Ξεχείλισμα του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Νέα πρόκληση στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου. Αποκαλυπτικές φωτογραφίες

Ξεχείλισμα του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. 
Νέα πρόκληση στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου. 
Αποκαλυπτικές φωτογραφίες

 
Γράφει για την paramythia-online.gr
o Χόβολος Θεόδωρος

Όπως ήταν βέβαιο - και αυτό το χειμώνα - είχαμε νέα ξεχειλίσματα του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που τώρα, λόγω πλήρωσης των κυττάρων, δεν παίρνουν την τραγική μορφή της τοξικής λίμνης, που ξεβράζει στον κάμπο της Παραμυθιάς, όπως βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα γίνεται με λιγότερο φανταχτερό τρόπο, με απ΄ ευθείας - ξέπλυμα και διαρροή. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής συνεχίζεται με εγκληματικό τρόπο και με κύρια θύματα τόσο τον ποταμό Κωκκυτό (μέσω αυτού τον Αχέροντα και την ευρύτερη περιοχή μέχρι και την Αμμουδιά), όσο και τον κάμπο μας, ο οποίος αποτελεί τον κύριο παράγοντα οικονομικής επιβίωσης του τόπου.

Αυτό ουδόλως ενδιαφέρει τους διαχειριστές των απορριμμάτων της 2ης Διαχειριστικής ενότητας Ηπείρου, οι οποίοι έχουν λύσει το πρόβλημα για τις περιοχές τους, μεταφέροντάς το σε εμάς, σε πολλαπλάσιο βαθμό. Δεν ενδιαφέρει ούτε και τους υπεύθυνους της Αυτοδιοίκησης Τοπικής και Περιφερειακής και τους μέχρι σήμερα βουλευτές και κυβερνήσεις, που όλοι μαζί, είναι συνυπεύθυνοι για τον απαράδεκτο, παράλογο και άδικο αυτό σχεδιασμό διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η διαρροή των τοξικών στραγγισμάτων αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα που εμφανίζεται με μαθηματική ακρίβεια τους βροχερούς μήνες, οι …. «υπεύθυνοι» δεν χολοσκάνε και πολύ καθ΄ ότι η παραδοσιακή ανομία και η συνεχόμενη ατιμωρησία, τους έχει αποθρασύνει. Πριν ενάμισι χρόνο, όταν ήταν να επισκεφθεί την περιοχή αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, έκαναν κάποια έργα βιτρίνας, σπατάλησαν κι άλλα χρήματα σε βάρος μας, τα οποία όμως δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα. Η παραπομπή των υπευθύνων και τα πρόστιμα που έπρεπε να μπουν, μετά το πόρισμα- καταπέλτη των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν δια μαγείας εξαφανιστεί.

Δεν επιδείχθηκε όμως η ίδια αδιαφορία στο μοίρασμα των διοικητικών θέσεων στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν παραμονές πρωτοχρονιάς, για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης του ΦΟΔΣΑ. Εκεί, παράγοντες της περίφημης Καλλικρατικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Πρέβεζας και Θεσπρωτίας), με ζωηρό ενδιαφέρον, ενεπλάκησαν σ΄ έναν αγώνα μοιράσματος θέσεων, που οδήγησε στην εκπαραθύρωση όχι μόνο των εκπροσώπων του Δήμου Σουλίου, αλλά και σχεδόν το σύνολο των Θεσπρωτών (μόνο ένα από τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής είναι από την Ηγουμενίτσα). Σ΄ αυτές τις διεργασίες διαπρέπουν οι τοπικοί άρχοντές μας, οι οποίοι πλήρως υποταγμένοι στις Οδηγίες της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση των πάντων, πρόθυμα υπογράφουν τις δημοπρασίες λειτουργίας του ΧΥΤΑ από εργολάβους που ξεπερνούν τα 6 εκ. ευρώ στην πενταετία. Δεν χρειάζεται να αναλογιστεί κανείς για το ποιος πληρώνει τον «βαρκάρη».

Είναι από καιρό ξεκάθαρο ότι ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου αποτελεί ωρολογιακή περιβαλλοντική βόμβα που απειλεί να ανατινάξει την όποια πρωτογενή, τωρινή ή μελλοντική, παραγωγή του τόπου. Είναι επίσης ξεκάθαρη η διάτρητη διαχειριστική επάρκεια που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έργο με ευθεία αντανάκλαση στη Δημόσια Υγεία. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι η παράξενη ανοχή που εμφανίζεται από τον λαό της περιοχής μας απέναντι στις συνεχόμενες, κατάφωρες προκλήσεις υποβάθμισης του τόπου και το ότι τόσο καιρό δεν έγινε ακόμη μέχρι σήμερα κατορθωτό να ορθωθεί μια συλλογική φωνή καταγγελίας και απαίτησης τήρησης των προδιαγραφών που απαιτούνται.


Αν δεν μπορέσει να δυναμώσει μια τέτοια φωνή και αν δεν κατανοηθεί ότι το περιβάλλον, ακόμη και στην πιο μικρή του έκταση αποτελεί τη βάση της επιβίωσης, είναι σίγουρο ότι θα βρεθούμε σε πολύ χειρότερη θέση. Για αυτό πρέπει να καταγγείλουμε το διαρκές έγκλημα που διαπράττεται στο όνομα της διαχείρισης των απορριμμάτων και καταλήγει ενάντια της ίδιας μας της ζωής. Πρέπει με κάθε τρόπο να διεκδικήσουμε να καταργηθεί άμεσα, ο παράλογος και εξ αρχής άδικος για τη Θεσπρωτία Περιφερειακός Σχεδιασμός Στερεών Αποβλήτων και να ανασχεδιαστεί, με πρόληψη στην πηγή, με ανακύκλωση, με δημόσιο χαρακτήρα, χωρίς χαράτσια στους δημότες και με ένα ΧΥΤΑ- τοπικής εμβέλειας και όχι της μισής Ηπείρου.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Στις 3 φωτογραφίες και σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων τις περιοχής, βλέπετε τα σημεία που με τα αναχώματα πραγματοποιείται «κατά το δοκούν» ελεγχόμενη διαφυγή των λημμάτων, όταν το κύτταρο γεμίζει από τις βροχοπτώσεις για την αποφυγή υπερχείλισης. Με αυτό τον τροπο και πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, δεν γίνεται ορατή η διαρροή των λυμάτων.
Ξεχείλισμα του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Νέα πρόκληση στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου. Αποκαλυπτικές φωτογραφίες Ξεχείλισμα του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.  Νέα πρόκληση στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου.  Αποκαλυπτικές φωτογραφίες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 05, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.