ΚΚΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ

ΚΚΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ


Καταστροφές σημειώθηκαν σε όλη την Ήπειρο αλλά και στην Θεσπρωτία από τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Πλημμύρισε ο κάμπος της Βρυσέλας ,έκλεισε ο δρόμος για το Φιλιάτι, το νερό έπνιξε την Κορύτιανη ,το ίδιο και τον κάμπο Ραγίου. Σχεδόν κάθε παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα και στις ίδιες περιοχές, η ένταση αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα στην προηγούμενη νεροποντή πνίγηκε η Ηγουμενίτσα ( ο Δήμος έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το Δ.Σ).

Αυτές οι καταστροφές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, απ’ την επίκληση σε έντονα καιρικά φαινόμενα, ούτε απ’ την επίκληση σε τεχνικές αδυναμίες. Είναι πασίγνωστο ότι οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινόμενων, επιτρέπουν την λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινόμενων, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης τους.

Άρα και στη περιοχή μας, κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Ωστόσο, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Αποδεικνύουν πως τέτοια μέτρα δεν λαμβάνονται. Αντίθετα τέτοιου τύπου καταστροφικές επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων μαστίζουν ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται σ’ ολόκληρη τη χώρα, οι πυρκαγιές καταστρέφουν τα δάση κάθε καλοκαίρι, σε κάθε σεισμό μετράμε μεγάλες καταστροφές στις υποδομές.

Τα «ακραία φαινόμενα» όμως πάντα θα υπάρχουν μια και δεν μπορεί κανείς να τα εμποδίσει. Το ζήτημα είναι τι μέτρα παίρνονται ώστε αυτά να περιοριστούν (π.χ. με την προστασία περιβάλλοντος) αλλά οι συνέπειες από αυτά (με αντισεισμική προστασία, αντιπλημμυρικά έργα).

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η ΕΕ που θωρακίζει την κερδοφορία των ομίλων δεν μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς.

Το ΕΣΠΑ και η συνέχεια του το ΣΕΣ δεν περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα προστασίας γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια. Για αυτό και οι προγραμματισμοί των Δήμων είναι στα χαρτιά χρόνια τώρα.

Η εμπορευματοποίηση της γης δεν επιτρέπει την γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων. Η καταστροφή των δασών για να προχωρήσει η αξιοποίηση τους από τους ομίλους, για να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και για άλλες δραστηριότητες πολλαπλασιάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα αφού χάνεται η δυνατότητα διακράτησης των υδάτων.

Τα κατασκευαστικά έργα (π.χ. λιμάνι Ηγουμενίτσας) γίνονται με γνώμονα το κέρδος των κατασκευαστικών ομίλων και για το λόγο αυτό δεν λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης και ακύρωσης των επιπτώσεων τους. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να καταστρέφουν τη φυσική γεωμορφολογία του Νομού (καταστρέφοντας αναχώματα, μη διευθετώντας την κοίτη του Καλαμά, καταστρέφοντας τις φυσικές διεξόδους του νερού προς τη θάλασσα) υπηρετώντας τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών.

Σε αυτήν την λογική λειτουργεί το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο φράγμα του Καλαμά, και προγραμματίζεται και δεύτερο στη Αβαρίτσα από την ΤΕΡΝΑ .

Η Κ.Ο Θεσπρωτίας του ΚΚΕ τάσσεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών, καλώντας τους μαζί με το λαό της περιοχής να απαιτήσουν άμεση και πλήρη αποζημίωση τους και την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με το κόστος να βαρύνει τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζόμενων, τα μονοπώλια και το κράτος τους, μέσα απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό φορολογώντας τους ομίλους και καταργώντας τις φοροαπαλλαγές τους. Με οργάνωση στα σωματεία, τους συλλόγους ,τις λαϊκές επιτροπές, να διεκδικήσουμε την προστασία της ζωή μας από την πολιτική που και χθες και σήμερα υπηρετεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, απαιτώντας άμεσα:

* Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων.

* Την άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων για το σύνολο των καταστροφών στις λαϊκές κατοικίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους φτωχούς αγρότες. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.

* Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.

* Τη λήψη όλων των αναγκαίων και απαιτούμενων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.

* Εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και εκπαίδευση του πληθυσμού.

Τα πρόσφατα φαινόμενα αποδεικνύουν, άλλη μια φορά ,πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος, εντός των τειχών ΕΕ και εξουσίας των ομίλων δεν μπορεί να εγγυηθεί την λαϊκή ευημερία. Στο βωμό του κέρδους ,τα λαϊκά δικαιώματα, η ίδια η ζωή της λαϊκής οικογένειας γίνονται θυσία. Οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της κοινωνικής παραγωγής μπορούν να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες. Προϋπόθεση είναι το ξερίζωμα του κέρδους ως κριτηρίου ανάπτυξης, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής με το λαό στην εξουσία. Μόνο σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός και ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων μπορεί να αντιμετωπίσει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα συγκεντρώνει τα μέσα παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα θα μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα που να ικανοποιούν το σύνολο των λαϊκών αναγκών.
ΚΚΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΚΚΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 03, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.