία αναδιάρθρωσης της κτηνοτροφικής παραγωγής της Ηπείρου καταγράφηκε με την ελεύθερη είσοδο και δράση του Καταρροϊκού Πυρετού, που πραγματικά αποδεκάτισε σημαντικό κομμάτι ενός από τους ακρογωνιαίους λίθους της Ηπειρώτικης οικονομίας, της προβατοτροφίας.

Το καίριο χτύπημα δόθηκε με τη διάλυση της κρατικοσυνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» που σηματοδότησε την πλήρη παράδοση του κλάδου στις κερδοσκοπικές ορέξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου, που έχει ήδη γονατίσει την αγελαδοτροφία της χώρας. Μετά ήρθαν οι τραγικές μειώσεις των Ευρωπαϊκών ενισχύσεων, στο φόντο των αυστηρών υποχρεώσεων που ορίζει η νέα ΚΑΠ για το 2014 - 2020. Στη συνέχεια ήρθε η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ (και την πρώτη σταγόνα ιδρώτα) αλλά και των ίδιων των παραγωγικών μέσων (χωράφια, αποθήκες, στάβλους). Αν συνυπολογίσουμε την εκτόξευση του κόστους παραγωγής και διαβίωσης τη στιγμή που οι τιμές στο γάλα και το κρέας μειώνονται, γίνεται φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σειρά μέτρων με σημαντικότατες επιπτώσεις για το σύνολο της αιγοπροβατοτροφίας του τόπου - επιπτώσεις που παίρνουν τη μορφή εκκαθάρισης για τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους.

Το όλο σκηνικό διοργανώνεται και προωθείται από την ίδια την πολιτεία οι οποία και στην περίπτωση της επιζωοτίας του Καταρροϊκού Πυρετού επέδειξε τη γνωστή της «μεθοδικότητα». Το πρώτο έγκλημα ήταν η περικοπή των προγραμμάτων αεροψεκασμού των κουνουπιών, τα οποία - για να μην ξεχνιόμαστε - δεν ευθύνονται μόνο για τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά αποτελούν φορέα πλήθους ασθενειών που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Το δεύτερο έγκλημα ήταν η ανεξέλεγκτη εισαγωγή και μετακίνηση ζώων, η οποία μάλιστα ευθύνεται και για αρκετές, λιγότερο ξακουστές, αλλά εξ’ ίσου σοβαρές νόσους των ζώων. Η παντελής απουσία προληπτικών μέτρων, η έλλειψη ενημέρωσης καθώς και η κυριολεκτική διάλυση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες που επέτρεψαν την άνετη εξάπλωση και την καθολική σχεδόν εμφάνιση της νόσου. Αυτή με τη σειρά της εκφράζει την καταστροφική της δράση σε απόλυτη αναλογία με το επίπεδο οργάνωσης της κτηνοτροφικής μονάδας. Για άλλη μια φορά οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι μικρομεσαίοι προβατοτρόφοι που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του συγκεκριμένου παραγωγικού κλάδου. Μαζί με αυτούς βέβαια πλήττεται συνολικά η κτηνοτροφική παραγωγή και η οικονομία της Ηπείρου, για την οποία κατά τα άλλα τόσοι και τόσοι κόπτονται…

Τη στιγμή λοιπόν που ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός κατακάθεται και οι υπεύθυνοι πανηγυρίζουν για την υποχώρηση της νόσου μπροστά στο «στρατηγό χειμώνα», τα μέλη του Παραρτήματος Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, με γνώμονα την επιστημονική τους ευθύνη και τη σπουδαιότητα του παραγωγικού κλάδου που υπηρετούν, τονίζουν ότι η Ηπειρώτικη αιγοπροβατοτροφία βρίσκεται μπροστά σε ιστορικό σταυροδρόμι.

Ο μονόδρομος που στρώνει η πολιτεία και το παντοδύναμο «αόρατο χέρι της αγοράς», έχει ήδη αποδειχθεί λεωφόρος καταστροφής για τη γαλακτοπαραγωγό βοοτροφία και καθώς φαίνεται το σενάριο προωθείται και στο χώρο των αιγοπροβάτων σε συνέργεια πολλές φορές και με τις φυσικές δυνάμεις, απ΄ ότι φαίνεται Οι εισαγωγές γιγαντώνονται με αλματώδη τρόπο και στους δύο παραγωγικούς κλάδους προς όφελος άλλων ξένων οικονομιών.

Υπάρχει όμως και ο δρόμος των συλλογικών δράσεων και συμπράξεων, που παρ΄ όλη τη δυσφήμησή του από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, παραμένει ο μοναδικός δρόμος προάσπισης όχι μόνο της ίδιας της κτηνοτροφικής παραγωγής και της συνολικής οικονομίας της υπαίθρου αλλά και της δυνατότητας πρόσβασης σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας για ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας.

Αυτό το δρόμο θα πρέπει σύντομα να ακολουθήσουν οι κτηνοτρόφοι αν θέλουν να διατηρήσουν ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του τεράστιου πλούτου που παράγουν και που δεσμεύεται όλο και περισσότερο από το διεθνοποιημένο δίκτυο (πλοκάμια του είναι οι αλυσίδες διανομής εφοδίων και πρώτων υλών, ο τραπεζικός τομέας με το θανάσιμο εναγκαλισμό της συμβολαιακής γεωργία, οι ίδιες οι γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες μετά την «πτώση» της ΔΩΔΩΝΗΣ είναι απολύτως ιδιωτικοποιημένες ) και το οποίο έχει γερές ρίζες στο ίδιο το πολιτικό μας σύστημα.

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται σωτήρες δεν υπάρχουν και απομένει στον ίδιο τον κτηνοτροφικό κόσμο που σέβεται τους κόπους του να αντισταθεί στον προγραμματισμένο αφανισμό του. Στο πλευρό αυτού του κόσμου θα είμαστε συμπαραστάτες εμείς, οι κτηνίατροι της Ηπείρου. Έτσι και μόνο έτσι θα προασπίσουμε πραγματικά την κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και την Δημόσια Υγεία για την οποία είμαστε ταγμένοι.
Παράρτημα Ηπείρου
Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Ο Καταρροϊκός Πυρετός καταλύτης των αναδιαρθρώσεων στην κτηνοτροφική παραγωγή της Ηπείρου Ο Καταρροϊκός Πυρετός καταλύτης των αναδιαρθρώσεων στην κτηνοτροφική παραγωγή της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 02, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.